• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 28.2°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.3°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.5°C
  0 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.0°C / 23.2°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 19.5°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.9°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.7°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.1°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 23.9°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  73%
EUROKINISSI

Κ. Αρβανίτης: Η Κυβέρνηση άφησε τις φυλακές να γίνουν εργοστάσια κρουσμάτων COVID-19

 • A-
 • A+

Μία ακόμη διάσταση της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει με ερώτησή του ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Κώστας Αρβανίτης, τη σαρωτική διασπορά του Covid-19 στις ελληνικές φυλακές. 

Σύμφωνα με έρευνα ανεξάρτητων δημοσιογραφικών ομάδων (MIIR – iMΕdD) που δημοσίευσε τον περασμένο μήνα η «Εφ.Συν» (13/03), στις ελληνικές φυλακές εμφανίζεται διασπορά του ιού υπερδιπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη κοινωνία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία που παρατίθενται στην έρευνα, σε μια σειρά από κράτη-μέλη οι αρχές πέτυχαν να ελαχιστοποιήσουν τη διάδοση του Covid-19 στις φυλακές προστατεύοντας με επιτυχία κρατούμενους αλλά και εργαζόμενους σε αυτές. Το στοιχείο αυτό φανερώνει πως τις «επιδόσεις» κάθε χώρας καθορίζουν οι πολιτικές αποφάσεις και επιλογές της κάθε κυβέρνησης.

Από την αρχή της πανδημίας υπήρξαν σαφείς προειδοποιήσεις για την ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα που απαιτούν οι συνθήκες στις φυλακές. 58 Ευρωβουλευτές, ανάμεσά τους και οι Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης, είχαν απευθύνει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ηγεσία ζητώντας να ληφθούν έγκαιρα μέτρα αποσυμφόρησης και προστασίας στα σωφρονιστικά καταστήματα της ΕΕ. Είχε προηγηθεί ανοιχτή έκκληση της Υπάτου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet, στις κυβερνήσεις, να εργαστούν με ταχύτητα ώστε να μειώσουν τον αριθμό των κρατουμένων.

«Παρόλα αυτά, παρά τις δαπανηρότατες και σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις της πρώην ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, παρά τις εξαγγελίες περί έκτακτων σχεδίων αποσυμφόρησης, οι ελληνικές φυλακές αφέθηκαν να μετατραπούν σε εργοστάσια κρουσμάτων Covid-19», επισημαίνει σε δήλωσε που έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.

Έτσι η χώρα μας κατατάσσεται πλέον μεταξύ των κρατών-μελών με τις χειρότερες επιδόσεις σε έναν τομέα που η κρατική μέριμνα αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για μια πολιτεία που θέλει να χαρακτηρίζεται ευνομούμενη και Ευρωπαϊκή.

Στην ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία / The Left και μέλος των Επιτροπών LIBE και EMPL επικαλείται τα στοιχεία της έρευνας και περιγράφει τις συνθήκες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό που κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ των κρατών μελών που απέτυχαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε έναν χώρο όπου η κάθε κυβέρνηση είχε - εκ των πραγμάτων - την απόλυτη ευθύνη: στις φυλακές.

Τέλος, η Κομισιόν ερωτάται αν η επιβάρυνση των συνθηκών υπερπληθυσμού στις φυλακές της χώρας είναι συμβατή με τον οφειλόμενο σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων.

«Φυσικά και δεν αφορά μόνο τους κρατούμενους το θέμα των φυλακών» σχολιάζει ο Κώστας Αρβανίτης. «Αφορά εξίσου και τους εργαζόμενους σε αυτές, σωφρονιστικούς, διοικητικούς, βοηθητικό προσωπικό, εκπαιδευτικούς, κάθε εργαζόμενο που αφέθηκε στην τύχη του από μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τις φυλακές ως αποθήκες ανθρώπων, και όχι ως χώρο σωφρονισμού. Όλα αυτά οδήγησαν στο θλιβερό αυτό αποτέλεσμα, να μετατραπούν σε πραγματικά εργοστάσια κρουσμάτων Covid-19, χώροι που βρίσκονται στην απόλυτη ευθύνη και δικαιοδοσία της πολιτείας. Προφανώς κάποιοι επέλεξαν να ασχολούνται με μαζικές απευθείας αναθέσεις αντί να παίρνουν τα μέτρα που ήταν αναγκαία για να προστατευθεί ο πληθυσμός των έγκλειστων αλλά και οι εργαζόμενοι στις φυλακές της χώρας. Αυτό, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή πολιτική Ευρωπαϊκής χώρας.»

Η ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη στην Κομισιόν

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)

Θέμα: Ερώτηση για την ανησυχητική διασπορά του κορονοϊού στις ελληνικές φυλακές

 

Παρότι η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε φάση παγκόσμιας ύφεσης, η Ελλάδα επιδεικνύει ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ, με σαρωτική διασπορά στις ελληνικές φυλακές, εξ αιτίας του υπερπληθυσμού, του σχεδόν ανύπαρκτου προσωπικού χώρου, της νοσηλείας χωρίς διαχωρισμό, της ελλειμματικής εφαρμογής υγειονομικών πρωτοκόλλων, της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και του καθυστερημένου εμβολιασμού, που ξεκίνησε μόλις τον Ιούλιο του 2021.

Η Ελλάδα εμφανίζεται στην 7η θέση της λίστας με τις πλέον υπεράριθμες φυλακές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να καταγράφει υπερδιπλάσια μετάδοση σε σχέση με την υπόλοιπη κοινωνία, με 3,541 κρούσματα και 14 θανάτους ως τον Φεβρουάριο του 2022- ενώ υπολογίζεται ότι έχει ήδη νοσήσει το ένα τρίτο των κρατουμένων της επικράτειας.

Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια, 58 ευρωβουλευτές από 4 πολιτικές ομάδες είχαν ζητήσει να ληφθούν μέτρα κατά της συμφόρησης, διαβλέποντας το σημερινό πρόβλημα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Είναι αποδεκτή η μετάπλαση των ελληνικών σωφρονιστικών ιδρυμάτων σε εστίες υπερμετάδοσης, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που αρνήθηκε να προχωρήσει στο μέτρο της αποσυμφόρησής τους, ως αποδεδειγμένα αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, παρά τις δραματικές εκκλήσεις του ΟΗΕ;

- Θεωρεί την επιβάρυνση των συνθηκών υπερπληθυσμού που προέκυψε, μεταξύ άλλων, από τη δραστική μείωση των μεταγωγών κρατουμένων συμβατή με τον οφειλόμενο σεβασμό στις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας καθώς και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων;

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Έκθετη η κυβέρνηση από έγγραφο του ΕΟΔΥ για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ
Έγγραφο-«κόλαφος» του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο την κριτική της αντιπολίτευσης για την κυβερνητική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. 7 στους 10 έχουν πεθάνει εκτός ΜΕΘ και ο Θ. Πλεύρης το...
Έκθετη η κυβέρνηση από έγγραφο του ΕΟΔΥ για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τη χειραγώγηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη ΝΔ φέρνει στην Κομισιόν ο Δ. Παπαδημούλης
Ζήτημα χειραγώγησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την κυβέρνηση έθεσε με ερώτησή προς την Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Τη χειραγώγηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη ΝΔ φέρνει στην Κομισιόν ο Δ. Παπαδημούλης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση των φυλακών εν μέσω πανδημίας.
Κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Την αποτυχία του υπουργείου Παιδείας φανερώνει το κλείσιμο των σχολείων
Πολύμηνη αδιαφορία, έλλειψη πολιτικής βούλησης και διαχειριστική ανικανότητα καταλογίζει στο υπουργείο Παιδείας ο αρμόδιος τομέας του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι χθες η Νίκη Κεραμέως υποστήριζε πως τα...
ΣΥΡΙΖΑ: Την αποτυχία του υπουργείου Παιδείας φανερώνει το κλείσιμο των σχολείων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Ηλιόπουλος: Να μην επιτρέψουμε την κοινωνική κατάρρευση
Στις τεράστιες παλινωδίες της κυβέρνησης, τις τελευταίες ημέρες, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντάς της την αποκλειστική ευθύνη για την έλλειψη ΜΕΘ στη χώρα και το δεύτερο lockdown.
Ν. Ηλιόπουλος: Να μην επιτρέψουμε την κοινωνική κατάρρευση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο την πανδημία
Η διαχείριση της πανδημίας κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να διαπιστώνει πως μάλλον άρχισε να χάνεται ο έλεγχος. Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στη...
Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο την πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας