Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
35.3° 32.4°
2 BF
42%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
33.7° 29.6°
3 BF
46%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 29.4°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
1 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
32.4° 30.9°
2 BF
45%
Βέροια
Αίθριος καιρός
33°C
32.6° 28.5°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 29.0°
1 BF
28%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
33°C
32.6° 32.6°
2 BF
39%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
33°C
33.8° 32.7°
1 BF
42%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.8°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
32.8° 29.4°
2 BF
48%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 30.1°
2 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.9°
3 BF
79%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
31°C
31.9° 30.9°
2 BF
55%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
34.9° 32.8°
2 BF
38%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
29.8° 28.2°
4 BF
68%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
35°C
34.8° 33.2°
2 BF
27%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
29°C
29.3° 28.8°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.7° 29.2°
2 BF
68%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 29.4°
2 BF
29%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
fotia
φωτογραφία αρχείου | Eurokinissi
Τραγικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα Αιγίς

«Καρφιά» ΚΕΔΕ προς κυβέρνηση: Χωρίς διαβούλευση τα μέτρα πυροπροστασίας

«Χωρίς επαρκές προσωπικό, πόρους κι εξοπλισμό, καλούμαστε να υλοποιήσουμε αποφάσεις που έχουν ληφθεί ερήμην των Δήμων»

Την αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προκάλεσε δημοσιογραφικό άρθρο που κατηγορεί την τοπική αυτοδιοίκηση για ανεπαρκή αντιπυρικά μέτρα.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι ψευδές ότι οι δήμοι τρέχουν πάντα την τελευταία στιγμή να καθαρίσουν ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. «Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι δήμοι της χώρας έχουν έγκαιρα καθαρίσει όλα τα δημοτικά ακίνητα που ανήκουν στην κυριότητά τους, ενώ ταυτόχρονα με όσα μέσα και προσωπικό διαθέτουν, προχωρούν και στον καθαρισμό οικοπέδων που ανήκουν σε ιδιώτες, χρεώνοντάς τους στη συνέχεια το κόστος της υπηρεσίας. Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά πως καμία μεγάλη πυρκαγιά δεν έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια από χώρο που ανήκει στην ευθύνη δήμων. Οι φωτιές δεν ξεκινούν από τις πλατείες των πόλεων και των χωριών», σημειώνει η ΚΕΔΕ.

Κάνει λόγο για «έλλειμμα ενημέρωσης και συνεννόησης» από την κυβέρνηση στον τρόπο με τον οποίο ζητήθηκε από την αυτοδιοίκηση να εφαρμόσει τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν για την πυροπροστασία των ιδιοκτησιών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, «χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως ούτε στοιχειώδης διαβούλευση μαζί μας, ούτε έγκαιρη προετοιμασία μας», θυμίζοντας ότι ακόμη και ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε πως πρακτικά είναι μη εφαρμόσιμα.

«Ο πρώτος λοιπόν λόγος που παρουσιάστηκαν προβλήματα, είναι γιατί οι Δήμοι δεν είχαν έγκαιρα ενημερωθεί και προετοιμαστεί για τη διαχείριση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος από το Κεντρικό Κράτος. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να εφαρμόσει ένα σωστό κατά την άποψη μας πλαίσιο για την πυρασφάλεια, χωρίς όμως να έχει διαβουλευθεί προηγουμένως με τους δήμους που θα έκαναν τη δύσκολη δουλειά. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά να υπάρξει έγκαιρα ένας ενιαίος σχεδιασμός και συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων του Κράτους. Και για το έλλειμμα ενημέρωσης και συνεννόησης, σίγουρα δεν ευθύνεται η αυτοδιοίκηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Χωρίς πόρους, μέσα και προσωπικό - Τραγικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα Αιγίς 

Ο δεύτερος λόγος που παρουσιάστηκαν προβλήματα, οφείλεται στο γεγονός πως οι Δήμοι δεν διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα μέσα, ούτε τους πόρους, αλλά ούτε και το προσωπικό για να ανταποκριθούν άμεσα σε αυτόν τον τεράστιο όγκο δουλειάς, σημειώνει η ΚΕΔΕ και προσθέτει με νόημα πως «μας προξενεί εντύπωση το γεγονός πως ενώ κάποιοι έσπευσαν άμεσα να φορτώσουν τις ευθύνες στους δήμους, οι ίδιοι δεν έβγαλαν κιχ και δεν αναφέρθηκαν στις τραγικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Προγράμματος Αιγίς, με το οποίο η χώρα μας θα αποκτήσει σύγχρονο εξοπλισμό για την πολιτική προστασία με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, είναι ψέμα ότι οι δήμοι και οι δήμαρχοι ευθύνονται που σήμερα στους δρόμους των πόλεων βρίσκονται μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών, που αποτελούνται κυρίως από ξύλα, κλαδέματα και κοπή χόρτων. Εξηγεί ότι δεν είναι υποχρέωση των δήμων, αλλά των ιδιοκτητών, η περισυλλογή και διαχείριση των κλαδεμάτων τους, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να καθαρίζει και στη συνέχεια να τοποθετεί σε ειδικό κάδο τα κλαδέματα του οικοπέδου του και στη συνέχεια, με δικά του έξοδα τα απορρίμματα αυτά να πηγαίνουν στο κατάλληλο χώρο διαχείρισής τους. Ωστόσο, όπως τονίζει, «η συντριπτική πλειοψηφία τους αφού ολοκληρώσει τον καθαρισμό τα εναποθέτει στη συνέχεια έξω στο πεζοδρόμιο, το δρόμο ή κάποιο γειτονικό απερίφρακτο οικόπεδο, χωρίς να έχει προηγηθεί επικοινωνία με το δήμο, ώστε να προγραμματιστεί η συλλογή τους».

Επισημαίνει επίσης πως «τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, στα οποία εντάσσεται και η αντιπυρική προστασία, καθώς και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, είναι ψηλά στην ατζέντα της Αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν ούτε τους αναγκαίους πόρους, ούτε το απαραίτητο προσωπικό, κάθε χρόνο ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους όσον αφορά την πυροπροστασία».

Εκφράζει δε αγανάκτηση τονίζοντας: «Βαρεθήκαμε πια να είμαστε διαρκώς στο στόχαστρο, τόσο από το κεντρικό κράτος όσο και από κάποιους που υπηρετούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που επιχειρούν πολλές φορές είτε να μας "φορτώσουν" καταστροφές για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε, είτε να μας μεταφέρουν ευθύνες που δεν μας ανήκουν».

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Καρφιά» ΚΕΔΕ προς κυβέρνηση: Χωρίς διαβούλευση τα μέτρα πυροπροστασίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας