Βολές εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις «απειλές» που εκτόξευσε για εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο αλλά και ταυτόχρονες διαβεβαιώσεις για στήριξη της Ν.Δ. -άνευ όμως κυβερνητικής εμπλοκής- με σκοπό να μην εισέλθει η χώρα σε περιπέτεια αστάθειας, παρείχε η Φώφη Γεννηματά σε χθεσινή της δημόσια παρέμβαση, λίγο πριν από την τελική στροφή για τις 7 Ιουλίου.
Από τη μια πλευρά, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για «ωμό εκβιασμό» με αφορμή τη δήλωσή του ότι αν δεν πάρει αυτοδυναμία θα διεξαχθούν αυγουστιάτικες επαναληπτικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Εντυπωσιάζομαι από τη στάση του κ. Μητσοτάκη, που λέει ότι αν δεν είναι αυτοδύναμος θα πρέπει να πάμε σε εκλογές στις 15 Αυγούστου. Αυτή δεν είναι εθνικά υπεύθυνη στάση.
Είναι ωμός εκβιασμός. Είναι δυνατόν να θέτει στον ελληνικό λαό έναν τέτοιο ωμό εκβιασμό όταν εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που θα φέρει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα;», αναρωτήθηκε η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον ΑΝΤ1, για να προσθέσει, στέλνοντας νέο μήνυμα προς τη Ν.Δ., αλλά και προς τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, ώστε να ενισχύσουν τον φορέα της Χαριλάου Τρικούπη: «Ολοι αυτοί που ανησυχούν ότι η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές με απλή αναλογική και για τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού, να πουν ολόκληρη την αλήθεια. Για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, απαιτούνται 200 βουλευτές. Αλλιώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική».
Την ίδια στιγμή, η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στο μετεκλογικό τοπίο και ειδικότερα στο σενάριο της μη επίτευξης αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, φωτογράφισε τη λύση της ψήφου ανοχής, με βάση το επιχείρημα της αποφυγής του χάους και της ακυβερνησίας.
«Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα να μπει σε περιπέτειες και αλλεπάλληλες εκλογές. Δεν θέλουμε να μπούμε σε μια περίοδο αστάθειας. Εχουμε αποδείξει στην πράξη ότι την εθνική συνεννόηση την εννοούμε. Επομένως είμαι υποχρεωμένη να πω ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί και τελικώς δεν υπάρξει αυτοδυναμία, εμείς θα είμαστε δύναμη ομαλότητας και υπευθυνότητας», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έχει στόχο να διαδραματίσει ρόλο συμπληρώματος μόνο και μόνο «για να βγουν οι αριθμοί», φράση που ερμηνεύεται ως άρνηση ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών, τουλάχιστον σύμφωνα με τους υφιστάμενους συσχετισμούς ισχύος. Ωστόσο, προσδιόρισε και πάλι τα πεδία όπου υπάρχει περιθώριο σύγκλισης με τη Ν.Δ., λέγοντας ότι «θα στηρίξουμε για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, όπως και σε προοδευτικά νομοσχέδια ως υπεύθυνη αντιπολίτευση».
Υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της συγκρότησης μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με συμμετέχοντες τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τάχθηκε από τη δική του μεριά ο Γιώργος Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας κι εκείνος με τη σειρά του ότι το κόμμα της Κεντροαριστεράς «ποτέ δεν πήγε τη χώρα στα βράχια».
