ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Δημήτρης Τερζής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η κυβερνητική ανακοίνωση του μέτρου της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό για όλους τους ανεμβολίαστους άνω των 60 βρήκε την αξιωματική αντιπολίτευση την ώρα που ξεκινούσε τις επαφές με φορείς και κόμματα, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μέτωπο πίεσης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον αναγκάσουν να πάρει πιο αυστηρά μέτρα. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τις πρώτες αντιδράσεις, δεν είχαν το εν λόγω μέτρο στο μυαλό τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που χθες συναντήθηκε με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα και δη το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 που δεν θα εμβολιαστούν, χαρακτήρισε «σαμποτέρ» του εμβολιασμού τον πρωθυπουργό, εξηγώντας σχετικά: «Aπό εκεί που τον κατηγορούσαμε -και νομίζω δικαίως- ότι είχε σηκώσει λευκή πετσέτα στην εμβολιαστική προσπάθεια, μετατρέπεται σε σαμποτέρ του εμβολιασμού. Διότι, αντί να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την ενίσχυση της προσπάθειας και της εμβολιαστικής κάλυψης, θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος με την εξέλιξη της πανδημίας και εξαιρετικά προβληματισμένος με τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία. «Υπάρχει έλλειμμα σχεδιασμού, έλλειμμα στρατηγικής, προχειρότητα», επεσήμανε, τονίζοντας ότι από τη μια ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να υποχρεώσει κανέναν να εμβολιαστεί και ότι η υποχρεωτικότητα έχει φθάσει στα όριά της. Την ίδια ώρα, χθες, ανακοίνωνε μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί πουθενά αλλού στην Ε.Ε., πουθενά αλλού στον κόσμο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιπρότεινε τη θέσπιση θετικών μέτρων από την κυβέρνηση, λέγοντας πως αυτό πρέπει να γίνει με μια ειδικά σχεδιασμένη καμπάνια προώθησης του εμβολιασμού και πειθούς του κόσμου. «Να πείσουμε τους ανθρώπους για την αξία του εμβολιασμού, για να σώσουν τη ζωή τους, όχι για να μη χάσουν το μισό της σύνταξής τους», σημείωσε, ενώ ακολούθως αναφέρθηκε και πάλι στην ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς, όπως είπε, το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για το σύστημα υγείας αλλά και για τους ανθρώπους που το στελεχώνουν. Επανέλαβε δε τα μέτρα που έχει προτείνει στην κυβέρνηση για περιορισμό της διασποράς του ιού, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει εντελώς διαφορετική στρατηγική για το 50 συν 1 που επικρατεί στα σχολεία αλλά και να διορθωθεί η τραγική εικόνα που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «αποτυχημένο πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης», ο οποίος «αντί να ανακοινώνει μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, στοχοποιεί τους άνω των 60».

«Σαμποτέρ» του εμβολιασμού ο Κ. Μητσοτάκης

Απάντηση με ερωτήματα

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος, για να δικαιολογήσει τη χθεσινή απόφαση, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «σε περιόδους μεγάλων κρίσεων απαιτούνται γενναίες και υπεύθυνες αποφάσεις για την προστασία των ανθρώπων και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος», κατηγορώντας εν συνεχεία την αξιωματική αντιπολίτευση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει ακάθεκτος στον κατήφορο της άρνησης και της κοντόφθαλμης μικροκομματικής σκοπιμότητας, που ακολουθεί από την αρχή της πανδημίας».

Λίγο πιο κάτω, έθετε το ερώτημα αν «είναι στοχοποίηση η συγκεκριμένη απόφαση ή κατάφαση στη ζωή και πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους; Απέναντι σε εκείνους που στερούνται τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, ενώ τις έχουν ανάγκη, επειδή κάποιοι αρνούνται πεισματικά να εμβολιαστούν;», επιβεβαιώνοντας τη λογική του διχασμού που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Aμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσου Ηλιόπουλου: «Ο κ. Οικονόμου, αντί να επιτίθεται, ας απαντήσει γιατί ο κ. Μητσοτάκης πριν δέκα μέρες απέκλειε την υποχρεωτικότητα και έλεγε “όσο μεγαλύτερη είναι η υποχρεωτικότητα τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίδραση” (σ.σ. η σχετική αναφορά είχε γίνει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στο Mega στις 3 Νοεμβρίου). Μέχρι τώρα, του έφταιγαν οι νέοι, τώρα του φταίνε οι ηλικιωμένοι, αρκεί να μην καταλάβει ο κόσμος πόσο άχρηστος είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».

O κ. Οικονόμου επανήλθε, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, θυμίζοντας τη δήλωσή του όταν είχε ανακοινωθεί το μέτρο των 150 ευρώ για τους νέους, όπου είχε κάνει λόγο για «εξαγορά». Οπως είπε χαρακτηριστικά: «ο κ. Τσίπρας, χωρίς δισταγμό και φραγμό, φάσκει και αντιφάσκει. Αλλα τότε, τα εντελώς αντίθετα τώρα».

Αντιδράσεις κομμάτων

Μόνο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στάθηκε με κάποιον τρόπο στο πλευρό της κυβέρνησης αναφορικά με το μέτρο. Χαρακτηριστική η δήλωση του γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη: «Στο “και πέντε” ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα μέτρο στην κατεύθυνση που είχαμε ζητήσει. Ομως πριν προχωρήσει στον εμβολιασμό με βάση την ηλικία, έπρεπε να ξεκινήσει από το ίδιο το κράτος. Δεν μπορεί να ελέγχει ένας ανεμβολίαστος την τήρηση των μέτρων για τον εμβολιασμό. Ας τολμήσει. Δυστυχώς βέβαια, για μία ακόμα φορά, “ξέχασε” να πει το παραμικρό για την ενίσχυση του ΕΣΥ».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θεσπίζει την “ατομική ευθύνη” με ποινή, αντί να πάρει μέτρα και να οργανώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα». Οπως σημείωνε χαρακτηριστικά ο Περισσός, όλο αυτό γίνεται «για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Το ολιγόλογο σχόλιο του ΜέΡΑ25 ανέφερε τα εξής: «Μετά από αφύσικη καθυστέρηση, η Μητσοτάκης Α.Ε. έδειξε την πραγματική της φύση στους συμπολίτες άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί. Μια φύση όπου ο αυταρχισμός πάει πακέτο με το οικονομικό όφελος».

● Χθες βράδυ, έγινε γνωστή μια ανοιχτή επιστολή του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, προς τον πρωθυπουργό, στην οποία, μεταξύ άλλων, τον κατηγορούσε ότι απέτυχε να πείσει τους πολίτες, ότι δεν έκανε τίποτε για να στηρίξει το ΕΣΥ ή για να ενημερώσει τους πολίτες και ειδικά όσους φοβούνται και κατέληγε ως εξής: «Με την ανακοίνωσή σας, ενώ η χώρα είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα θανάτων, εσείς διατρανώνετε τη συμφιλίωσή σας με την απραξία, την αποτυχία και τον αυταρχισμό».