Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μπορεί όλα τα φώτα στην Κεντροαριστερά να έχουν πέσει στο πολιτικό και προγραμματικό συνέδριο που διοργανώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη από τις 30 Ιουνίου ώς τις 2 Ιουλίου, ωστόσο θα προηγηθεί την προσεχή εβδομάδα (12-13 Ιουνίου) το συνέδριο του think tank «Κύκλος Ιδεών», που έχει ιδρύσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με θέμα «Η Ελλάδα Μετά» και την επάνοδο της χώρας στην εκτός μνημονίων εποχή.

Η χρονική συγκυρία πραγματοποίησης των δύο συνεδρίων, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά έχει πολύ διαφορετική προσέγγιση από αυτήν της Φώφης Γεννηματά για την ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας, προκαλεί ποικίλους συνειρμούς για τις πραγματικές του στοχεύσεις.

Στα ανώτερα κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν ελεγχόμενη δυσφορία, θεωρώντας ότι σε μια κομβική στιγμή για τη μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οι πρωτοβουλίες του θολώνουν το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει η κ. Γεννηματά.

«Δεν πρόκειται για αντι-συνέδριο. Ο “Κύκλος Ιδεών” μετά από είκοσι εκδηλώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις και μετά από προετοιμασία δεκαοκτώ μηνών, διεξάγει μια συζήτηση για το νέο εθνικό αφήγημα που θα μπορέσει να ενώσει την κοινωνία και θα μας βγάλει από τις δημαγωγικές ψευδαισθήσεις», εξηγούν στην «Εφ.Συν.» συνομιλητές του κ. Βενιζέλου.

Οσοι τον γνωρίζουν καλά, σημειώνουν ότι ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει σκοπό να σταθεί εμπόδιο στη σημερινή ηγεσία του Κινήματος, ούτε επιθυμεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κ. Γεννηματά.

Χωρίς να αναθεωρεί τις δικές του απόψεις, που σε πολλά κινούνται σε άλλη κατεύθυνση, ο προκάτοχός της στην αρχηγία έχει συνειδητά επιλέξει να απέχει από τις εσωκομματικές διεργασίες, δίνοντας προτεραιότητα στα ζητήματα που εκείνος πιστεύει ότι είναι τα μείζονα.

Η ατζέντα

Για τον Ευάγγ. Βενιζέλο το σημαντικό και θεμελιώδες σε αυτήν τη φάση είναι η διαμόρφωση των πολιτικών, κοινωνικών και αξιακών προϋποθέσεων «που θα μας επιτρέψουν να υιοθετήσουμε μεταρρυθμιστικό πρόταγμα και να ανακτήσουμε ισότιμη θέση ως κράτος-μέλος της ευρωζώνης».

Αυτό θα είναι σε γενικές γραμμές το περίγραμμα του διήμερου συνεδρίου. Προφανώς με τα κομματικά θα ασχοληθούν άλλοι, δύο βδομάδες αργότερα, στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και έτσι, μέχρι νεωτέρας, θα είναι όλοι ικανοποιημένοι…