ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Δημήτρης Τερζής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε δύσκολη θέση βρέθηκε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση, δεχόμενη πυρά τόσο από την κυβέρνηση όσο και από εφημερίδα του δεξιού χώρου, με αφορμή μια δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε οικονομικό φόρουμ στην Κύπρο πριν από λίγες μέρες. Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη στη συνέχεια, ύστερα από αντίστοιχου πνεύματος δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Κώστα Δέρβου.

«Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έχουν αυξηθεί κατά δύο δισ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αν κοιτάξετε τον αριθμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο θα καταλάβετε ότι αυτή η κυβέρνηση αναπαράγει τις χειρότερες παλαιοκομματικές πρακτικές. Η κυβέρνηση αυτή δεν έμαθε τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος. Και με πάσα ειλικρίνεια δεν θέλω μια κοινωνία η οποία στηρίζεται στα δώρα των Χριστουγέννων. Οι νέοι Ελληνες δεν θα έπρεπε να περιμένουν το δώρο των Χριστουγέννων στο τέλος της χρονιάς, ώστε επί της ουσίας να μετατραπούν σε ομήρους ενός πελατειακού συστήματος», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κύπρο, με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ να έρχεται και να… σιγοντάρει, στο Kontra Channel, λέγοντας:

«…Αυτά τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα και με τη συνεργασία του κ. Καμμένου, υπήρξε μια επιδοματική πολιτική. Και τι θέλω να πω μ’ αυτό: πολλές φορές ήταν προτιμότερο να επιδοτείται η ανεργία παρά η εργασία. Και γι’ αυτό εκατοντάδες χιλιάδες νέοι αυτή τη στιγμή παραμένουν άνεργοι περιμένοντας ένα επίδομα ανεργίας για να ζήσουν, παίρνοντας 100 και 200 ευρώ από τις γιαγιάδες και τους παππούδες, από τις μανάδες και τους πατεράδες τους, για να βγάλουν τον μήνα. Προτιμούν να μην εργαστούν γιατί υπάρχει αυτός ο εργασιακός Μεσαίωνας».

Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτουν πολλά δεδομένα και κυρίως πώς αντιλαμβάνεται την κατάσταση της κοινωνίας η αξιωματική αντιπολίτευση στην παρούσα φάση. Και αν η δήλωση του κ. Μητσοτάκη… παρερμηνεύτηκε, όπως ουσιαστικά υποστηρίζει η Πειραιώς, και δεν αποτελούσε αντεπιχείρημα στις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει την επαναφορά του 13ου μισθού σε κάποια μορφή, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη δήλωση του κ. Δέρβου, ο οποίος προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να ανασκευάσει τα όσα είχε πει, επιστράτευσε έως και τη Βενεζουέλα του Μαδούρο (!) στη διευκρινιστική δήλωση που έκανε στη συνέχεια.

«Μετά τον κ. Μητσοτάκη που θέλει να καταργήσει τα δώρα Χριστουγέννων και το κοινωνικό μέρισμα, γιατί τα θεωρεί “ελεημοσύνη” και “πελατειακά”, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος, τάχθηκε κατά του επιδόματος ανεργίας γιατί, όπως λέει, αποτρέπει τους νέους ανέργους από την αναζήτηση εργασίας.

Ο Μεσαίωνας που οραματίζεται η Ν.Δ. κάνει ακόμα και το ΔΝΤ να φαντάζει παιδική χαρά», σχολίασαν σχετικά κυβερνητικές πηγές.

Σκληρή επίθεση κατά της Ν.Δ. εξαπέλυσε και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικά, προγραμματικά και ηθικά εκτεθειμένος. Οσο και αν το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. προβαίνει σε αόριστες διαψεύσεις, από την ίδια την ομιλία του στην Κύπρο προκύπτει ότι μιλά για περικοπή του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζομένους».

Ν.Δ. κατά «Δημοκρατίας»

Η Ν.Δ. από την πλευρά της αντέδρασε με μια καυστική ανακοίνωση εις βάρος της εφημερίδας «Δημοκρατία», η οποία είχε πρώτο θέμα τις δηλώσεις Μητσοτάκη. Με αυτή χαρακτήρισε την εφημερίδα «δούρειο ίππο» του ΣΥΡΙΖΑ και ότι «στήνει προβοκάτσιες και fake news» εις βάρος της. Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη χρηματοδότηση της εφημερίδας, λέγοντας ότι αυτός που τη χρηματοδοτεί ευνοείται από τον ΣΥΡΙΖΑ «στις συμβάσεις του ΟΠΑΠ». Η ανακοίνωση διαβεβαίωσε ότι κανένα δώρο δεν θα κοπεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και έκλεινε παρομοιάζοντας τη «Δημοκρατία» με την «Αυγή»!

Η απάντηση

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η Ν.Δ. μάλλον ενοχλήθηκε περισσότερο από το άρθρο του εκδότη της εφημερίδας Ι. Φιλιππάκη παρά από το πρωτοσέλιδο το ίδιο. Το άρθρο ήταν αφιερωμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου στον Βαγγέλη Μαρινάκη, υπό τον τίτλο «Το σύγχρονο πρόσωπο της διαπλοκής». Καλούσε, δε, τον κ. Μητσοτάκη να αποδείξει «και στους πλέον κακόπιστους» «ότι είναι ο πραγματικός ηγέτης της παράταξης», συμπληρώνοντας πως «όταν θα κληθεί να κυβερνήσει, να υπακούσει στα κελεύσματα της πατριωτικής βάσης και όχι στα απονενοημένα διαβήματα μιας άρρωστης, διαπλεκόμενης και μη κανονικής ολιγαρχίας». Η εφημερίδα απάντησε στη Ν.Δ. σημειώνοντας πως «ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται», ενώ χαρακτήρισε το επικοινωνιακό επιτελείο της «παιδική χαρά».