Αντιμέτωπος με τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. βρέθηκε ο Αντ. Σαμαράς στην πολύωρη συνεδρίαση για τα αίτια της εκλογικής ήττας και την πορεία στο νέο μετεκλογικό σκηνικό. Η κρίση εσωστρέφειας, την οποία ήθελε να αποφύγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρίχνοντας το γάντι στα στελέχη που προτείνουν τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, μετατράπηκε σε ανοιχτή αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του.
Στην εισηγητική ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. επί 45 λεπτά δεν έκανε καμία αναφορά στα λάθη του ίδιου και των ανθρώπων του, ούτε και στην κριτική που δέχτηκε από όλες τις πλευρές ως προς τη δεξιά στροφή και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κόμματος, τη διάρρηξη των σχέσεων με τη μεσαία τάξη και τα στρώματα που παραδοσιακά κινούνταν στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Το ιδεολογικό στίγμα, το πολιτικό πλαίσιο και όλα τα ερωτήματα που προέκυψαν μετά την ήττα στις 25 Ιανουαρίου παραπέμφθηκαν από τον κ. Σαμαρά σε μια εθνική συνδιάσκεψη.
«Σκέφτηκα και το έκτακτο συνέδριο, αλλά θα εμφανιζόταν ως σύμπτωμα της εσωστρέφειας για την παράταξή μας αυτές τις κρίσιμες ώρες», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προκειμένου να προλάβει τους βουλευτές. Προχώρησε στην επίθεση λέγοντας ότι «θέλω να τελειώνω με την εσωστρέφεια σήμερα» και πέταξε το γάντι: «Αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα ηγεσίας, να το κάνει τώρα και να αναλάβει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπάθησε να αιτιολογήσει τις επιλογές του εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης: «Δεν βιαζόμαστε εμείς να ανατρέψουμε την κυβέρνηση, εκείνοι βιάζονται να διαλυθούν» ανέφερε και πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες αβεβαιότητας, «όταν όλα είναι στον αέρα», η Ν.Δ. «πρέπει να είναι ενωμένη σαν γροθιά». Ακολούθησε η αποστροφή ότι «δεν είμαι παντρεμένος με την καρέκλα, αλλά δεν θα εγκαταλείψω τη μάχη».
Μετά την ομιλία Σαμαρά, ο Κ. Καραμανλής και ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Κ.Ο., όπως είχαν ενημερώσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. στις συναντήσεις που είχαν το προηγούμενο διάστημα. Η συνέχεια ήταν θυελλώδης, καθώς στη συζήτηση αμφισβητήθηκαν όλες οι προτάσεις της εισήγησης σχεδόν από τους μισούς βουλευτές που ζήτησαν τον λόγο.
Η πρόταση της εθνικής συνδιάσκεψης χαρακτηρίστηκε ανούσια και εκτός καταστατικού πλαισίου, η πρόταση του άτυπου συμβουλίου παρελκυστική και το θέμα του συνεδρίου τέθηκε μετ’ επιτάσεως ακόμη και από μέλη της Κ.Ο. που κατατάσσονταν στην κατηγορία των αναποφάσιστων. Από τους 76 βουλευτές μίλησαν περισσότεροι από 50 μέχρι τα μεσάνυχτα, ενώ εκτός από τις πλάγιες βολές υπήρξαν και προσωπικές αντιπαραθέσεις (Γ. Βλάχος-Α. Ασημακοπούλου). Οσον αφορά το ζήτημα ηγεσίας, το έθεσε η Ντ. Μπακογιάννη, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου.
Στην δευτερολογία του ο κ. Σαμαράς έκοψε την κουβέντα για παραίτηση λέγοντας ότι “δεν πρόκειται να κάνω τέτοιο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απάντησε στον Ν. Δένδια, λέγοντας ότι “τώρα κατάλαβα τι εννοούσε όταν μου έλεγε ότι πρέπει να ξεκουραστώ, επειδή εργαζόμουν πολλές ώρες ως πρωθυπουργός”.
Στο άτυπο δεκαπενταμελές συμβουλευτικό όργανο που εισηγήθηκε ο κ. Σαμαράς θα συμμετάσχουν ex officio ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κακλαμάνης, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Γ. Βρούτσης, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Γ. Πλακιωτάκης, ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδ. Παπαμιμίκος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σ. Ιωανννίδης, ο εκπρόσωπος Κ. Καραγκούνης, τρεις βουλευτές κατόπιν ψηφοφορίας, δύο μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και δύο σύμβουλοι του κ. Σαμαρά.
Ζητούν συνέδριο
- Ν. Δένδιας: Η επανασύνδεση της Ν.Δ. με την κοινωνία μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από μια ανοικτή συνεδριακή διαδικασία. Να γίνει συνέδριο επανίδρυσης.
- Ντόρα Μπακογιάννη: Οι προηγούμενοι πρόεδροι της Ν.Δ. όταν έχαναν τις εκλογές παραιτούνταν γιατί ήξεραν ότι η δικαίωση του έργου τους θα υπονόμευε την επόμενη μέρα της παράταξης.
- Ευρ. Στυλιανίδης: Επικοινωνιακού τύπου μια εθνική συνδιάσκεψη, δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις. Η Ν.Δ. πρέπει να πάει σε έκτακτο συνέδριο ανοιχτό σε όλα τα θέματα.
- Κυρ. Μητσοτάκης: Υπάρχει πρόβλημα πολιτικό, επικοινωνιακό και ιδεολογικό. Θα ήταν καλύτερα να γίνει έκτακτο συνέδριο.
- Μ. Χαρακόπουλος: Εκτακτο συνέδριο για το αύριο της Ν.Δ. Να μην επενδύουμε σε αριστερές παρενθέσεις.
- Ν. Κακλαμάνης: Ναι σε έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης της Ν.Δ. Οποιος θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας να το θέσει στη συνεδρίαση της Κ.Ο. τώρα.
- Μ. Σαλμάς: Το έκτακτο συνέδριο πρέπει να είναι απαραίτητο βήμα στον πολιτικό μας διάλογο. Η Ν.Δ. στις εκλογές έχασε τον μεσαίο χώρο.
- Αννα Καραμανλή: Ημασταν τα καλά παιδιά όταν ψηφίζαμε τα νομοσχέδια και μετά βρισκόμασταν στο περιθώριο. Οχι όλοι. Η συζήτηση πρέπει να γίνει για όλα σε συνέδριο.
Υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου τάχθηκαν επίσης ο Γ. Βλάχος, ο Κ. Χατζηδάκης, ο Κ. Τσιάρας, ο Κ. Γκιουλέκας, ο Θ. Καράογλου, ο Θ. Δαβάκης, η Ελ. Βόζεμπεργκ, ο Κ. Τζαβάρας.
Στηρίζουν Σαμαρά
- Μ. Κεφαλογιάννης: Ο Αντ. Σαμαράς, σύμφωνα με τον Ζ.-Κλ. Γιούνκερ και τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γ. Ντολ, ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός των τελευταίων ετών.
- Σ. Βούλτεψη: Δεν έχουν παραιτηθεί όλοι οι αρχηγοί της Ν.Δ. μετά από εκλογικές ήττες, ούτε ο Κ. Μητσοτάκης το 1985 ούτε ο Κ. Καραμανλής το 2000.
- Μ. Γιακουμάτος: Μεγαλοσχήμονες που ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς στο παρελθόν ασκούν τώρα κριτική. Οποιος θέλει άλλον αρχηγό εδώ είμαστε.
- Αδ. Γεωργιάδης: Η Ν.Δ. δεν πρέπει να ασχολείται με τα εσωτερικά της, ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Πάσχα θα έχει πέσει.
- Μ. Βορίδης: Δεν απαιτείται συνέδριο σε αυτή τη φάση. Να απευθυνθούμε στη βάση του κόμματος στις νομαρχιακές οργανώσεις.
- Β. Κικίλιας: Αρχηγό έχουμε, τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα. Οι προσωπικές ατζέντες οδηγούν τα κόμματα σε αδιέξοδο.
- Ολγα Κεφαλογιάννη: Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε λεπτό. Πάμε όλοι μαζί χωρίς μικροπολιτικά παιχνίδια. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση.
- Β. Οικονόμου: Οι εσωκομματικές διαδικασίες, όταν προκαθορίζονται από προσωπικές φιλοδοξίες, οδηγούν σε εσωστρέφεια.
- Μ. Σπυράκη: Χάσαμε γιατί δεν αρέσαμε. Είναι αναγκαίο να το παραδεχτούμε και να ασκήσουμε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
- Γ. Βρούτσης: Η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε έργο, δεν εγείρεται θέμα αρχηγού της Ν.Δ. Η εκλογική μάχη ήταν άνιση.
- Μ. Βαρβιτσιώτης: Η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει. Η Ν.Δ. δεν πρέπει να μπει σε εσωστρέφεια και να ανοίξει τώρα διαδικασίες συνεδρίου.
- Κ. Τασούλας: Εχουμε θέμα ηγεσίας, αλλά στη χώρα και όχι στην παράταξη. Τα ζητήματα που έχουν τεθεί δεν θα λυθούν με έκτακτο συνέδριο.
Κατά της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου τάχθηκαν επίσης ο Δ. Σταμάτης, η Α. Ασημακοπούλου, η Μ. Αντωνίου και ο Κ. Καραγκούνης.
