Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
28.6° 24.2°
4 BF
35%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.4° 24.4°
4 BF
48%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
27.7° 25.0°
3 BF
40%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
4 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
46%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
24.0° 21.2°
2 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
2 BF
43%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
33%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
26.0° 23.8°
3 BF
41%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.9° 22.9°
2 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
25.8° 22.2°
3 BF
35%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.7° 20.1°
2 BF
56%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
68%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
34%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.4° 24.5°
2 BF
29%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.8°
5 BF
61%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
29.3° 25.0°
4 BF
16%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.3° 21.0°
3 BF
63%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
24.7° 22.0°
3 BF
70%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
3 BF
58%
ΜΕΝΟΥ

Ο Τσίπρας φέρνει τον Μητσοτάκη στη Βουλή να απαντήσει για τα golden boys της ΔΕΗ

Στη Βουλή μεταφέρεται η αντιπαράθεση για το καταγγελλόμενο πάρτι των golden boys στη ΔΕΗ, με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της επιχείρησης Γιώργο Στάσση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τον καλεί να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή για τα υπέρογκα μπόνους, αλλά και τις καταγγελίες για χειραγώγηση μετοχών. Σημειώνεται ότι τα απανωτά δημοσιεύματα για τον Γιώργο Στάσση έχουν δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις στην κοινωνία, ενώ η κυβέρνηση έχει στηρίξει με κυνισμό και προκλητικές δηλώσεις το golden boy της ΔΕΗ.

Στην ερώτησή του ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει:

-Εγκρίνει η κυβέρνηση το πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος από την πλευρά της Διοίκησης της ΔΕΗ με την αγορά, με χρήματα των φορολογουμένων, μετοχών ύψους 16.000.000 ευρώ και την απόδοσή τους ως δώρου στον εαυτό τους, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος;

-Τι σκοπεύει να πράξει για να ελεγχθούν καταγγελίες που φέρουν τη Διοίκηση της ΔΕΗ εμπλεκόμενη σε κερδοσκοπικά παιχνίδια χειραγώγησης της μετοχής της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, αξιοποιώντας την καίρια εσωτερική πληροφόρηση για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας;

Αναλυτικά η ερώτηση

Η κυβέρνηση ΝΔ με το που ανέλαβε την εξουσία, τον Ιούλιο του 2019, ξεκίνησε την εφαρμογή ενός πρωτοφανούς σχεδίου μετατροπής της ΔΕΗ σε ιδιωτική εταιρεία της οποίας αποκλειστική πολιτική και προτεραιότητα είναι η κερδοφορία, η άνοδος των μετοχών της στο ταμπλό του χρηματιστηρίου και οι υπερ-αμοιβές των στελεχών της, στην πλάτη όμως των νοικοκυριών και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Κάτι που αναγνωρίζεται πλέον από όλη την ελληνική κοινωνία, που βιώνει τις συνέπειες των επιλογών αυτών με τη μορφή των υπερβολικών αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και την έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση από τη χώρα της ενεργειακής κρίσης.

Το σχέδιο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 που, με πρόσχημα τη διάσωση της ΔΕΗ, η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προχώρησε στην αύξηση των τιμολογίων της εταιρείας, επιβαρύνοντας ήδη τους καταναλωτές με περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020, όταν οι τιμές καυσίμων (πετρελαίου, φυσικού αερίου) είχαν καταρρεύσει λόγω των παρατεταμένων λοκντάουν, η ΔΕΗ επέλεξε να πωλεί ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από την τιμή που προμηθευόταν ως καθαρός αγοραστής. Χαρακτηριστικά τον Απρίλιο του 2020 έφτασε να πουλάει στα 110 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ αγόραζε στα 28 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Άλλωστε, ήδη από τον Νοέμβριο του 2019, με το νόμο 4643/2019 η ΔΕΗ μετατράπηκε σε μαγαζί βολέματος «γαλάζιων παιδιών» με προκλητικά δυσθεώρητες αμοιβές αφού η απελευθέρωση του κ. Χατζηδάκη από τον «ζουρλομανδύα του δημοσίου», όπως έλεγε τότε, οδήγησε στην κατάργηση της διαφάνειας στις προσλήψεις στη ΔΕΗ, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και στην κατάργηση του πλαφόν στις αμοιβές των Διευθυντικών στελεχών, που απέκτησαν και τη δυνατότητα να έχουν πολυτελή αυτοκίνητα.

