ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Κώστας Αλατζάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στην παραγγελία της 4ης γαλλικής φρεγάτας FDI HN προχώρησε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ενώ την ίδια ώρα ολοκληρώνονται οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες με το Ισραήλ για την προμήθεια αντιαεροπορικών και βαλλιστικών συστημάτων προκειμένου να αποσταλεί επισήμως στο Τελ Αβίβ το ελληνικό αίτημα για πληροφορίες (RFI: Request for Information).

Οπως έγινε γνωστό, την περασμένη Παρασκευή υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή της επιπλέον φρεγάτας FDI ΗΝ 2++, στην οποία περιλαμβάνονται οι τροποποιήσεις για τον εκσυγχρονισμό των τριών πρώτων Belharra που έχει παραγγείλει το Πολεμικό Ναυτικό από το 2022, αλλά όχι ο οπλισμός. Ταυτόχρονα υπεγράφη και μια δεύτερη σύμβαση που αφορά την επέκταση της τεχνικής υποστήριξης των τριών πρώτων γαλλικών φρεγατών. Το συνολικό ύψος των συμβάσεων ξεπερνά τα 920 εκατομμύρια ευρώ. Τις συμβάσεις υπέγραψαν ο αντιστράτηγος Ιωάννης Μπούρας, γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), και ο Pierre Éric Pommellet, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Naval Group.

Σύμφωνα με όσα είχε πρόσφατα πει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, στη Βουλή, η τέταρτη Belharra -η οποία θα λάβει το όνομα «Θεμιστοκλής»- θα έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων ELSA, οι οποίοι διαθέτουν βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι η βαλλιστική ικανότητα των φρεγατών έως τώρα παραμένει στα χαρτιά, καθώς η ευρωπαϊκή κοινοπραξία MBDA, που κατασκευάζει βαλλιστικούς ή υπερηχητικούς πυραύλους ELSA, έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην έκδοση εκτόξευσης πυραύλων από το έδαφος ενώ η παραγωγή σειράς ναυτικής έκδοσης είναι ακόμη στα σκαριά. Επομένως η δυνατότητα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων ELSA αναμένεται να υπάρχει μετά το 2030. Επίσης το κόστος απόκτησης της 4ης FDI HN είναι μεγαλύτερο κατά 90 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το κόστος που προέβλεπε για την κάθε μία από τις τρεις πρώτες φρεγάτες η αρχική σύμβαση. Η απόκτηση της 4ης Belharra στοίχισε 809 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κόστος της καθεμιάς από τις τρεις πρώτες φρεγάτες είχε ανέλθει στα 719.600.000 ευρώ.

Η διαφορά στην τιμή προέκυψε διότι η ελληνική πλευρά δεν φρόντισε να ασκήσει έγκαιρα το δικαίωμα προαίρεσης (option) που προέβλεπε η σύμβαση 16Β/21 για την προμήθεια των τριών πρώτων γαλλικών πλοίων.

Σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ν.4891/2022, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα έπρεπε μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023 να ασκήσει ή να ορίσει νέο χρονικό ορόσημο ώστε να ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις της αγοράς των τριών πρώτων πλοίων, αλλά δεν το έπραξε.

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται η παραγγελία των προηγμένων βαλλιστικών και αντιαεροπορικών συστημάτων David’s Sling, SPYDER και BARAK-MX από τις ισραηλινές εταιρείες Rafael και Israel Aerospace Industries (IAI) αντίστοιχα, καθώς και η αγορά νέων συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών PULS από την επίσης ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems. Οπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», το επόμενο διάστημα αναμένεται να περάσει από ΚΥΣΕΑ και Βουλή η απόκτηση των ισραηλινών οπλικών συστημάτων τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-300, TOR M1 και OSA. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποστολή από τη ΓΔΑΕΕ του RFI προς τη Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ.