Σε περίοδο εσωτερικών διαδικασιών εισέρχονται τα κόμματα και οι κινήσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενόψει του συνεδρίου του Ιουνίου.
Ωστόσο, οι πρόσφατες αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ προκαλούν ανησυχία σε μια πλευρά των εταίρων, που βλέπουν ορατό τον κίνδυνο νέων αναβολών στη λήψη αποφάσεων για τον ενιαίο φορέα, τη στιγμή μάλιστα που ο οδικός χάρτης των βημάτων που πρέπει να γίνουν παραμένει ακόμη θολός…
Ο κύκλος των προσυνεδριακών αναζητήσεων ανοίγει πάντως σήμερα με τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που συγκαλούν οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα, με σύνθημα «Ολοι μαζί για τον νέο ενιαίο φορέα».
Και μόνο από τον τίτλο της Συνδιάσκεψης καθίσταται σαφές ότι αιχμή του δόρατος είναι η ενότητα της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς και η ίδρυση νέου κόμματος.
Οι Κινήσεις Πολιτών είναι μία από τις πέντε συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ και ΕΔΕΜ οι υπόλοιπες) που συμμετέχουν στο κοινό σχήμα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Εκ των μελών της συντονιστικής επιτροπής είναι οι Γιάννης Τούντας, Νίκος Διακουλάκης, Παναγιώτης Ιωακειμίδης και Μιχάλης Χάλαρης.
Αν και το μέγεθός των Κινήσεων είναι σχετικά μικρό, εντούτοις οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων τους πολύ συχνά φέρνουν σε δύσκολη θέση τη Χαριλάου Τρικούπη, ηγέτιδα δύναμη της Συμπαράταξης.
Κύριο χαρακτηριστικό, που καθιστά διακριτή τη θέση τους στο εγχείρημα, είναι το έντονα μεταρρυθμιστικό προφίλ που προτάσσουν, εκφράζοντας κατά βάση το πάλαι ποτέ ισχυρό εκσυγχρονιστικό ρεύμα.
Οι καλοπροαίρετα… κακεντρεχείς στη ΔΗΣΥ τους χαρακτηρίζουν «δεξιά» πτέρυγα, ενώ οι ίδιοι για τις μετεκλογικές συνεργασίες δεν απορρίπτουν a priori μια συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού και περιορισμοί, καθώς η Συμπαράταξη είναι κόμμα ευθύνης και όχι κόμμα διαμαρτυρίας.
Πρώτιστο μέλημα για τις Κινήσεις Πολιτών είναι η συμπόρευση όλου του φάσματος του Κέντρου, κάθε απόχρωσης. Είτε πρόκειται για το Ποτάμι, την Ωρα Αποφάσεων, τους ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς του Σπύρου Λυκούδη ή τη Δημοκρατική Ευθύνη του Αλέκου Παπαδόπουλου. «Το βασικό μας κάλεσμα αφορά τους εκτός Συμπαράταξης», λέει στην «Εφ.Συν.» στέλεχος των Κινήσεων.
Παρομοίως, κορυφαίο στόχο αποτελεί η συγκρότηση του νέου ενιαίου φορέα μέσα από ένα ιδρυτικό συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία. Σύμφωνα με την τρίτη (κατά χρονολογική σειρά ένταξης) συνιστώσα της ΔΗΣΥ, αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό και δη μέσα στο 2017.
«Καθυστερούμε διαρκώς το ιδρυτικό συνέδριο», αναφέρουν, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ, από το οποίο ζητούν να κάνει πράξη τις διακηρύξεις της προέδρου του και να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου του 2015.
Σημαντική υπέρβαση θεωρούν την υιοθέτηση νέου συμβόλου, πρόταση για την οποία βρίσκουν σύμμαχο τη ΔΗΜΑΡ.
Μόλις δύο ημέρες πριν από τη Συνδιάσκεψη, εφτά στελέχη των Κινήσεων, αναζωπυρώνοντας το συγκρουσιακό κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, πρότειναν αποχή από το προγραμματικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούνιο, κατηγορώντας την κ. Γεννηματά ότι διοργανώνει μια φιέστα χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός της ημέρας, όμως η γραμμή που φαίνεται να χαράζει η πλειοψηφία της Συνδιάσκεψης είναι η στήριξη του εγχειρήματος της ΔΗΣΥ, παρά τις επιμέρους ενστάσεις.