Εξάλλου, πολλαπλασιάστηκαν οι διευθυντικές θέσεις, χωρίς να υπάρχει ανάγκη και χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα (διευθυντές χωρίς υφιστάμενους) και θεσπίστηκαν μπόνους που ζαλίζουν… Οι επτά (7) θέσεις Γενικών Διευθυντών που υπήρχαν το 2019 έγιναν δεκαπέντε (15). Η κυβέρνηση ΝΔ παρέλαβε μια επιχείρηση με 60 βοηθούς Γενικών Διευθυντών και τους έκανε 250. Οι αποδοχές του σημερινού Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, ανήλθε σε ύψος που αντιστοιχεί στο εξαπλάσιο αυτών του προκατόχου του, Μ. Παναγιωτάκη, που είχε διοριστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αμοιβή του ετησίως με τα μπόνους φτάνει στα 360.000 ευρώ! Συνολικά το κόστος διοίκησης στον όμιλο ΔΕΗ έχει εκτοξευθεί. Το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, οι αμοιβές της διοίκησης του Ομίλου (Διοικητικό Συμβούλιο, Πρόεδρος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντές, Γενικοί Διευθυντές) ήταν 1.549.000 ευρώ ενώ το 2021 οι αμοιβές έφτασαν στα 5.715.000 ευρώ, δηλ. 269% αύξηση!

Οι υπέρογκες αμοιβές των «γαλάζιων παιδιών» είναι η ανταμοιβή που τους επιφύλαξε η κυβέρνηση για το γεγονός ότι έχουν μετατρέψει το δημόσιο αγαθό του ηλεκτρισμού σε αγαθό πολυτελείας για τους πολίτες, για το ότι «πέτυχαν» να εκτελέσουν την κυβερνητική θέληση για παράδοση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς και για το ότι έτσι «πέτυχαν» εντέλει η ΔΕΗ να χάσει το διαχρονικό κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μετά από την εμφάνιση ανεξήγητων πράξεων που διαπιστώθηκε ότι εκτελέστηκαν πριν την ανακοίνωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη για να ελέγξει την ύπαρξη συναλλαγών που μπορεί να έγιναν με το πλεονέκτημα της εσωτερικής πληροφόρησης πριν από την ανακοίνωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.

Σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη, η διοίκηση Στάσση προχώρησε στην απαξίωση και ουσιαστικά στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που η λειτουργία τους θα μπορούσε να είχε μειώσει τις τιμές ρεύματος και θα μπορούσε να ενισχύσει την επάρκεια του ενεργειακού μας συστήματος, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, κρυπτόμενη πίσω από την επικοινωνιακή εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης.

Η «Δημόσια» Επιχείρηση Ηλεκτρισμού του κ. Μητσοτάκη έχει απωλέσει πλέον τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο και, αντί να λειτουργεί προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, λειτουργεί τυχοδιωκτικά, με μοναδικό στόχο να εξασφαλίζει υψηλές τιμές μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου και υψηλά μπόνους για τα γαλάζια παιδιά. Την ίδια ακριβώς περίοδο, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ίδιος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Στάσσης, εμφανίζεται να κτίζει σπίτι φαραωνικών διαστάσεων σε νησί του Αιγαίου, αλλά και μαζί με τα άλλα στελέχη της επιχείρησης να λαμβάνουν ως επιπρόσθετο μπόνους 1.856.000 μετοχές της ΔΕΗ, συνολικής αξίας άνω των 16.000.000 ευρώ.

Μπροστά στο κύμα των 4πλάσιων και 5πλάσιων χρεώσεων από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, οποιαδήποτε έκπτωση, προερχόμενη άλλωστε από χρήματα που έχει πληρώσει όλη η ελληνική κοινωνία και οικονομία, είναι απλή σταγόνα στον ωκεανό.

Στην πραγματικότητα η ΔΕΗ του κ. Μητσοτάκη και των γαλάζιων παιδιών αποτελεί μέρος ολιγοπωλίου στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση των υψηλών τιμών στην προημερήσια αγορά που οδηγούν στη χρεοκοπία νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Ερωτάται ο Πρωθυπουργός:

1. Εγκρίνει η κυβέρνηση το πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος από την πλευρά της Διοίκησης της ΔΕΗ με την αγορά, με χρήματα των φορολογουμένων, μετοχών ύψους 16.000.000 ευρώ και την απόδοσή τους ως δώρου στον εαυτό τους, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος;

2. Τι σκοπεύει να πράξει για να ελεγχθούν καταγγελίες που φέρουν τη Διοίκηση της ΔΕΗ εμπλεκόμενη σε κερδοσκοπικά παιχνίδια χειραγώγησης της μετοχής της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, αξιοποιώντας την καίρια εσωτερική πληροφόρηση για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας;

Ο Ερωτών

Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Τσίπρας Αλέξης

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Τσίπρας φέρνει τον Μητσοτάκη στη Βουλή να απαντήσει για τα golden boys της ΔΕΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας