Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δ. Κουτσούμπας: Σταματήστε το παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου
EUROKINISSI

Δ. Κουτσούμπας: Σταματήστε το παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου

  • A-
  • A+

«Βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτες, στιγμές. Με ορατό τον κίνδυνο η εξάπλωση της πανδημίας να πάρει μεγάλες διαστάσεις και το ΕΣΥ να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση» είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση για την κατάσταση στη χώρα κατά την περίοδο της πανδημίας.

Χαρακτηρίζοντας «κρίσιμη» την κατάσταση «γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στα όριά τους» και πως πλέον δεν μετράμε κρούσματα, αλλά «πλέον στεκόμαστε στους δεκάδες νεκρούς καθημερινά», ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως «Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτα μέτρα. Μέτρα, που η κυβέρνησή σας θα έπρεπε να είχε πάρει από την πρώτη στιγμή. Μπορούσατε αλλά δεν τα πήρατε από συνειδητή επιλογή», είπε.

Συνεχίζοντας ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε πως «η κριτική μας δεν αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά τις δικές σας πολιτικές επιλογές» και εξήγησε «Μπορούσατε να θωρακίσετε το ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, όπως σας φώναζαν οι γιατροί και οι υγειονομικοί. Αντί για αυτό βαφτίσατε θωράκιση τα μπαλώματα και την ανακύκλωση του προσωπικού.

Μπορούσατε να πάρετε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με βάση τις προτάσεις των σωματείων. Δεν το κάνατε γιατί την προστασία την θεωρείτε κόστος. Και το κόστος απειλεί την καπιταλιστική κερδοφορία.

Μπορούσατε να προχωρήσετε σε προσλήψεις εκπαιδευτικών, αντί αυτού αυξήσατε τους μαθητές στους 27 ανά τάξη.

Μπορούσατε να πάρετε μέτρα για τα ΜΜΜ. Αλλά εσείς απαντήσατε με κυνισμό: τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είπατε κ. πρωθυπουργέ και ο κόσμος είναι στιβαγμένος σαν την σαρδέλα σε αυτά»…

«Αντί να πάρετε τα αναγκαία μέτρα εννιά μήνες τώρα, επιλέγετε να πορεύεστε με σημαία την ατομική ευθύνη» συμπλήρωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε «Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, τα μαζικά δωρεάν τεστ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας».«Επίταξη σημαίνει επίταξη», επισήμανε, «και όχι αγορά υπηρεσιών από το κράτος, όχι αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών, όπως προβλέπει η τροπολογία της κυβέρνησης, την οποία ψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Μαζικές προσλήψεις στον δημόσιο τομέα Υγείας για να ικανοποιηθούν και οι άλλες ανάγκες που υπάρχουν και να μη γίνει το δημόσιο σύστημα υγείας, σύστημα της μιας νόσου».

Επίθεση για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε ότι «όπως έχετε στοχοποιήσει εδώ και καιρό όλους όσους ζητάμε τα αυτονόητα, λένε την άποψή τους, την παλεύουν αυτή αγωνιστικά, τη διεκδικούν, το ίδιο κάνετε όλες αυτές τις μέρες και με τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Έχετε βάλει υπουργούς σας, στελέχη σας, ορισμένα παπαγαλάκια σας στα ΜΜΕ, να επιδίδονται σε ένα παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου, και σήμερα το απογειώσατε αυτό κι εσείς ο ίδιος και βέβαια δείχνει από που κατευθύνεται αυτή η εσκεμμένη αυταρχικότητα, η προπαγάνδα, όλη αυτή η λάσπη που πέφτει ενάντια σε έναν γιορτασμό που, αν μη τι άλλο, αξίζει να θυμάστε ότι είναι ο λόγος που βρίσκεστε εδώ μέσα και έχετε και την πρωθυπουργική θέση. Γιατί στις 17 Νοέμβρη του '74 εκλέχτηκε και το πρώτο, έστω αστικό, Κοινοβούλιο, μετά την εφτάχρονη δικτατορία και με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, γιατί υπήρχε και πριν το '66-'68, αλλά χωρίς το ΚΚΕ, χωρίς την αριστερά κλπ».

«Όμως σας λέμε το εξής και κυρίως απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας, στον ελληνικό λαό κι απ' αυτό το βήμα. Δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται με μέτρα προστασίας, με μέτρα προστασίας πολύ καλύτερα και πολύ πιο αυξημένα απ' αυτά που υπάρχουν σε μια σειρά χώρους που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση το κάνει αυτό, αφενός για να ενοχοποιήσει τον λαό, τη νεολαία και τις διεκδικήσεις τους για την πανδημία και αφετέρου γιατί θέλει να «ξεμπερδέψει με την ουσία του Πολυτεχνείου, των μηνυμάτων του και το περιεχόμενό του».

«Η απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο δεν έχει ως αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτό που χρόνια τώρα ενοχλεί την κυβέρνησή σας, αλλά και κάθε κυβέρνηση. Το γνήσιο αντιϊμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, του στρατηγικού σας συμμάχου, που σήμερα αυτό το μήνυμα είναι περισσότερο επίκαιρο από τότε» είπε.

Όπως εξήγησε, στη συνέχεια, «βγήκατε και πανηγυρίσατε όλοι σας για την εκλογή Μπάιντεν και "πριν αλέκτωρ φωνήσαι" έσκασαν οι εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που καλύπτει πλήρως την επιθετικότητα της τούρκικης κυβέρνησης, του Ερντογάν».

«Όσο για τις απειλές και την πυγμή, να τα δείξετε αλλού και όχι εδώ μέσα ή προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία. Να τα δείξετε στην TUI, τα tour operators, να τα δείξετε στους εφοπλιστές, σε μεγαλοξενοδόχους. Να τα δείξετε σε ιδιώτες που διατηρούν οίκους ευγηρίας. Σε όλους δηλαδή όσους πρωταρχικά ευθύνονται για αυτή την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα και ο λαός μας και βεβαίως θέλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στα δικά τους μέτρα» πρόσθεσε.

«Όσο για τις απαγορεύσεις αυτές, να τις απευθύνετε στα κόμματα που πειθαρχούν σε αδικαιολόγητες, σε αντιδημοκρατικές και αυταρχικές απαγορεύσεις, χωρίς λόγο, προσβάλλοντας μάλιστα και τον ηρωικό αγώνα των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, μάτωσαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν ή έζησαν εκείνες τις μέρες του Πολυτεχνείου αυτό τον αγώνα. Το λαϊκό κίνημα, το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ έχουν αποδείξει ότι και φωνή έχουν και να αγωνίζονται μπορούν και να τηρούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και όλες τις παροτρύνσεις και τις αποφάσεις της υγειονομικής πανεπιστημιακής κοινότητας και μάλιστα σας λέμε πολύ καλύτερα ξανά κι από σας κι απ' το κόμμα σας το ίδιο» τόνισε, καταλήγοντας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Καταρρέει ο δρόμος που αποθεώνει την "ατομική ευθύνη" για να κρύψει την κρατική»

Κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως «ο δρόμος που αποθεώνει την "ατομική ευθύνη" για να κρύψει την κρατική, την κυβερνητική ανευθυνότητα είναι ακριβώς αυτός ο δρόμος που σήμερα καταρρέει με πάταγο. Αυτό το ομολογούν πλέον και τα κυβερνητικά στελέχη, και το ομολογούν γιατί και τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και η πραγματικότητα δεν κρύβεται».

Σημείωσε ότι πέραν του Άδωνι Γεωργιάδη, και η «κυνική ομολογία» του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ότι "αν βάζαμε οριζόντια 72ωρο τεστ για είσοδο το καλοκαίρι, θα έμπαιναν στην Ελλάδα μόλις 100.000 τουρίστες, αντί για 4,4 εκατομμύρια", επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «έπαιξε την υγεία του λαού στον τζόγο των πολύ μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».

«Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών, αλλά τη συνολική πολιτική διαχείριση της πανδημίας. Γιατί όλοι σας έχετε στήσει μια οικονομία απόλυτα εξαρτημένη από τον Τουρισμό, τις Μεταφορές, την στιγμή που υπονομεύσατε και εξακολουθείτε να υπονομεύετε υπαρκτές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας- και είναι από τους λόγους που βιώνουμε πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο έντονα και πιο βαθιά την οικονομική κρίση» προσέθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η εικόνα που παρουσιάστηκε και σήμερα από τον πρωθυπουργό «βιάζει την πραγματικότητα- αυτή, δηλαδή, που περιγράφουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί». Προειδοποίησε, μεταξύ άλλων, ότι θα έχει ολέθριες συνέπειες η -υπό σκέψη- θέση εκτός μάχης covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και η μεταφορά όλων των περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο.

Υπογράμμισε ότι οι υγειονομικοί που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης λένε «πάρτε μέτρα τώρα- αυτό που σας λένε όλα τα πολιτικά κόμματα, τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι, οι φορείς, ο ελληνικός λαός, το ΚΚΕ. Κάντε προσλήψεις τώρα, επιτάξτε τον ιδιωτικό τομέα τώρα. Για να μπορεί να αντιμετωπιστεί και ο κορονοϊός, αλλά και οι υπόλοιπες ανάγκες για την υγεία του λαού».

Ανέφερε επίσης από το βήμα της Βουλής ότι αύριο το πρωί οι γιατροί και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό του ΙΚΑ Ταύρου, μεταφέρονται στον Κεραμεικό, σημειώνοντας «να πώς συρρικνώνονται δημόσιες δομές Υγείας».

«Τα αιτήματα δεν περιορίστηκαν μόνο στη θωράκιση του συστήματος Υγείας, αφορούσαν και τα σχολεία και τα Μέσα Μεταφοράς και τους χώρους δουλειάς γιατί εκεί οργιάζει η εργοδοτική αυθαιρεσία».

Είπε ότι ο πρωθυπουργός αντί να μιλήσει για την ανευθυνότητα της κυβέρνησης και την επιλογή της να μην πάρει έγκαιρα τα αυτονόητα μέτρα, επιτέθηκε σε όσους «δεν υπέκυψαν στον ανορθολογισμό και την αποκλειστικότητα της "ατομικής ευθύνης" και επέλεξαν να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας».

«Και επιτίθεστε τώρα και σε όλους, και ιδιαίτερα στο ΚΚΕ, που τηρώντας όλα τα μέτρα θέλουν να τιμήσουν για ακόμα μια φορά την εξέγερση του Πολυτεχνείου» είπε, σημειώνοντας ότι πριν προλάβει να κατέβει από το βήμα ο πρωθυπουργός, κυκλοφόρησε η είδηση της παρέμβασης του εισαγγελέα για την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης για τον φετινό γιορτασμό του Πολυτεχνείου.

«Εκεί φθάσατε λοιπόν; Μην μου πείτε ότι δεν στείλατε εσείς τον εισαγγελέα και πήρε μόνος του την πρωτοβουλία» ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και προσέθεσε: «Τι ακριβώς κάνετε; Ξεκινάτε βιομηχανία μηνύσεων, διώξεων σε ομοσπονδίες, εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, συλλόγους γιατρών που ήδη έχουν βγάλει ανακοινώσεις για τον γιορτασμό και την πορεία του Πολυτεχνείου;»

Είπε ότι το πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι το περιεχόμενο του γιορτασμού του Πολυτεχνείου «που φέτος τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματά του δένονται και με τα αιτήματα και την πάλη των εργαζομένων για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους».

«Αφήστε τις οδηγίες και το κούνημα του δαχτύλου στο ΚΚΕ για το ποιος τηρεί και ποιος δεν τηρεί τον νόμο. Με "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", με διάφορες υπουργικές αποφάσεις έρχεστε και υλοποιείτε και όχι σε ορισμένες περιπτώσεις με πραγματικούς νόμους. Δεν είναι καν ούτε αυτό το πνεύμα ούτε το γράμμα του νόμου και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.

