Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με τη συναίνεση της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού για τη φροντίδα απροστάτευτων παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο για την υιοθεσία και την αναδοχή, όπως φάνηκε τουλάχιστον από τη συζήτηση που ξεκίνησε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων (Χριστοφιλοπούλου-Λυκούδης) παρότι επιφυλάχθηκαν να εκφράσουν την οριστική στάση τους στην Ολομέλεια, δήλωσαν στην επιτροπή πως αποδέχονται τη συγκεκριμένη ρύθμιση που εισάγεται με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου και παρέχει, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα αναδοχής στα δεσμευμένα με σύμφωνο συμβίωσης ζευγάρια.

Αρνητική δήλωσε, όπως αναμενόταν άλλωστε, η συντηρητική πλευρά του Κοινοβουλίου με τους εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας, των ΑΝ.ΕΛΛ. και του ΚΚΕ να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους.

Σημειώνεται πάντως πως στα κόμματα εντοπίζεται διάσταση απόψεων – μη εξαιρουμένης της κυβερνητικής πτέρυγας. Οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν πως στη Δημοκρατική Συμπαράταξη υπάρχουν διαφωνούντες, ενώ στο κόμμα του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου ήδη εκδηλώθηκε διάσταση απόψεων αφού ο ειδικός αγορητής των ΑΝ.ΕΛΛ. Θ. Παπαχριστόπουλος, αν και ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα ψηφίσει ή όχι το άρθρο, μίλησε χαρακτηριστικά για «αντιδράσεις ανθρώπων που δεν είναι καλά πληροφορημένοι», ενώ περιέγραψε βάσει της εμπειρίας του την κατάσταση στα ιδρύματα.

«Αυτά τα παιδιά είναι χειρότερα από σκυλιά σε κυνοκομεία…», είπε. Υπενθυμίζεται πως και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκαν αντιδράσεις με τρεις κυβερνητικούς βουλευτές (Γ. Γεννιά, Γ. Ντζιμάνη και Γ. Καραγιάννη) να συντάσσουν κείμενο προς το προεδρείο της Κ.Ο. ζητώντας την απόσυρση της ρύθμισης.

Στη χθεσινή, πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου (συνεχίζεται σήμερα στην επιτροπή με την ακρόαση φορέων) η κυβερνητική πλευρά διά του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαφιλίππου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τομή» για τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους, ενώ απέδωσε τις αντιδράσεις για το άρθρο 8 σε «σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για αντιπολιτευτικούς λόγους από τα κόμματα και τα ΜΜΕ που τα στηρίζουν».

Ενώ η αρμόδια, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου επανέλαβε πως εάν ο νόμος απέκλειε τη δυνατότητα αναδοχής στα ομόφυλα ζευγάρια, θα κατέπιπτε στα δικαστήρια, αφού η ρύθμιση αναφέρεται στα δεσμευμένα με σύμφωνο συμβίωσης ζευγάρια. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν υπήρχε η συγκεκριμένη αναφορά στον νόμο, θα αποκλείονταν και τα ετερόφυλα ζευγάρια από την αναδοχή των παιδιών.

Ολική απόρριψη

Η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μάρκου απέρριψε συνολικά το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως δεν στηρίζεται σε ολοκληρωμένη στρατηγική για την παιδική προστασία. Δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει το άρθρο 8 λόγω του ότι «οι κρίσιμες κοινωνικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την επεξεργασία ενός τέτοιου ζητήματος», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αξιοποιεί επικοινωνιακά» τις αντιδράσεις για την επίμαχη διάταξη προκειμένου «να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα φλέγοντα ζητήματα».

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη ΔΗΣΥ αναγνώρισε ως «θετικές» ορισμένες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, πρότεινε βελτιωτικές ρυθμίσεις σε επιμέρους άρθρα, ενώ για το άρθρο 8 συμμερίστηκε απολύτως την άποψη ότι εάν υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών σχετικά με την αναδοχή θα κατέπιπτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως και οποιαδήποτε διαφορά με βάση τις εξαιρέσεις.

«Το σύμφωνο συμβίωσης είναι στοιχείο της ελληνικής νομοθεσίας, όπως και το ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει σε οποιοδήποτε άτομο να γίνει ανάδοχος τέκνου. Εν προκειμένω η ρύθμιση δεν μπορεί να περιέχει οποιαδήποτε διάκριση…», είπε. Η ίδια ωστόσο δήλωσε πως το κόμμα της επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε η σχετική τοποθέτηση του Σπ. Λυκούδη από το Ποτάμι, ο οποίος και υπογράμμισε ότι «εάν ο νομοθέτης δεν παρεμβαίνει με γνώμονα την προώθηση της κοινωνίας τότε δεν πρόκειται να προχωρήσουμε πουθενά»…

ΚΚΕ, ΑΝ.ΕΛΛ.

Αντίθετος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης δηλώνοντας «παρών» συνολικά στο νομοσχέδιο. Ειδικότερα για τη διάταξη περί αναδοχής υποστήριξε πως αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας πως «τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα πλαίσιο όπου είναι διακριτή η σχέση πατέρα-μητέρας».

Ο Γ. Λαζαρίδης, τέλος, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες δήλωσε πως το κόμμα του διαφωνεί με το άρθρο 8. «Η απόφαση κάποιου να γίνει ανάδοχος είναι κρίσιμη για τη ζωή ενός παιδιού, αναλαμβάνει την υποχρέωση να διδάξει το παιδί, να διαμορφώσει την προσωπικότητά του…», είπε.