Η οικονομική πολιτική, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας και την έκθεση Πισσαρίδη, η οργανωτική πορεία του κόμματος και η πρόταση για την διοργάνωση περιφερειακής διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου είναι οι άξονες των θέσεων που θα αναπτύξει ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 15-16-17 Σεπτεμβρίου
Σύμφωνα με κομματικές πηγές και οι τρεις άξονες περιέχουν ήδη επεξεργασμένες θέσεις του κόμματος τις οποίες, σε γενικές γραμμές, έχει αναπτύξει ο κ. Βαρουφάκης και από το βήμα της Βουλής. Στη Θεσσαλονίκη όμως θα τεθούν στο μικροσκόπιο της συνολικής κριτικής , καθώς η οικονομική κρίση , επισημαίνουν κομματικές πηγές, επιβεβαιώνει τις αναλύσεις του κ. Βαρουφάκη που είχε κάνει από τον περασμένο Μάρτιο, στην αρχή της πανδημίας.
Ειδικότερα οι τρεις άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί το πολιτικό τριήμερο του Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 στη Θεσσαλονίκη και για τα τρία αυτά ζητήματα, θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα βασικά σημεία:
- 1. Οι θέσεις για την έκθεση Πισσαρίδη υπογραμμίζουν ότι δρομολογείται μια νέα λιτότητα της οποίας «λαγός» είναι ο νομπελίστας οικονομολόγος . Στην ομιλία του στη ΔΕΘ, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, ο κ. Βαρουφάκης θα αναπτύξει αναλυτικά το περιεχόμενο της έκθεσης, ενώ με άρθρα και δηλώσεις του έχει εκφραστεί ιδιαίτερα αρνητικά και για τον κ. Πισσαρίδη και για τα στοιχεία της έκθεσής του.
- 2. Ως προς την οργανωτική συγκρότηση του ΜέΡΑ 25, το μήνυμα Βαρουφάκη θα απευθύνεται πρώτα στα μέλη του κόμματος για την εκλογή της Κ.Ε. που ξεκίνησαν και συνεχίζονται, αλλά και στην κοινωνία επιδιώκοντας συμμετοχή και δράση ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.
- 3. Η ανταπόκριση στην πρόταση Βαρουφάκη για την διοργάνωση στην Αθήνα περιφερειακής διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου είναι μεγάλη και αυτό προκαλεί ικανοποίηση στο ΜέΡΑ 25. Κομματικές πηγές επισημαίνουν και την θετική αντίδραση του πρωθυπουργού στη βουλή . Ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να την επαναφέρει και μάλιστα προτίθεται να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να την υποβάλλει και επίσημα.
Την επομένη της ομιλίας στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Γραμματέας του κόμματος θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, ενώ αναμένεται να έχει πλήθος επαφών και συζητήσεων με φορείς της Βόρειας Ελλάδας αλλά και τους φίλους και μέλη του ΜέΡΑ25, που αναμένεται να μεταβούν την Θεσσαλονίκη.
