Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Από την αρχή και με νέο μέλος στη σύνθεση του δικαστηρίου ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας η δίκη για τη σκανδαλώδη υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens. Η αίτηση αυτοεξαίρεσης που υπέβαλε στην προηγούμενη συνεδρίαση, λόγω κωλύματος, μέλος του δικαστηρίου έγινε δεκτή από το δικαστήριο και ακολούθως ορίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών νέο μέλος και η υπόθεση εκφωνήθηκε εξ αρχής, ενώ δηλώθηκαν και πάλι οι παραστάσεις πολιτικής αγωγής.

Τρεις εκ των 64 κατηγορουμένων δεν θα δικαστούν, αφού όπως έγινε γνωστό έχουν αποβιώσει. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική δίκη αφορά τη σύμβαση του 2002 Siemens-ΟΤΕ για την οποία στο εδώλιο κάθονται εξήντα και πλέον κατηγορούμενοι, που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ακόμη και ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας, επανέλαβαν το αίτημά τους να παρασταθούν ως πολιτικώς ενάγοντες ο ΟΤΕ, το ελληνικό Δημόσιο και η ένωση προσώπων τού υπό σύσταση σωματείου «Δικαιοσύνη για όλους», καθώς και ένας πολίτης. Η εκπρόσωπος του σωματείου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η υπόθεση της Siemens είναι «το σκάνδαλο των σκανδάλων», για το οποίο δεν επιθυμούν να αποδοθεί Δικαιοσύνη ούτε τα κόμματα, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία «δεν ακύρωσε τον μειωτικό για το Δημόσιο εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη γερμανική εταιρεία», ούτε οι δανειστές και η Γερμανία, «που ασκούν πιέσεις».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε επίσης από το δικαστήριο να αποδεχθεί τη δήλωση παράστασης, κάνοντας λόγο για δικαίωμα των πολιτών να παρασταθούν στη δίκη, λόγω «νομοθετικής και δικαστικής αδράνειας» που επιδείχθηκε στην υπόθεση, ενώ έβαλε κατά του Δημοσίου και του ΟΤΕ, λέγοντας ότι «παρίστανται υποτυπωδώς και λειτούργησαν πλημμελώς».

Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 15 Μαρτίου, οπότε οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αναμένεται να διατυπώσουν αντιρρήσεις επί των δηλώσεων παράστασης πολιτικής αγωγής. Στη συνέχεια, το δικαστήριο θα αποφασίσει αν και ποιες δηλώσεις πολιτικής αγωγής θα νομιμοποιήσει.