Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Να πράξει το αυτονόητο και να πάψει να κρύβεται πίσω από τις χυδαιότητες του κυβερνητικού εκπροσώπου καλεί τον πρωθυπουργό με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, ζητώντας του να απαντήσει με στοιχεία για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ.

Ο Γιάννης Οικονόμου, με καθυστέρηση σχεδόν δύο 24ώρων από την ώρα που ήρθαν στο φως τα στοιχεία της μελέτης των Σωτήρη Τσιόδρα-Θεόδωρου Λύτρα, σύμφωνα με τα οποία η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετίζεται έντονα με τη θνητότητα, όπως και η ηλικία, ιδίως μετά τα 60 έτη, ενώ διαπιστώνει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της θνητότητας και του συνόλου των διασωληνωμένων ασθενών όταν υπερβαίνουν τους 400, με το μέγεθός της να αυξάνεται προοδευτικά, ισχυρίστηκε ότι «Η μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε σε κανέναν συνεργάτη του».

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε:

«Τώρα είναι ώρα να πράξει το αυτονόητο και ο κ. Μητσοτάκης αντί να κρύβεται πίσω από τις χυδαιότητες του κ. Οικονόμου: να απαντήσει γιατί ενώ είχε ενημερωθεί και αυτός και οι συνεργάτες του ήδη από τον Μάιο για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα έλεγε απροκάλυπτα ψέματα στη Βουλή για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ και δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ».

Και πρόσθεσε: 

«Περιμένουμε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης στο πόσες είναι οι απώλειες εκτός ΜΕΘ και να απολογηθεί στις χιλιάδες οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους λόγω της μη ενίσχυσης του ΕΣΥ».

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει τη μελέτη των δύο επιστημόνων, που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, εκ των οποίων ο Σωτήρης Τσιόδρας, Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, είναι και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, κατά τα λεγόμενα και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας, που συνυπογράφει την έρευνα, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» είπε: «Αναλύσαμε τα δεδομένα, τα δείξαμε εγκαίρως σε αυτούς που έπρεπε να τα ξέρουν. Το διά ταύτα δεν είναι δική μας δουλειά. Τώρα έφτασε η ώρα να τα μάθει και ο κόσμος». 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μάλιστα, σε μια απολύτως «ακατανόητη» κίνηση, υποβάθμισε και ο ίδιος τη σημασία της επιστημονικής έρευνας της οποίας ηγήθηκε. Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, πάντως κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός «ενημερώνεται για όλα τα δεδομένα» σε εβδομαδιαία βάση, αλλά επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της έρευνας, χαρακτηρίζοντάς ούτε λίγο ούτε πολύ ελλιπή, μιλώντας για άρθρο με «αδυναμίες» και «κενά», που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από «πολλές άλλες μελέτες με διαφορετικούς πληθυσμούς».