• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 31.3°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 28.5°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 29.8°C
  0 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.6°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 27.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 30.5°C
  1 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 29.0°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 31.5°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.5°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 27.2°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  70%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Τα νέα δεδομένα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά την απόσυρση της Γεννηματά για σοβαρούς λόγους υγείας

 • A-
 • A+

Όλοι πάγωσαν! Μούδιασμα και σοκ επικρατούσαν στην Χαριλάου Τρικούπη και εύλογα τα βλέμματα και η προσοχή όλων στράφηκαν στην υγεία της Φώφης Γεννηματά. Αυτονόητο, ανθρώπινο και συγκινητικό ήταν το γεγονός ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και η κοινωνία στέκεται ολόψυχα στο πλευρό της μπροστά στην περιπέτεια που περνά. Η απόσυρση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής από την εκ νέου διεκδίκηση της αρχηγίας για σοβαρούς  λόγους υγείας έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού ήταν μια εξέλιξη που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί.

Η εσωκομματική κατάσταση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. εισέρχεται ωστόσο σε νέα δεδομένα. Η Φώφη Γεννηματά τίθεται οικειοθελώς εκτός αναμέτρησης, προκειμένου να δώσει μια μάχη ζωής, μένει όμως πρόεδρος του κόμματος μέχρι την εκλογή ηγεσίας. Οι άλλοι τρεις διεκδικητές, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης, μετά τις ευχές για ταχεία ανάρρωση προς την κ. Γεννηματά, ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν-αναστέλλουν κάθε προεκλογική δραστηριότητα μέχρι νεοτέρας.

Τι γίνεται από εδώ και στο εξής; 

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής των υπογραφών για να ανακηρυχθούν επίσημα οι υποψήφιοι.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως και εντός της ημέρας υπάρξει σύσκεψη των υποψηφίων αρχηγών ή των εκπροσώπων τους με κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη για να διερευνήσουν τι θα γίνει. Ως γνωστόν, οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 5 Δεκεμβρίου (ο α΄ γύρος) και για τις 12 Δεκεμβρίου (ο β΄ γύρος), περίπου σε δύο μήνες.  

Οι πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις είναι ότι οι εκλογές μπορούν και πρέπει να γίνουν. Μεσολαβεί εύλογο χρονικό διάστημα ως τότε και επίσης η εκλογή αρχηγού είναι κάτι πολύ σημαντικό και δε μπορεί να διατηρείται ως εκκρεμότητα. «Δε συμφέρει κανέναν ούτε την παράταξη να μένει ένα θολό τοπίο και μια κατάσταση αβεβαιότητας», λένε στην efsyn.gr κομματικές πηγές.

Αυτό που κυκλοφορεί και ίσως γίνει είναι να δοθεί μια μικρή παράταση στη διαδικασία, αν παραστεί τέτοια ανάγκη. Επίσης, πολύ σοβαρά θα τεθεί αν θα υπάρξει και κάποιος νέος υποψήφιος, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος από το περιβάλλον της κας Γεννηματά που θα μπορούσε να εκφράσει την υποψηφιότητά της αντί αυτής. Είναι μια πιθανότητα που δεν μπορεί να αποκλειστεί.  

Για το λόγο αυτό, ενδεχομένως να δοθεί μια νέα προθεσμία στη διαδικασία υποβολής υπογραφών ή ίσως να συνέλθει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή και να λάβει την πολιτική απόφαση.

Θα υπάρξουν υποψηφιότητες από πρωτοκλασάτα στελέχη του χώρου, που μέχρι πρότινος δεν είχαν δείξει τέτοιο ενδιαφέρον; Θεωρείται δύσκολο, ωστόσο υπάρχουν συζητήσεις και πιέσεις.

Η αρμοδιότητα για την εκλογική διαδικασία ανήκει σε κάθε περίπτωση στην ΕΔΕΚΑΠ, την Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης που οφείλει να συνεδριάσει, προς το παρόν άγνωστο πότε, ώστε να υπάρξει μια εισήγηση προς τα πολιτικά όργανα του κόμματος που θα κληθούν να λάβουν τις πολιτικές αποφάσεις, σε συνεννόηση με τους υποψηφίους.

Συμπερασματικά,

 • Το σοβαρό πρόβλημα υγείας βγάζει εκτός μάχης την κ. Γεννηματά που παραμένει πρόεδρος μέχρι την εκλογή ηγεσίας
 • Όλοι οι υποψήφιοι αναστέλλουν προς το παρόν την προεκλογική τους δράση
 • Αναμένεται να υπάρχουν διαβουλεύσεις των υποψηφίων με κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛΛ για να ξεκαθαριστεί πως θα προχωρήσει η διαδικασία από εδώ και πέρα  
 • Ακούγονται διάφορες ιδέες και πέφτουν διαφορετικά σενάρια στο τραπέζι. Οι πιο λογικές απόψεις συγκλίνουν στο ότι με σεβασμό στην κατάσταση που δημιουργείται, χωρίς εντάσεις δηλαδή και με προσήλωση στην ενότητα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία κανονικά. Ίσως παραταθεί λίγο χρονικά ίσως και να επιταχυνθεί, αν δεν παραμείνει το αρχικό χρονοδιάγραμμα.  
 • Ως γνωστόν, 5 Δεκεμβρίου είναι ο α΄ γύρος και 12 ο β΄ γύρος
 • Πολύ πιθανό είναι να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής υπογραφών για να είναι κάποιος υποψήφιος, εφόσον προκύψει τέτοια εξέλιξη. Παρασκηνιακά υπάρχουν σκέψεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ώστε να εκφραστεί η υποψηφιότητα Γεννηματά ή κάποιος άλλος στέλεχος που δε σχεδίαζε να θέσει υποψηφιότητα
 • Συζητήσεις επίσης υπάρχουν και για πρόσωπα που είχαν στο παρελθόν θητεύσει σε ηγετικές θέσεις, ωστόσο δεν φαντάζει η πιθανή η ανάμειξή τους  
 • Εκτιμάται δε βάσιμα ότι και οι τρεις υποψήφιοι που παραμένουν στη διαδικασία θα αναπροσαρμόσουν την πολιτική στρατηγική τους, μετά την αιφνίδια τροπή που έλαβαν τα πράγματα  
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αναζητούν τη λύση
Τα διαδικαστικά ζητήματα που είχαν παγώσει λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά και τα λειτουργικά και θεσμικά κενά που προέκυψαν από την απώλειά της απασχολούν πλέον το Κίνημα Αλλαγής.
Αναζητούν τη λύση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κανονικά οι εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Συσπειρωτικά, δημιουργώντας κλίμα συναίνεσης μεταξύ όλων των πτερύγων της Χαριλάου Τρικούπη, αποδεικνύεται ότι λειτούργησε η αιφνίδια δυσάρεστη εξέλιξη με την υγεία της Φώφης Γεννηματά, που, ως γνωστόν, την...
Κανονικά οι εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βόμβα μεγατόνων στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνουν εντελώς απροσδόκητα από χθες οι προγραμματισμένες -για τις 5 Δεκεμβρίου- κάλπες για την εκλογή αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και την αιφνιδιαστική...
Βόμβα μεγατόνων στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συμφωνίες και διαφωνίες
Τα σημεία της διαδικασίας όπου υπάρχει συναίνεση μεταξύ των επιτελείων των υποψήφιων αρχηγών στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., τα πεδία όπου καταγράφονται διχογνωμίες και τι πρόκειται να συμβεί στην Κεντρική Επιτροπή της...
Συμφωνίες και διαφωνίες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντίστροφη μέτρηση για την Κεντρική Επιτροπή
Η συνεδρίαση αναμένεται για την Κυριακή 3 Οκτωβρίου και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αφού σε αυτήν θα αποφασιστεί ο οδικός χάρτης της εκλογής αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η δραστηριότητα των υποψηφίων αρχηγών.
Αντίστροφη μέτρηση για την Κεντρική Επιτροπή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας