Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι λόγος για πανηγυρισμούς επισημαίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στελέχη τους, με αφορμή την επίσημη λήξη του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Το ΚΚΕ
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής και μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, τόνισε ότι ο λαός «δεν πρέπει να προσμένει τίποτα θετικό από την τυπική έξοδο από τα μνημόνια, γιατί τα μέτρα είναι εδώ και θα εφαρμοστούν και το επόμενο διάστημα. Είναι τα μέτρα που προβλέπονται από τα μνημόνια τα οποία ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις στα χρόνια της κρίσης».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να ολοκληρώσει τη “βρόμικη δουλειά”, δηλαδή να υλοποιήσει τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου με νόμους, για να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη, με αποτέλεσμα, ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι να είναι σε ένα πέλαγος προβλημάτων», τόνισε ενά επισήμανε ότι «κοινή στρατηγική των πολιτικών δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. κ.ά., είναι η ανάκαμψη του κεφαλαίου από την καπιταλιστική κρίση, πάνω στα συντρίμμια της ζωής και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξη».
Το Ποτάμι
Στην ανακοίνωση του Ποταμιού για το τέλος του τρίτου μνημονίου αναφέρεται ότι το «τέλος της χρηματοδότησης της χώρας από τους εταίρους επιβάλλει περισυλλογή, σχέδιο και γενναίες αποφάσεις και όχι πανηγυρισμούς. Η λήξη του τρίτου μνημονίου βρίσκει τη χώρα λαβωμένη και με πολλά φορτία στην πλάτη της για τις επόμενες δεκαετίες. Μπορεί το δημοσιονομικό έλλειμμα να μηδενίστηκε, όμως θυσιάστηκε το 25% του ΑΕΠ, 450.000 νέοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, οι φόροι για κάποιους κινούνται σε δυσθεώρητα ύψη ενώ τα κόκκινα δάνεια πολλαπλασιάζονται ξεπερνώντας ήδη τα 100 δισ. ευρώ. Και μαζί με τα χρέη φουντώνει η μαύρη εργασία. Η περιπέτεια λοιπόν συνεχίζεται και όλοι πρέπει να σκεφτούμε “γιατί”».
Επισημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάστηκε 8 χρόνια και τρία προγράμματα στήριξης που έφθασαν τα 288,7 δισ. ευρώ ενώ οι υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) χρειάστηκαν ένα πρόγραμμα και μόνο τρία χρόνια και αναφέρει ότι «οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως τις πολιτικές ηγεσίες, αλλά και τους εταίρους που αδιαφόρησαν για κάποια κάστρα της κρίσης και κυρίως αυτά του κομματικού κράτους. Ευθύνες έχουν και οι πολίτες που δελεάστηκαν και τελικά εμπιστεύθηκαν δημαγωγούς και ανίκανους πολιτικάντηδες. Οι πολιτικές ηγεσίες αρνήθηκαν τη συνεννόηση, ενώ η χώρα χρεοκοπούσε και αντί να συνεργασθούν πολέμησαν διαδοχικά, ο ένας μετά τον άλλο, όσους προσπαθούσαν να βρουν λύσεις. Οι αναγκαίες συζητήσεις για τις αρρώστιες της οικονομίας και του κράτους περιθωριοποιήθηκαν. Αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία “αθωώθηκαν” και για άλλη μια φορά κυριάρχησε ο βολικός ανορθολογισμός. Θεωρίες συνωμοσίας, λαϊκίστικα συνθήματα, κούφιος εθνικισμός, εξτρεμιστικές συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι ακραίες φωνές, αριστερά και δεξιά, και τελικά να βρεθούν στην εξουσία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το πρώτο εξάμηνο της πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα το 2015, στοίχισε στη χώρα, σύμφωνα με όλους τους ανεξάρτητους παρατηρητές, από 86 έως 200 δισεκατομμύρια και φόρτωσε στους Έλληνες άλλα τρία μνημονιακά χρόνια και πολλές δεκαετίες ταπεινωτικής επιτήρησης».
Η Ένωση Κεντρώων
Την άποψη ότι «η έξοδος από το μνημόνιο κάτω από τους όρους που γίνεται αποκλείει θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς» επισημαίνει η Ένωση Κεντρώων λέγοντας ότι «τα σκληρά μέτρα μένουν, οι μεταρρυθμίσεις είναι στη μέση, επενδύσεις δεν έρχονται και τα χρήματα των τραπεζών βρίσκονται στο εξωτερικό».
Όπως αναφέρει «η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και η πολιτική να κόβουμε συντάξεις, να βάζουμε φόρους και να διορίζουμε ανθρώπους με 300€ το μήνα, είναι πολιτική εξαθλίωσης και όχι ανάπτυξης»,ενώ επισημαίνει ότι «αυτό που φταίει είναι το κυβερνητικό μοντέλο, κυβερνήσεων με 153 και η οριακή πλειοψηφία που αντί να προσελκύει, διώχνει τους επενδυτές» και προτείνεται μοντέλο με «πολυκομματικές κυβερνήσεις 240 βουλευτών που θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σε Έλληνες και ξένους».
Και καταλήγει: «Το αφήγημα του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη είναι χωρίς αντίκρισμα, γιατί διχάζει την πολιτική μας ζωή».
Ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Γιώργος Παπανδρέου, επί των ημερών του οποίου ξεκίνησε επί της ουσίας η πορεία της χώρας προς τα προγράμματα διάσωσης, με δήλωσή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ανέφερε ότι «η σημερινή έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης που εισήχθησαν πριν από οκτώ χρόνια για να αποφευχθεί μια οικονομική κατάρρευση και να αποκατασταθεί η ανάπτυξη της υπερχρεωμένης οικονομίας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».
«Είναι καλοδεχούμενο το γεγονός ότι μετά από οκτώ χρόνια προγραμμάτων προσαρμογής τώρα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές χρήματος σε λογικά επιτόκια. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Αλλά και πάλι, δεν υπάρχει λόγος για εορτασμούς», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα «έχει τώρα έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ωστόσο έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ, η λιτότητα συχνά έπληξε το πιο αδύναμο στρώμα της κοινωνίας και η ανεργία είναι υψηλή με πολλούς νέους να μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά σε άλλες χώρες.
»Τώρα είναι η ώρα για νέες πρωτοβουλίες, επενδύσεις και κοινωνικές πολιτικές που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενισχύσει τις δικές της δυνατότητες, να ενδυναμώσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μιλάει για «προσβολή της κοινής λογικής».
«Το γεγονός ότι η έξοδος από το τρίτο μνημόνιο στο οποίο οδηγηθήκαμε με τους χειρότερους δυνατούς όρους το 2015 και η είσοδος στη γκρίζα περιοχή του τέταρτου μνημονίου που έχει τα μειονεκτήματα αλλά όχι τις εγγυήσεις των προηγούμενων, εμφανίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως επιτυχία, είναι προσβλητικό για την κοινή λογική. Όποιος όμως διαθέτει κοινή λογική μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα».
Μεταξύ άλλων συμπληρώνει ότι «η έξοδος από την κρίση μπορεί να αρχίσει πράγματι μόνο όταν διαμορφωθούν οι πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις σεβασμού της αλήθειας και της κοινής λογικής. Έως τότε θα συνεχίσουμε δυστυχώς να χάνουμε πολύτιμο εθνικό χρόνο, όπως συμβαίνει τα τριάμισι τελευταία χρόνια της δευτερογενούς κρίσης που άρχισε τον Ιανουάριο του 2015».
