Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στις 23 Ιουνίου συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Τιμώντας με θεσμικό τρόπο τη μνήμη, την πολιτική διαδρομή και το έργο του για τη χώρα, η Βουλή των Ελλήνων έχει ήδη εγκρίνει και προγραμματίζει τον επόμενο μήνα διοργάνωση έκθεσης φωτογραφικού υλικού. Πάντως η πολιτική συγκυρία καθώς και το παρασκήνιο που έχει προηγηθεί για την εκδήλωση εγείρει διάφορα σχόλια και επιτρέπει ποικίλες ερμηνείες.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και κινείται προσεκτικά, είναι έκδηλο ότι επιθυμεί να εδραιωθεί στο εκλογικό κοινό της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, γεγονός που επιφέρει την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που βλέπει να απειλείται έτι περαιτέρω η ισχύς του.

Πολλοί είναι δε εκείνοι που έχουν υποστηρίξει ότι ο Αλέξης Τσίπρας κινείται στα χνάρια του Ανδρέα Παπανδρέου, επιχειρώντας να τον μιμηθεί ακόμη και στο ύφος. Η απόπειρα σύγκρισης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και νυν πρωθυπουργού με τον αείμνηστο ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ είναι ένα θέμα που -ανάλογα με τις κομματικές προτιμήσεις- διχάζει όσους προσπαθούν να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσά τους.

Σε κάθε περίπτωση κοινή παραδοχή αποτελεί ότι η ηγετική μορφή και η παρακαταθήκη του Ανδρέα εξακολουθεί μέχρι σήμερα να συγκινεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι ψηφοφόρων. Υπό την έννοια αυτή μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί ο έντονος ανταγωνισμός που καταγράφεται ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα -ιδίως μετά τη σταδιακή μετατόπιση που πραγματοποιεί προς τη σοσιαλδημοκρατία- και στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο διεκδικεί κατ’ αποκλειστικότητα την πατρότητα των θέσεων και των πολιτικών του ιστορικού ηγέτη του.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», για την αρτιότερη οργάνωση της έκθεσης φωτογραφίας για τον Ανδρέα Παπανδρέου, που έχει αναλάβει το Ιδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επικοινώνησε τηλεφωνικά πριν από λίγες ημέρες με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Αφού την ενημέρωσε για την εκδήλωση, ζήτησε τη συμβολή της για την επιτυχία της με τη χορήγηση υλικού και χρήσιμων πληροφοριών για τον Ανδρέα Παπανδρέου και την πολιτική του δράση.

Η κ. Γεννηματά από την πλευρά της απάντησε ότι θα αναθέσει στον Κώστα Σκανδαλίδη, ως πρόεδρο του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΣΤΑΜΕ), την ευθύνη για τον σκοπό αυτό. Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον του Μαξίμου για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, χωρίς παράλληλα να αποκλείεται η παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού κατά την ημέρα των εγκαινίων, για ευνόητους πολιτικούς και συμβολικούς λόγους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν για λόγους τήρησης εσωκομματικών ισορροπιών κρατούν δημοσίως αποστάσεις από οποιοδήποτε σενάριο ενσωμάτωσής τους στην Κεντροαριστερά, οι ακολουθούμενες πρακτικές αλλά και μια σειρά ενεργειών και επαφών φανερώνουν τη στόχευση της κομματικής ηγεσίας να διευρύνει ακόμη περισσότερο την επιρροή της προς το ακροατήριο του άλλοτε κραταιού Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Ανοιχτοί δίαυλοι

Στο πλαίσιο αυτό, συγκαταλέγεται η ένταξη το προηγούμενο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ πλειάδας στελεχών του λεγόμενου παλαιού -ιστορικού- ΠΑΣΟΚ με κοινή διαδρομή με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και οι ανοιχτοί δίαυλοι που διατηρεί και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας με παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη οι οποίοι διαφώνησαν με την πορεία του κόμματος τα τελευταία χρόνια προς δεξιά και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι εξ αυτών φημολογείται βασίμως ότι θα βρεθούν να κατέχουν υπουργικά χαρτοφυλάκια στον επικείμενο ανασχηματισμό. Πρόσφατη είναι εξάλλου η αιχμηρή αναφορά του προς τη Φώφη Γεννηματά ότι «δεν υπάρχει Κεντροαριστερά χωρίς Αριστερά».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός οικοδομεί σχέσεις με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, οι οποίοι μιλούν καθαρά για την ανάγκη προώθησης μιας προοδευτικής συμμαχίας σε επίπεδο Ε.Ε. και βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα ως την πολιτική δύναμη που μπορεί να διευκολύνει την πολιτική τους στρατηγική, έστω κι αν ανήκει σε άλλη πολιτική οικογένεια.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις 20 Μαΐου στη Ρώμη όπου και θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των σοσιαλιστών ηγετών της Ευρώπης, ενώ ανάλογο «παρών» είχε δώσει και στο ραντεβού των Παρισίων κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ.