Ενα απρόοπτο διέκοψε τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αφού προηγουμένως είχε μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο βουλευτής Τρύφωνας Αλεξιάδης αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και λιποθύμησε, με τους γιατρούς-βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τρέχουν να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, ενώ κλήθηκε και ο γιατρός της Βουλής. Ο βουλευτής μεταφέρθηκε στο ιατρείο του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια με ασθενοφόρο διακομίστηκε σε νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.
Χθες βράδυ, τον επισκέφτηκε στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Επί της διαδικασίας τώρα και με δεδομένο ότι σήμερα ψηφίζεται από το σώμα η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική ομιλία του τόνισε πως «η θέση μας λοιπόν είναι συνειδητή, καθαρή, χωρίς ναι μεν αλλά. Θα ψηφίσουμε τη Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Και θα τη στηρίξουμε να επιτύχει στα καθήκοντά της». Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε, πως η συγκεκριμένη επιλογή του κ. Μητσοτάκη δεν δείχνει διάθεση φυγής προς τα εμπρός αλλά διάθεση επικοινωνιακής διαφυγής από τα πολλαπλά αδιέξοδα.
Μάλιστα, επιχειρηματολόγησε επ’ αυτού λέγοντας πως η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να προτείνει την κ. Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν γίνεται με σκοπό να χτιστούν γέφυρες και κλίμα συνεννόησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την προοδευτική αντιπολίτευση, «αλλά με σκοπό να σκεπαστεί πρόχειρα το μεγάλο χάσμα που με τις βασικές πολιτικές του επιλογές έχει δημιουργήσει με τους προοδευτικούς πολίτες».
Η παντοδυναμία του ενός
Στη συνέχεια «έδεσε» την επιχειρηματολογία του με το θέμα του εκλογικού νόμου που έρχεται στη Βουλή αύριο, υποστηρίζοντας πως «όποιος θέλει να χτίσει γέφυρες συνεννόησης, δεν επιλέγει την επόμενη κιόλας μέρα να φέρει στη Βουλή την κατάργηση της απλής αναλογικής. Και να επαναφέρει έναν εκλογικό νόμο που κλέβοντας έδρες από όλα τα κόμματα, και πριμοδοτώντας μ’ αυτές το πρώτο κόμμα, αποβλέπει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις, δηλαδή στην παντοδυναμία του ενός».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψίες με τις οποίες πορεύεται, για να διαπιστώσει ότι η «χώρα δεν πάει καλά». Αναφέρθηκε στην ενδημική αναξιοκρατία, την προβλέψιμη -ίσως- ανικανότητα, την ορμητική επιστροφή στο ρουσφέτι, τη φετιχοποίηση της καταστολής, την αλαζονεία και τις εκδικητικές διώξεις στον κρατικό μηχανισμό. «Αλλά και έξω», σημείωσε, «εκεί που συνήθως ταίριαζε το ρητό για όποιον ήθελε να παραβλέψει τα εσωτερικά προβλήματα: ‘‘Εξω πάμε καλά’’».
Με αυτό βρήκε την αφορμή να μιλήσει για την εξωτερική πολιτική, λέγοντας πως το πρόσφατο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτέλεσε «εθνική ζημιά». Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως με τις κινήσεις του στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έχει αυξήσει το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «πολιτευτή της δεκαετίας του ’50».
«Αν όχι φόβο, τουλάχιστον ανησυχία αισθανθήκαμε όλοι μας όταν διαβάσαμε τη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού για την υπόθεση Σουλεϊμανί. Και σήμερα, μετά και το φιάσκο του Βερολίνου, αυτή η ανησυχία μετατρέπεται σε γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας», είπε, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έως και έξι μήνες πριν είχε καταφέρει να δημιουργήσει «μια χώρα νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας, υπολογίσιμο και όχι προβλέψιμο εταίρο. Μια χώρα μέρος της λύσης και όχι των προβλημάτων της περιοχής».
Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς και στα εργασιακά θέματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τη στρατηγική επιλογή πως «η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων της εργασίας. Μέσα από τις απολύσεις και μέσα από την ασυδοσία την εργοδοτική».