Κι αλήθεια εδώ που τα λέμε για ποιο νόμο μιλάμε; Το νόμο αυτό που σας επέβαλλε η βρετανογερμανική εταιρεία, αυτός ο τεράστιος όμιλος, η πολυεθνική για τον τουρισμό και τα ταξίδια και τον υλοποιήσατε στον τομέα του τουρισμού με τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα; Τα ίδια λέγατε για όλες τις κινητοποιήσεις, για όλες τις διεκδικήσεις και για την Πρωτομαγιά. Τα ίδια μας λέγατε πριν γίνει και μετά όλοι, εκτός από σας βέβαια, έδιναν συγχαρητήρια στο ΠΑΜΕ, στα σωματεία, στο ΚΚΕ, στην ΚΝΕ.

Τώρα βέβαια θέλετε να πάρετε εσείς συγχαρητήρια απ' τον Αμερικάνο πρέσβη. Και προφανώς γι' αυτό το ανεβάσατε πάρα πολύ αυτό το ζήτημα σήμερα, χωρίς να έχει κανένα νόημα ούτε καμία βάση διότι και οι γιορτασμοί θα γίνουν και τα μέτρα όλα θα τηρηθούν που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η απαγόρευση μόνο δεν θα περάσει!» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Είναι προφανές ότι είμαστε σε πόλεμο. Όπως επίσης είναι προφανές ότι αυτόν τον πόλεμο δεν μπορεί να τον διεξάγει αυτή η κυβέρνηση, όπως επίσης δεν μπορεί να τον διεξάγει και καμιά κυβέρνηση που θυσιάζει την υγεία του λαού στο βωμό των αντοχών της οικονομίας» είπε, προσθέτοντας «γι' αυτό κι εμείς δε ζητάμε ούτε υπουργούς κοινής αποδοχής ούτε οιονεί συγκυβερνήσεις εθνικής ενότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ μπορεί να τα ζητάνε αυτά, γιατί είναι προφανές ότι δεν τους χωρίζει χάσμα με αυτήν την πολιτική».

«Εμείς δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Αυτόν τον πόλεμο μπορεί να τον διεξάγει ο λαός, οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι βάζοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες τους, αυτές που όλοι θυσιάζετε καθημερινά στο βωμό ενός σάπιου συστήματος που εν έτει 2020 και πάμε προς το 2021 δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε καν το στοιχειώδες δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή» κατέληξε στη δευτερολογία του.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: Μένουμε δυνατοί, αλλά όχι σιωπηλοί
«Ιδιαίτερα τώρα, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, βάζετε σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και αυτό της συνδικαλιστικής δράσης, μόνο και μόνο για να στηρίξετε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους»,...
Δ. Κουτσούμπας: Μένουμε δυνατοί, αλλά όχι σιωπηλοί
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά Γεννηματά-Κουτσούμπα στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας
Τα πυρά των αρχηγών της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να δέχεται η κυβέρνηση στη Βουλή λόγω της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης αλλά και του νομοθετικού της έργου κατά την περίοδο της πανδημίας.
Πυρά Γεννηματά-Κουτσούμπα στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Να απαλλαγεί από τα καθήκοντά και να συνδράμει στη μάχη κατά του Covid ζητά βουλευτής του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του απευθύνει κάλεσμα στους ιδιώτες αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας (...)». Το κάλεσμα απευθύνεται πρώτα και κύρια στα...
Να απαλλαγεί από τα καθήκοντά και να συνδράμει στη μάχη κατά του Covid ζητά βουλευτής του ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ για τη στήριξη της χώρας στο δεύτερο lockdown
Έξι προτάσεις που αφορούν στην υγεία, την εργασία, τα σχολεία και τα ΜΜΜ κάνει ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι άφησε αθωράκιστους λαό και χώρα μπροστά στο 2ο κύμα...
Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ για τη στήριξη της χώρας στο δεύτερο lockdown
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: «Μην παίζετε με την υγεία των εργαζομένων»
«Πάρτε μέτρα στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κάντε προσλήψεις σε νοσοκομεία τώρα, πριν είναι αργά», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.
Δ. Κουτσούμπας: «Μην παίζετε με την υγεία των εργαζομένων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας