• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.8°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 26.1°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.0°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.2°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.0°C / 23.2°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.5°C / 24.4°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.3°C / 22.1°C
  0 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  82%

Νίκος Ανδρουλάκης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόταση-αντίδοτο στα υψηλά ενοίκια από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

 • A-
 • A+
Στην «κοινωνική στέγη» επενδύει η Χαριλάου Τρικούπη, προετοιμάζοντας σχέδιο για κατοικίες με χαμηλό μίσθωμα που θα δίνονται σε νέα ζευγάρια και άλλες κατηγορίες πολιτών.

Μία από τις παρενέργειες της ακρίβειας, των ανατιμήσεων και της ευρύτερα βαθιάς κρίσης που πρέπει να αντιμετωπίσουν τους τελευταίους μήνες οι πολίτες είναι η μεγάλη και συχνά αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών των ενοικίων. Σπίτια μικρά και ανήλιαγα, σπίτια ερείπια ή ακατάλληλα προς άμεση εγκατάσταση τίθενται πολλές φορές προς ενοικίαση με αντίτιμο μια περιουσία…

Ενα πρόβλημα περισσότερο οξύ ιδίως για τις νεότερες ηλικίες που -εφόσον έχουν δουλειά- αμείβονται με πενιχρούς μισθούς και σε συνδυασμό με τις γενικότερα ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που βιώνουν λειτουργεί ως τροχοπέδη στον προγραμματισμό και τη βελτίωση της προσωπικής τους ζωής. Πρόκειται αναμφίβολα για μια κατάσταση που -υπό προϋποθέσεις- τείνει να λάβει διαστάσεις κοινωνικής μάστιγας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής μένει εκτός της εμβέλειας του ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης και των κομμάτων, προκειμένου να αναδείξουν το θέμα. Μια αποκαλυπτική πτυχή του φαινομένου, που ίσως δείχνει να μην είναι η πρώτη φορά που ταλανίζει τον κόσμο, φέρνουν στο φως τα στοιχεία της Eurostat για το 2019. Σύμφωνα με αυτά, το 83,2% των ενοικιαστών στην χώρα μας κατέβαλε πάνω από το 40% του εισοδήματός του για δαπάνες στέγασης, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. δεν ξεπερνά το 25%.

Τη σπουδαιότητα του προβλήματος και το ανυπέρβλητο αδιέξοδο που δημιουργεί σε χιλιάδες ανθρώπους, νέους ή και λίγο μεγαλύτερους, που επιθυμούν να ανοίξουν τα «φτερά» τους για να «απεγκλωβιστούν» από τα πατρικά τους σπίτια ή να κάνουν οικογένεια με τους συντρόφους τους, διαπίστωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και αποφάσισε με τους συνεργάτες του να ασχοληθούν επισταμένα, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση που θα αφορά τη λεγόμενη «κοινωνική στέγη».

Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες εβδομάδες τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που έχουν επιφορτιστεί να λάβουν εις πέρας την τεκμηρίωση και την ανάλυση του επίμαχου σχεδίου ψάχνουν και συγκρίνουν τα μοντέλα που έχουν υιοθετήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό κάτι παρόμοιο να μπορέσει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Αλλωστε, για το Κίνημα Αλλαγής και τον αρχηγό του, η επεξεργασία και εξεύρεση μιας λύσης γι’ αυτό το μείζον ζήτημα θεωρήθηκε μια καλή ευκαιρία, ώστε να παρουσιάσει τη δική του οπτική γωνία για την ατζέντα που αφορά το κοινωνικό κράτος και συνιστά ένα από τα βασικά προτάγματα της Σοσιαλδημοκρατίας, στην οποία επενδύει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Δημογραφικό

Οι τρεις χώρες που υλοποιούν ή θα υλοποιήσουν προσεχώς τέτοια προγράμματα και θα νοικιάζουν σπίτια σε πολύ χαμηλό μίσθωμα με εισοδηματικά και ορισμένα ακόμη κριτήρια και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γερμανία όπου κυβερνούν οι σοσιαλιστές, καθώς και η Ιταλία. Η Λισαβόνα θα διαθέσει 2,5 δισ. για 26.000 κοινωνικές κατοικίες, η Μαδρίτη 1 δισ. για 20.000 νέες κατοικίες και η Ρώμη 2,8 δισ. για τουλάχιστον 10.000 υποστηριζόμενες κατοικίες.

«Εμείς γιατί δεν το κάνουμε αυτό; Δεν είναι ένα ζήτημα που εμποδίζει τη δημογραφική μας εξέλιξη, διότι τα νέα ζευγάρια δεν μπορούν να κάνουν μεγάλες οικογένειες;» διερωτήθηκε πρόσφατα ο κ. Ανδρουλάκης, εκτιμώντας ότι για την Ελλάδα που φθίνει δημογραφικά και με τις ανισότητες να διευρύνονται μετά από 10 χρόνια κρίσεων, «το πρόβλημα της αύξησης των ενοικίων θα έχει δραματικές συνέπειες, ιδιαίτερα για τους νέους».

Οπως συμπλήρωνε σε σχετικό άρθρο του, «πρόκειται για μέρος στρατηγικών προτεραιοτήτων που αποτελούν τη δική μας σοσιαλδημοκρατική πρόταση και μια συγκυρία που δεν πρέπει να χαθεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ελληνικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., προβλέπεται η ολοκλήρωση του προγράμματος ανακαίνισης μόλις 100 διαμερισμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γεγονός που στηλιτεύουν από το Κίνημα Αλλαγής.

Ακόμη, σημειώνουν ότι η πρόταση που εκείνοι θα δώσουν σύντομα στη δημοσιότητα θα διέπεται από μια φιλοσοφία ανάπτυξης «ενός δίκαιου και λειτουργικού προγράμματος κοινωνικής κατοικίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα», όπου στόχος θα είναι η κατασκευή ή ανακαίνιση κατοικιών σε ενεργειακά αποδοτικά κτήρια, για σκοπούς κοινωνικής μίσθωσης ή σε προσιτές τιμές. «Μιλάμε για μια ιδέα σύγχρονη που δεν πρέπει να συγχέεται με τη λογική των εργατικών κατοικιών των περασμένων δεκαετιών. Θα είναι κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα για νέα ζευγάρια και όχι μόνο», έλεγαν στην «Εφ.Συν.» πρόσωπα με γνώση του εγχειρήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μπούλμαν σε ΠΑΣΟΚ: Ελάτε στην εκδήλωση της Αθήνας
Να πάρουν μέρος στην εκδήλωση για τη βιώσιμη Ευρώπη που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου υπό την αιγίδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής ο επικεφαλής της ομάδας στο...
Μπούλμαν σε ΠΑΣΟΚ: Ελάτε στην εκδήλωση της Αθήνας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε τόνους βεντέτας
Χαρακτηριστικά ανοιχτού πολέμου λαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση Κινήματος Αλλαγής – ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της παρουσίας Τσίπρα στο συνέδριο του SPD στο Βερολίνο, αλλά και έπειτα από την προσωπική επίθεση που...
ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε τόνους βεντέτας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλλού ο Μπούλμαν κι αλλού το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών διατύπωσε ξανά χθες στην Αθήνα την πρότασή του για συνεργασία με την Αριστερά, όμως η Φώφη Γεννηματά προτίμησε να απουσιάσει από την εκδήλωση, ενώ τα...
Αλλού ο Μπούλμαν κι αλλού το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μηνύματα για Νovartis, ετοιμότητα για εκλογές
Ο 36χρονος Ανδρέας Σπυρόπουλος, επί χρόνια στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ (εξελέγη με ποσοστό 88%), το οποίο -ολοκληρώνοντας τις αλλαγές στην οργανωτική του...
Μηνύματα για Νovartis, ετοιμότητα για εκλογές
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βάζει την κοινωνία στο προσκήνιο
Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούν η αυριανή έναρξη να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα και όπως έλεγε στην «Εφ.Συν.» κορυφαίο στέλεχος, «επιθυμούμε να αποτελέσει μια γιορτή όπου καλεσμένοι είναι όλοι οι...
Βάζει την κοινωνία στο προσκήνιο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επιστροφή στις ρίζες με το βλέμμα στο αύριο
Nα συγκεράσει την ιστορική διαδρομή της παράταξης, την επανασύνδεση με τις ιδρυτικές αρχές και τη μετάβαση στη νέα εποχή μέσω αλλαγής γενιάς είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους της εναρκτήριας ομιλίας του...
Επιστροφή στις ρίζες με το βλέμμα στο αύριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας