Απαντήσεις για το γεγονός ότι η χώρα μας δεν υπέγραψε την κοινή δήλωση 14 ευρωπαϊκών χωρών, που εκφράζουν βαθιά ανησυχία σχετικά με την ουγγρική νομοθεσία σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων με το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών, ζητά η αναπληρώτρια τομεάρχισσα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας την κυβέρνηση να συνταχθεί άμεσα με όλες τις οργανώσεις και τα κόμματα που έλαβαν θέση κατά καταγγέλλουν τις σχετικές διατάξεις.
Η Ειρήνη Αγαθοπούλου ρωτάει γιατί η «ελληνική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τηρεί σιγή ιχθύος, για άλλη μια φορά σε θέματα δικαιωμάτων. Γιατί δεν υπέγραψε την δήλωση καταδίκης των χωρών της ΕΕ για την Ουγγαρία η Ελλάδα; Γιατί συνεχίζει να κλείνει το μάτι στις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις της ΕΕ και στα πιο συντηρητικά ακροατήρια εντός Ελλάδος;»
«Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του να δυσφημίζουν με αυτόν τον τρόπο ολόκληρη τη χώρα και τους πολίτες της, που έχουν δώσει τεράστιους αγώνες για την κατοχύρωση ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλα αυτά τα χρόνια» τονίζει η βουλευτής.
«Μήνας υπερηφάνειας, μήνας Pride ο Ιούνιος και η ουγγρική κυβέρνηση του Όρμπαν έρχεται να αναδείξει για άλλη μια φορά πόσο μακριά βρίσκεται από τις ιδέες και τις αξίες της ΕΕ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατέθεσε νόμο που απαγορεύει την «προβολή και προώθηση της ομοφυλοφιλίας» ενώπιων ανηλίκων και που επί της ουσίας στρέφεται κατά της ομοφυλοφιλίας εν γένει και παραβιάζει τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+» σχολιάζει.
Τέλος, η κ. Αγαθοπούλου επισημαίνει πως «διεθνείς οργανώσεις, μεταξύ αυτών και η Διεθνής Αμνηστία, καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου. Το ίδιο έκαναν εχθές με κοινή δήλωσή τους και χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και άλλες. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επίσης εξέφρασε τις ανησυχίες της ότι ο νόμος αυτός «παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
