Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δηλώσεις και ζυμώσεις για κοινά ψηφοδέλτια Αριστεράς – Κεντροαριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα οποία θα αντιπαρατεθούν με υποψηφίους της Δεξιάς, παρά την κατηγορηματικά αρνητική στάση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη

Φωνές υποστήριξης της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, με κοινά ψηφοδέλτια Αριστεράς – Κεντροαριστεράς απέναντι στη Δεξιά και την Ακροδεξιά, εκφράστηκαν χθες δημοσίως από στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, όπου ως γνωστόν η προοπτική αυτή έχει αποκλειστεί από τη Χαριλάου Τρικούπη, μετ’ επαίνων και καταγγελιών εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Με παρέμβασή του ο Αγγελος Τόλκας, εν ενεργεία στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., μέχρι πρότινος γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης και παρ’ ολίγον υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ πρωτοβουλιών και κινήσεων για ενωτικά σχήματα με σαφή προοδευτικό πρόσημο, επικρίνοντας την τακτική που έχει υιοθετήσει η ηγεσία του κόμματός του.

Χαρακτήρισε, δε, θετικό τον διάλογο που έχει ανοίξει σε διάφορους δήμους και περιφέρειες για τη σύμπραξη παρατάξεων και προσώπων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το υπόλοιπο προοδευτικό φάσμα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να τεθούν προϋποθέσεις, ενώ αφήνοντας έμμεσες αιχμές για τη στάση στελεχών του κεντροαριστερού φορέα πρόσθεσε ότι η σχετική συζήτηση πρέπει να προχωρήσει «πέρα από περιχαρακώσεις, αποκλεισμούς και από μία λογική ρεβανσιστική ή επειδή νιώθεις ότι κάποιος σου πήρε κάτι που σου ανήκε».

Μιλώντας στον Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο» ο κ. Τόλκας δήλωσε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα «πρέπει να ενωθούν και να πολλαπλασιαστούν και να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα σε μια μεγάλη και ισχυρή Κεντροαριστερά». Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση λειτούργησε ως γραμματέας Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο επιδίωκε να κινηθεί και η δική του υποψηφιότητα, «όμως τελικά έγινε μία άλλη επιλογή (σ.σ. στο πρόσωπο του Χρήστου Παπαγεωργίου) και προφανώς υπήρχαν εκτιμήσεις σε επίπεδο ηγεσίας για άλλα πολιτικά χαρακτηριστικά και προτεραιότητες».

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει μέτωπο προς τις συντηρητικές πολιτικές, «που δυστυχώς ενδυναμώνονται, τόσο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως είναι η Κεντρική Μακεδονία, όσο και συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Εκτίμησε, τέλος, ότι σε επίπεδο βάσης και κοινωνίας η ώσμωση είναι φανερή και ο κόσμος επικροτεί τη συνεννόηση και τη σύμπραξη των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου. «Κοιτούν σε αυτή την κατεύθυνση και το πώς μπορούμε εμείς να ανταποκριθούμε σε αυτό που εκείνοι διεκδικούν», κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι οι χθεσινές δηλώσεις -που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές προκάλεσαν δυσφορία στη Χαριλάου Τρικούπη- έρχονται σε συνέχεια των διερευνητικών επαφών που είχαν για τους ίδιους λόγους προ μερικών ημερών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή νυν του Κινήματος Αλλαγής (Γιάννης Μαγκριώτης, Παντελής Κουκουλεκίδης, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, Αννα Μίχου, Κώστας Παπαδόπουλος κ.ά.).