• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 26.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 25.2°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.4°C
  1 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.1°C
  0 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.1°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 25.2°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.5°C / 25.6°C
  0 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  1 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.9°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 18.3°C / 22.7°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 22.3°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  88%

Ο Κρίτων Αρσένης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κρ. Αρσένης: Τα ψέμματα της υπουργού Πολιτισμού για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου

 • A-
 • A+

Για ψέματα στο ΣτΕ και παραθεσμικές συναντήσεις της με την Πρόεδρο του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κατηγορεί ο Κρίτων Αρσένης την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου, όπως σημειώνει σε επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, να ανατραπεί το έργο για κατά χώρα ανάδειξη των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, ενός πολιτιστικού συγκροτήματος που περιλαμβάνει την κύρια μαρμαρόστρωτη ρωμαϊκή οδό και το εμπορικό κέντρο της ρωμαϊκής και βυζαντινής Θεσσαλονίκης.

Ψέμα πρώτο: 

Λέει το Υπουργείο στο έγγραφό του από τις 19 Οκτωβρίου 2020 προς την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με το οποίο καταθέτει τις απόψεις του σχετικά με την ασκηθείσα ενώπιόν του Αίτηση Ακύρωσης, στο κεφάλαιο που ξεκινά στη σελίδα 17 «2017 - 2019 Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ» ότι για την περίοδο αυτή «υπήρξε απόλυτη αδράνεια και ανυπαρξία οιασδήποτε προόδου του έργου ως προς την προώθηση των μελετών ή την κατασκευή του σταθμού» και αναφέρει στην επόμενη σελίδα την τεκμηρίωσή του ως προς αυτό. 

Η αλήθεια: 

Εκτός από τα έγγραφα των ιδίων των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και την εκτέλεση έργων στο Σταθμό Βενιζέλου το 2018-2019, που γνωρίζει όλη η Θεσσαλονίκη, διαψεύδεται και από τον ίδιο τον εισηγητή του ΣτΕ κ. Βασιλειάδη, που εξέτασε όλο τον φάκελο:  Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο Δ', στη σελ. 10 και στις επόμενες 5 που ακολουθούν, με τίτλο «Υποβολή Μελετών και Εκτέλεση εργασιών για την κατά χώραν διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων», αναφέρει με έγγραφα και ντοκουμέντα τις Μελέτες που έγιναν, που εγκρίθηκαν, που πληρώθηκαν και που εκτελέστηκαν.

Ψέμα δεύτερο: 

Σχετικά με τη δαπάνη του ⅓ του προϋπολογισμού την περίοδο 2017-2019 για τη διατήρηση των αρχαίων κατά χώρα, η υπουργός ισχυρίσθηκε ότι τα πέντε εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν στην κατασκευή των τσιμεντοπασσάλων και της οροφής και ότι τα συγκεκριμένα έργα θα γίνονταν, ανεξαρτήτως ή όχι της μεταφοράς των αρχαιοτήτων. 

Η αλήθεια:

Δυστυχώς και σε αυτό η υπουργός ψεύδεται, διότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων γίνεται με ανοιχτό όρυγμα και η ύπαρξη της οροφής παρεμποδίζει την απόσπαση των αρχαιοτήτων, καθώς δεν υπάρχει επαρκής χώρος για να αποσπασθούν οι αρχαιότητες.

Ψέμα τρίτο: 

Λέει το Υπουργείο στο έγγραφό του προς στο ΣτΕ με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου, όπου αντικρούει τους λόγους για την ακύρωση της προσβαλλόμενης απόφασης, στη σελίδα 7, πως ο Μιχάλης Τιβέριος και ο Μανώλης Κορρές «απομακρύνθηκαν πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας» από τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αφού είχε ζητηθεί αίτηση εξαίρεσης. 

Η αλήθεια: 

Τα ίδια τα πρακτικά του ΚΑΣ από τη συνεδρίαση αυτή σας διαψεύδουν κυρία Μενδώνη. Δεν υπήρξε καμία απομάκρυνση από τη συνεδρίαση - και ας δούμε λίγο τι ακριβώς εννοείτε με τη «δημιουργική» λέξη απομάκρυνση έναντι της σαφούς «αποχώρησης και εκλογής αναπληρωματικών μελών».

Ψέμα τέταρτο: 

Λέει το Υπουργείο, δια στόματος της νομικής συμβούλου του ΝΣΚ, ότι δεν είναι στην ατζέντα της συνέλευσης του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), το ψήφισμα που έχει καταθέσει το ελληνικό τμήμα για τη διάσωση των αρχαίων στη Βενιζέλου.

Η αλήθεια: 

Το σχετικό ψήφισμα, που μπορεί κανείς να το βρει με μια απλή αναζήτηση στο Google, προτάθηκε από το ελληνικό τμήμα, διαμορφώθηκε και εγκρίθηκε από δύο διεθνείς επιτροπές του ICOMOS και κατατέθηκε στην Ολομέλεια. Σήμερα βρίσκεται ως draft στην ατζέντα του ICOMOS. Η ψήφισή του δε, είναι σχεδόν βέβαιη μετά τη συνδιαμόρφωση από δύο επιτροπές.

Ψέμα πέμπτο:

Μία εβδομάδα πριν από την εκδίκαση της προσφυγής κατά της απόσπασης των αρχαίων, η Υπουργός Πολιτισμού βρίσκει καλή ιδέα να συναντήσει την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπονομεύοντας καίρια το σεβασμό και την αξιοπιστία των συνταγματικών θεσμών. Σήμερα, στη Βουλή -προκειμένου να υπερασπισθεί την κίνησή της- ισχυρίσθηκε ότι είχε κάθε δικαίωμα να επισκεφθεί την Πρόεδρο, καθώς το ίδιο έκαναν -πριν από την ίδια- και οι προσφεύγοντες. Στην πραγματικότητα, την πρόεδρο του ΣτΕ είχε επισκεφθεί ο εισηγητής και όχι οι προσφεύγοντες. Και αυτό διότι ποτέ οι διάδικοι δεν συναντούν την Πρόεδρο. Την Πρόεδρο του ΣτΕ συναντά μόνον ο εισηγητής. 

Κυρία Μενδώνη, σας καλώ να σεβαστείτε το πνεύμα του λόγου της ΠτΔ, κατά την ομιλία της στην επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, συμπτωματικά την επομένη ακριβώς της επίσκεψής σας στην Πρόεδρο του ΣτΕ: «Οι πολιτικές παρεμβάσεις στην επιλογή και το έργο των δικαστών δεν υπονομεύουν μόνον την αποστολή του δικαστή ή το δικαίωμα των πολιτών σε αποτελεσματική δικαστική προστασία και δίκαιη δίκη. Διαβρώνουν, συμβολικά και πρακτικά, τους δημοκρατικούς θεσμούς και την αναπαράστασή τους στους πολίτες».
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τριπλό το έγκλημα της κυβέρνησης στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε το πρωτοσέλιδο θέμα της «Εφ.Συν.» για το κόστος των καθυστερήσεων στα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης που συνδέεται με την απόσπαση των αρχαιοτήτων από...
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τριπλό το έγκλημα της κυβέρνησης στο Μετρό Θεσσαλονίκης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: «Καπέλο» 42 εκατ. στα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης με κυβερνητική ευθύνη
Το πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος του τεμαχισμού και της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό «Βενιζέλου» επισημαίνουν οι τομεάρχες Πολιτισμού και Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ....
ΣΥΡΙΖΑ: «Καπέλο» 42 εκατ. στα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης με κυβερνητική ευθύνη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Επικοινωνιακό πυροτέχνημα» στον σταθμό Αγ. Σοφίας
Κυβερνητική επικοινωνιακή καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού για τα εγκαίνια της ΔΕΘ με επίκεντρο την επιστροφή και επανατοποθέτηση μέρους των αρχαιοτήτων που αποσπάστηκαν από τον...
«Επικοινωνιακό πυροτέχνημα» στον σταθμό Αγ. Σοφίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασφαλιστικά μέτρα και νέες αγωγές για τα αρχαία
Ο επίκουρος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ Απόστολος Σοφιαλίδης μιλώντας στην «Εφ.Συν.» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αιτηθούν και έκδοση προσωρινής δικαστικής διαταγής για άμεση απαγόρευση κάθε εργασίας και...
Ασφαλιστικά μέτρα και νέες αγωγές για τα αρχαία
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Η επικοινωνιακή αδεξιότητα του ΥΠΠΟ
Η τακτική μου είναι κάποτε στα όρια του προσβλητικού για τη δημοκρατική λειτουργία: Δεν υπάρχεις ούτε εσύ, ούτε όσα αποκαλύπτεις, εάν δεν είσαι στην προσωπική μου λίστα Πέτσα. Τι είναι όλα αυτά; Είναι η...
Η επικοινωνιακή αδεξιότητα του ΥΠΠΟ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Έκκληση Τσίπρα στον πρωθυπουργό να παρέμβει για τα αρχαία της Βενιζέλου
Τον καλεί «να σταματήσει το έγκλημα του τεμαχισμού και της απόσπασης του μοναδικού μνημειακού συνόλου στον σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης».
Έκκληση Τσίπρα στον πρωθυπουργό να παρέμβει για τα αρχαία της Βενιζέλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας