• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.1°C
  5 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 17.1°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.0°C / 17.7°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 5.9°C / 11.1°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 15.1°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.2°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 17.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  6 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 11.2°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 16.0°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  1 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.3°C
  4 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.1°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 10.7°C / 15.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  61%

Από αριστερά: Κώστας Λαπαβίτσας, Βιβή Πασχάλη (συντονίστρια της εκδήλωσης), Γιάννης Κουζής, Γιώτα Σταθά

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν είμαστε κόμμα, αλλά χώρος διαλόγου»

 • A-
 • A+
Στην πρώτη της -από τις αρκετές που έπονται- δημόσια συζήτηση, η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης ξεκαθάρισε πως δεν αποτελεί άλλη μια πολιτική παράταξη αλλά μια προσπάθεια ζύμωσης και ανασύνταξης του ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς, με απώτερο στόχο τη μετωπική πολιτική συμπαράταξη του χώρου.

«Κάποια ΜΜΕ ανέφεραν ότι κάνουμε κόμμα. Δεν είναι έτσι. Φτιάχνουμε Χώρο Διαλόγου και Δράσης για την ανασύνταξη της Αριστεράς και για να δοθούν απαντήσεις στα τεράστια προβλήματα της κοινωνίας μας. Υπάρχουν εκατοντάδες ανένταχτοι και πολλές οργανώσεις που δήλωσαν ότι συμμετέχουν, στηρίζουν ή παρακολουθούν με ενδιαφέρον. Καλούμε ανένταχτους φίλους και συντρόφους να πάρουν μέρος ενεργά στη συνδιαμόρφωση της προσπάθειάς μας». Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας ξεκαθάρισε αμέσως το τοπίο γύρω από το τι είναι αυτή η νέα κίνηση, η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης. Και αυτό έγινε χθες στην εναρκτήρια εκδήλωση της Πρωτοβουλίας, στην πλατεία Αυδή, όπου μίλησε ο ίδιος μαζί με τους Γιάννη Κουζή και Γιώτα Σταθά.

Η Πρωτοβουλία αυτή αποτελείται ή και στηρίζεται από κινήματα, συλλογικότητες και οργανώσεις (Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ, Παρέμβαση, Συνάντηση, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων) αλλά κυρίως απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα (εξ ου και οι 170 υπογραφές από τα πρώτα μέλη της Πρωτοβουλίας) και όχι σε κόμματα. Ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν υπογράψει αναγνωρίζουμε ονόματα πρώην βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και νυν της ΛΑ.Ε. (Δ. Στρατούλης, Ν. Χουντής, Κ. Ησυχος, Στ. Λεουτσάκος, Μ. Παπαδημητρίου), πανεπιστημιακών (Κ. Λαπαβίτσας, Γ. Κουζής, Γ. Μανιάτης κ.ά.), στελεχών Αυτοδιοίκησης αλλά και δημοσιογράφων (Α. Χατζηστεφάνου, Θ. Σκαμνάκης κ.ά.).

Ποιος όμως ο λόγος για άλλη μία Πρωτοβουλία από τον χώρο της Αριστεράς; «Η συγκεκριμένη Πρωτοβουλία αποτελεί εγχείρημα ανένταχτου κόσμου της Αριστεράς, με αφορμή το βαθύ τέλμα και τα αδιέξοδα για την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι κόμμα ούτε αποσκοπεί σε πρόσκαιρες εκλογικές συμπράξεις. Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι που θα αναδείξει και την ανάγκη δημιουργίας πολιτικού μετώπου.

Γεννιέται από την παρατεταμένη κρίση της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής διαχείρισης, τον ακραίο νεοφιλελεύθερο αυταρχισμό της σημερινής κυβέρνησης, τις υπογεγραμμένες μακρόχρονες οδυνηρές δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους “φίλους” και δανειστές της που υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών με την “ελευθερία” επιλογής ανάμεσα σε άνωθεν εγκεκριμένες πολιτικές» εξηγεί ο Γ. Κουζής. «Υπάρχει μια λιμνάζουσα κατάσταση και ένα ναρκοθετημένο πλαίσιο που αφορά σε βάθος χρόνου πολλών γενεών» συνεχίζει, εκθέτοντας έναν από τους λόγους δημιουργίας αυτής της Πρωτοβουλίας.

Ενας ακόμη είναι το ισχυρότατο χτύπημα της πανδημίας στην οικονομία και την καθημερινή κοινωνική ζωή και, τέλος, το ίδιο το μέλλον της Αριστεράς. «Θέλουμε να στηριχτούμε σε αυτά που μας ενώνουν και να δώσουμε απαντήσεις στα ζητήματα που καίνε την κοινωνία σήμερα. Στόχος μας είναι η κοινή δράση πάνω σε κοινές θέσεις. Και απαντώντας με δράση να ανασυντάξουμε την Αριστερά» λέει ο Κ. Λαπαβίτσας. «Μια μαχητική Αριστερά που αναγνωρίζει και μαθαίνει από τα λάθη της, αναγιγνώσκει και ερμηνεύει τη νέα εποχή, με νηφαλιότητα και πολιτισμό, είναι και χρήσιμη και αποτελεσματική.

Συμμετέχοντας σε αυτόν τον διάλογο που ανοίγουμε, τροφοδοτείται η κοινή δράση της Αριστεράς και η ουσιαστική συμβολή της στα κινήματα, που θα ανατρέψουν τη δυστοπική πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται, και θα γεννήσουν νέες διεκδικήσεις. Για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών, την υγεία, την ενέργεια, το νερό, την παιδεία και το περιβάλλον» συμπληρώνει η Γιώτα Σταθά, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών του ομίλου ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ.

Η Πρωτοβουλία θα συνεχίσει τις εκδηλώσεις-συζητήσεις μέσα στο καλοκαίρι με σκοπό μία μεγάλη, ανοιχτή συνέλευση στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, με διαδικτυακή πρόσβαση από την επαρχία, «για να δρομολογηθεί η λύση στα προβλήματα της δημοκρατικής λειτουργίας μας και να δοθεί νομιμοποίηση στην προσπάθειά μας», όπως τόνισε ο Κ. Λαπαβίτσας. «Ετσι θα μπουν τα θεμέλια για τη μετωπική πολιτική συμπαράταξη της Αριστεράς που τελικά επιδιώκουμε», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: «Το έργο του Μίκη, παντοτινός σύντροφος των αγώνων να αλλάξει ο κόσμος»
Τη σημασία του έργου του Μίκη Θεοδωράκη για την κοινωνία και τον αγώνα των λαϊκών ανθρώπων «να δημιουργήσουν μια άλλη ανώτερη μορφή κοινωνίας όπου θα μπορούν να ανθίσουν ολόπλευρα οι δημιουργικές ικανότητες...
Δ. Κουτσούμπας: «Το έργο του Μίκη, παντοτινός σύντροφος των αγώνων να αλλάξει ο κόσμος»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ριζοσπαστική, ανατρεπτική Αριστερά συναντιέται για Διάλογο και Δράση
Ανοιχτή συγκέντρωση διοργανώνει η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, στις 19.30, στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο.
Η ριζοσπαστική, ανατρεπτική Αριστερά συναντιέται για Διάλογο και Δράση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδήλωση... Εθνικής Ενότητας για τον Γρηγόρη Γιάνναρο
Κι όμως! Για να τιμήσουν τη μνήμη του Γρηγόρη Γιάνναρου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΗΜΑΡ χθες το απόγευμα, εκπρόσωποι από όλα τα μεγάλα κόμματα, αλλά και φίλοι και συναγωνιστές του κορυφαίου αυτού ηγετικού...
Εκδήλωση... Εθνικής Ενότητας για τον Γρηγόρη Γιάνναρο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: πολιτική και όχι εκλογική πρόταση συμπόρευσης
Αναλυτικά την πρότασή της για κοινό βηματισμό και κοινή πολιτική και κοινωνική δράση ανακοίνωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ , σε σχετική συνέντευξη Τύπου, στη βάση της πολιτικής απόφασης της 3ης Συνδιάσκεψης. Οι ομιλητές...
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: πολιτική και όχι εκλογική πρόταση συμπόρευσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η Ευρώπη σε κρίση, κοινωνικές αντιστάσεις και πολιτικές προοπτικές»
Τριήμερο ανοιχτών πολιτικών συζητήσεων (4-6/11) διοργανώνει το Rproject, με εισηγητές εκπροσώπους της Ριζοσπαστικής Αριστεράς από Ελλάδα και Ευρώπη. Τίτλος: «Η Ευρώπη σε κρίση: κοινωνική αντίσταση, Αριστερά...
«Η Ευρώπη σε κρίση, κοινωνικές αντιστάσεις και πολιτικές προοπτικές»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αναλαμβάνει το βάρος για το «αγωνιστικό μέτωπο»
Στην οικοδόμηση ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης-ανατροπής σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και με άμεση αιχμή τη σύγκρουση με την εφαρμοζόμενη πολιτική, προσανατολίζει τη δράση της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σύμφωνα με την...
Αναλαμβάνει το βάρος για το «αγωνιστικό μέτωπο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας