Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
Aπό τη σημερινή συνέντευξη τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ / EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

  • A-
  • A+
Με υπογραφή Μητσοτάκη το δεύτερο lockdown, τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκληματική αδράνεια και ολιγωρία.

Τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής και το πάγωμα των αντιλαϊκών μέτρων, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει την βοήθεια όλων και να σταματήσει την προπαγάνδα, αφού έφτασε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε νέα σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό για την υγειονομική κρίση σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ματαίωση της συζήτησης για την πανδημία στη Βουλή, η οποία τελικά θα γίνει την Πέμπτη, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά τη γενική κατακραυγή από σύσσωμη την αντιπολίτευση. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε σήμερα πως «το δεύτερο lockdown φέρει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη» καταλογίζοντας εγκληματική αδράνεια κι εγκληματικό εφησυχασμός στην κυβέρνηση, που κατηγόρησε μεταξύ άλλων γιατί:

  • «Δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία
  • δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ
  • δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των ΜΜΜ
  • δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο
  • δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων».

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτάρεσκα ότι νίκησε τον νέο κορονοϊό, στέλνοντας το απατηλό μήνυμα του εφησυχασμού, κι επέλεξε το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και ειδικά στους νέους αφήνοντας τον κόσμο να πληρώνει από τον τσέπη του τα τεστ
χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της αγοράς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «βάζει λουκέτο στη χώρα γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όριά του. Βάζει λουκέτο δια δεύτερη φορά επειδή αδράνησε», παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία ήταν εξόχως ανησυχητικά εδώ και καιρό.

«Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο η δραματική αυτή κατάσταση δεν ήταν αναπόφευκτη. Η ασφυξία του συστήματος υγείας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκληματική αδράνεια, στον εγκληματικό εφησυχασμό του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης» εξήγησε.

Και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί έχασε μια «μοναδική ευκαιρία όταν άρθηκαν οι περιορισμοί του πρώτου lockdown, τον περασμένο Μάιο» και αντί «να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας, επέλεξε να θριαμβολογεί και να αυτοαποθεώνεται».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά στον κ. Μητσοτάκη για την άρνησή του να προσέλθει να απαντήσει στη Βουλή σε ερώτησή του για τα ΜΜΜ και την πανδημία και τον κατηγόρησε ότι «επιμελώς κρύβει» πως «η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες τα πάει εξαιρετικά άσχημα» παρουσιάζοντας συγκριτικά στοιχεία για τους θανάτους και τα κρούσματα σε Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας. Ως «το πιο εξοργιστικό στοιχείο», χαρακτήρισε τη σύγκριση του αριθμού των εργαζομένων στο ΕΣΥ πριν και κατά την πανδημία, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε λιγότερους εργαζόμενους» από το 2019.  

Σε ό,τι αφορά  το θέμα της ερώτησης που είχε απευθύνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό για το συνωστισμό στα ΜΜΜ, χαρακτήρισε «επιεικώς απαράδεκτη» τη χθεσινή του τοποθέτηση ότι «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία».

«Να τα γεννήσει προφανώς δε μπορεί, όμως να ακυρώσει με το που εξελέγη τον διαγωνισμό που είχαμε προχωρήσει εμείς για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορούσε και με το παραπάνω», είπε, προσθέτοντας ότι «την ώρα που τα λέει αυτά, υπάρχουν πάνω από 200 οχήματα, τα οποία παραμένουν παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια».

Αναφορικά με τα σχολεία, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως την ώρα που ακούγονταν «αδιανόητες δηλώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το συνωστισμό 25, 26, 27 μαθητών σε μια τάξη», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φώναζε: «αυξήστε τις δαπάνες, προχωρήστε στις απαραίτητες προσλήψεις, βρείτε αίθουσες».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αναλυτικά στην οικονομία, υπογραμμίζοντας πως "η πραγματική εικόνα και σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ διαφορετική με αυτήν που θέλει να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση".

Συγκεκριμένα, επισήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 ευρωπαϊκών χωρών, «παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εισήλθε στην πανδημική κρίση αργότερα», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν προχώρησε σε μέτρα που πήραν άλλες χώρες όπως είναι η εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών και αυτοαπασχολούμενων, η επιδότηση ενοικίου επιχειρήσεων, η απευθείας επιχορήγηση αντί για την επιστρεπτέα ενίσχυση, η αναπλήρωση μισθού αντί για την επιδότηση ανεργίας, κ.α.

«Παρ' όλες τις μεγάλες δυνατότητες που είχαμε έδωσαν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη μόλις 5,3 δισ. σε άμεσες δαπάνες (2,9% του ΑΕΠ) για τη στήριξη της οικονομίας, γεγονός που μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις της ευρωζώνης, ενώ και τα μέτρα αναβολών πληρωμών που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα, δημοσιονομικά δεν ξεπερνούν τα 1,2 δισ. (0,7% του ΑΕΠ)», συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενος στις χθεσινές ανακοινώσεις υπογράμμισε πως πρόκειται για «τα ίδια οικονομικά μέτρα που έχουν ήδη οδηγήσει σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο».

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την αγωνία του για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι η έξαρση της πανδημίας που μπορούσε να είχε αποφευχθεί απειλεί όσο ποτέ ανθρώπινες ζωές.

«Την ίδια στιγμή η οικονομία βουλιάζει. Και ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός που βάζει λουκέτο στην Ελλάδα για δεύτερη φορά, για να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσε ο ίδιος και η κυβέρνηση του, συνεχίζει να παριστάνει τον σωτήρα», σημείωσε.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σε αναζήτηση αφηγήματος
Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πανδημία και οι συνέπειές της αποτέλεσαν τροχοπέδη και τελικά ανέστειλαν οριστικά τις διεργασίες που είχαν ανακοινωθεί στο κόμμα.
Σε αναζήτηση αφηγήματος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σκληρό ροκ τώρα από τον Τσίπρα
Με δεδομένη την αποτυχία των κυβερνητικών χειρισμών στα ζητήματα της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει πολιτική ολομέτωπης επίθεσης με στόχο τις κάλπες και την ανάδειξη μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας.
Σκληρό ροκ τώρα από τον Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δριμύ κατηγορώ Τσίπρα για την κατάσταση στη Δυτική Αττική
«Η κατάσταση στη Δυτική Αττική είναι μία ακόμη απόδειξη της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης, ένα ακόμη δείγμα της εγκληματικής αδιαφορίας σε βάρος της υγείας των πολιτών» τονίζει ο αρχηγός της...
Δριμύ κατηγορώ Τσίπρα για την κατάσταση στη Δυτική Αττική
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι δαπάνες υγείας λόγω κορονοϊού
Αίτημα παρέμβασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δαπάνες υγείας λόγω κορονοϊού προανήγγειλε κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ενώ δεσμεύθηκε και για τη δημιουργία ενός...
Αλ. Τσίπρας: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι δαπάνες υγείας λόγω κορονοϊού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η αποτυχία δεν έχει πατέρα;»
Σε μια επανάληψη όσων έχει προτείνει και καταγγείλει τις τελευταίες μέρες με την έξαρση των κρουσμάτων και την άνοδο των θανάτων λόγω κορονοϊού επιδόθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όντας...
«Η αποτυχία δεν έχει πατέρα;»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Η ώρα της ευθύνης
Μέσα από άρθρο του στην «Αυγή της Κυριακής», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητά από τον πρωθυπουργό να σταματήσει να συμπεριφέρεται με αλαζονεία και ταξική ιδιοτέλεια και δηλώνει έτοιμος να βάλει...
Τσίπρας: Η ώρα της ευθύνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας