Την ώρα που οι κάτοικοι σε Γλυφάδα, Βούλα και Βάρη μετρούν της πληγές τους, το επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη μπαίνει ξανά στο επίκεντρο της κριτικής, καθώς μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση έφτασε να απειλεί και να καταστρέφει σπίτια μέσα στον αστικό ιστό.
Στη σκιά των εξελίξεων αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.ανεβάζει τους τόνους ασκώντας κριτική, με τη Χαρά Καφαντάρη να κάνει λόγο για «προσπάθεια απόκρυψης της ανικανότητας του επιτελικού κράτους και του ενός ανύπαρκτου μηχανισμού πολιτικής προστασίας».
Η αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ανακοίνωσή της, τονίζει «δεν γνωρίζουμε αν φταίει ο κακός μας ο καιρός, ή ο «Τρελλός» (Υμηττός) που μοιάζει με «μπακλαβά», αλλά σίγουρα φταίει η αναποτελεσματικότητα και η ανυπαρξία του επιτελικού κράτους του Μητσοτάκη…Ο αρμόδιος υπουργός, πρόσφατα επισκέφθηκε την ΝΑ Αττική και δήλωσε ετοιμότητα…, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του (μια από τις πολλές που μας συνηθίζει) ότι, «ο φετινός αντιπυρικός σχεδιασμός, βασίζεται στην εμπειρία των περσινών πυρκαγιών…».
Ακολούθως η κ. Καφαντάρη σχολιάζει: «Μπορεί και να έχει δίκιο! Και να αναμένει αντίστοιχα αποτελέσματα!» και κατηγορεί τον υπουργό: «Όμως, ξέχασε να μας πει ότι, δεν έχει λάβει κανένα μέτρο αφού …
- Το Π.Σ. παραμένει χωρίς επαρκές προσωπικό με περίπου 4.000 κενές οργανικές θέσεις, και δεν ενισχύθηκε με επαρκή εξοπλισμό και μέσα.
- Δεν συνεχίστηκαν τα προγράμματα πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης του ΟΑΕΔ (5000 περίπου άτομα), που ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
- Δεν εφαρμόσθηκαν πολιτικές ΠΡΟΛΗΨΗΣ.
- Το νέο υπουργείο Κλιματική Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παραμένει χωρίς οργανόγραμμα και σαφές νομοθετικό πλαίσιο. Ο, δε, αντιπυρικός σχεδιασμός βασίζεται σε σχέδια δεκαετιών.
- Το νέο Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού, αγνοείται…
Κλείνοντας αναφέρει: «Δυστυχώς, συνεχίζονται οι «πολιτικές εκκενώσεων» και οι επικοινωνιακές φιέστες. Υπενθυμίζουμε όμως ότι, το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που συστάθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, με «φιλόδοξα» σχέδιά, κρίνεται καθημερινά εκ του αποτελέσματος…».
Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον Χρήστο Σπίρτζη, τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. και Κώστα Ζαχαριάδη, τομεάρχη Εσωτερικών, θα επισκεφθεί σήμερα στις 13:00, το Δημαρχείο της Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.
