Δυναμικά επέστρεψαν στην εσωκομματική μάχη οι έξι διεκδικητές της ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, μετά τη σχεδόν εβδομαδιαία αναστολή της δημόσιας δραστηριότητάς τους λόγω πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Την ίδια ώρα, ξεπερνώντας τις μικροδιαφωνίες που παρατηρήθηκαν πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι βουλευτές συμφώνησαν ομόφωνα ότι μέχρι την εκλογή προέδρου, η θεσμική εκπροσώπηση (π.χ. στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής) θα ανήκει στον γραμματέα της Κ.Ο., Βασίλη Κεγκέρογλου, και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (όπως η συζήτηση νομοσχεδίων) στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Κατρίνη.
Τριάντα πέντε ημέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης, στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου στη μεγάλη αναμέτρηση της Κεντροαριστεράς πέφτουν οι προτάσεις για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων. Ειδικότερα, την πραγματοποίηση δύο τηλεμαχιών πριν από τον α’ γύρο, με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων, και επιπλέον μία μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων, πριν από τις 12 Δεκεμβρίου και τον β’ γύρο των εκλογών, εισηγήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος με την πρωτοβουλία του επιχειρεί εκτός των άλλων να απαντήσει και στην κριτική που δέχεται ότι «δοξάζεται κρυπτόμενος».
Με επιστολή του προς την αρμόδια εκλογική επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ), υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί στους πολίτες η ευκαιρία να ακούσουν όλους τους υποψηφίους και να αξιολογήσουν πρόγραμμα και προτάσεις για «την προοπτική του Κινήματος Αλλαγής, τον ρόλο της Δημοκρατικής Παράταξης και τη βελτίωση της καθημερινότητας του ελληνικού λαού».
Από την πλευρά του, πρόταση για κοινή παρουσία των έξι υποψηφίων σε τέσσερα θεματικά ντιμπέιτ που θα διεξαχθούν σε τέσσερις περιφερειακές πρωτεύουσες έκανε ο Παύλος Γερουλάνος. «Θα ήθελα να κάνουμε σοβαρές συζητήσεις, όλοι μαζί, για να δείξουμε και ότι ο χώρος μας έχει θέσεις διακριτές απέναντι στα άλλα κόμματα, αλλά και για να υπογραμμίσουμε την ενότητα την οποία συμβολίζει η Φώφη Γεννηματά», εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ενώ πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τους απόδημους.
Αρνητικός
Στο μεταξύ, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε χθες την παρθενική του παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης, κατόπιν της απόφασής του να διεκδικήσει την αρχηγία. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η απόσυρση της τέως προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αρχικά και εν συνεχεία η απώλειά της δημιούργησαν ένα κενό που τον παρακίνησαν στην επιλογή του, καθώς – όπως είπε- διαπίστωσε την αγωνία του προοδευτικού κόσμου.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την άποψη ότι από τη χώρα λείπει ο προοδευτικός χώρος, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρότασή του περί προοδευτικής διακυβέρνησης δεν σημαίνει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «δεν είναι προοδευτικό κόμμα» (Ρ/Σ ΣΚΑΪ) και ότι τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αντιπολίτευση «ήταν και παραμένει συντηρητικό κόμμα, ενώ εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.-ΜέΡΑ25 μέσω της απλής αναλογικής.
Στο θέμα αυτό, το οποίο αποτελεί εξαρχής κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος έχει δομήσει την υποψηφιότητά του στα αντιΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά του ακροατηρίου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο ίδιος είχε δηλώσει κατηγορηματικά (OPEN) ότι το σενάριο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, «που τίθεται από ορισμένους», αν εκλεγεί εκείνος, «δεν πρόκειται να συμβεί». Να σημειωθεί ότι ο κ. Λοβέρδος παραχωρεί αύριο Τετάρτη συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Caravel.
Θέματα καθημερινότητας και γενικής επικαιρότητας όπως η πανδημία και τα εργασιακά ιεραρχεί ως πιο σημαντικά στις παρεμβάσεις του ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος επανέλαβε για τα εσωκομματικά ότι προέχει η ενότητα, ιδίως όταν ακόμη ο χαμός της Φώφης Γεννηματά παραμένει νωπός. Αθόρυβα συνεχίζει τον αγώνα του και ο Χάρης Καστανίδης, που σχολίασε μέσω twitter ότι διακρίνει «μια αγωνία με τις “δημοσκοπήσεις” χειραγώγησης που άρχισαν να κυκλοφορούν στον αέρα».
