Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
31.3° 25.2°
2 BF
46%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
27.5° 23.0°
4 BF
53%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
30°C
35.4° 27.1°
4 BF
44%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.9°
3 BF
37%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.2°
3 BF
29%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
25°C
26.0° 22.3°
2 BF
58%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 21.8°
3 BF
53%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
31°C
30.7° 30.7°
3 BF
29%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
27.1° 24.8°
2 BF
62%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.9° 24.4°
2 BF
57%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 22.8°
2 BF
53%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
73%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.9°
4 BF
35%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
3 BF
44%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.2° 23.5°
3 BF
52%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
26°C
30.5° 26.0°
4 BF
56%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
28°C
30.8° 25.4°
2 BF
27%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
23.3° 21.0°
3 BF
70%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
26.1° 23.1°
3 BF
61%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
2 BF
79%
ΜΕΝΟΥ
Έγκλημα στα Τέμπη
AP Photo/Vaggelis Kousioras
Η πρώτη έκθεση πραγματογνωμοσύνης λέει ότι αν λειτουργούσαν συστήματα ασφαλείας, δεν θα είχε γίνει δυστύχημα

Ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση γνώριζε για το ξυλόλιο από τις 3 Μαΐου

Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του Στέφανου Κασσελάκη στον πρωθυπουργό, που απέκλειε πριν από ένα χρόνο την ύπαρξη της εύφλεκτης ύλης: «Δεν είναι η πρώτη φορά, δεν φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία. Άραγε, πόσα ψέματα θα ειπωθούν ακόμη, για πόσα πράγματα, για πόσο καιρό;»

Σε μια πολύ σημαντική αποκάλυψη σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών προχώρησε ο ενημερωτικός ιστότοπος Dnews, σύμφωνα με ρεπορτάζ του οποίου οι αρχές γνώριζαν ότι βρέθηκε ξυλόλιο σε δείγματα που είχαν ληφθεί από την εμπορική αμαξοστοιχία. Το δημοσίευμα αποδεικνύει αυτό που τονίζουν και οι εμπειρογνώμονες των οικογενειών των 57 θυμάτων, ότι υπάρχουν στοιχεία πως το εμπορικό τρένο μετέφερε εύφλεκτα υλικά, και ξυλόλιο, αλλά και ότι, αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας, το δυστύχημα που κόστισε τόσες ζωές, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Και βεβαίως επαναφέρει τα ερωτήματα γιατί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό, επιμένει στο «ανθρώπινο λάθος», αλλά και στην άρνησή τους να παραδεχθούν την ύπαρξη ξυλολίου στο εμπορικό τρένο.

Το ρεπορτάζ γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς το πρωί της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από τις επίμονες ερωτήσεις του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε» την ύπαρξη ξυλολίου... Αλλά καθώς πλέον η κυβέρνηση και οι αρχές εγκαλούνται από τους πολίτες, που σε συντριπτικά ποσοστά πιστεύουν ότι είναι σε εξέλιξη προσπάθεια συγκάλυψης, είπε για το ξυλόλιο: «Θα το κρίνει ο πραγματογνώμονας αυτό οριστικά», αλλά και ότι «δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά εγώ πολύ καλά γνωρίζω ένα πράγμα: ότι δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη. Αυτό το γνωρίζω πάρα πολύ καλά και θα σας επαναλάβω αυτό το οποίο είπα στη Βουλή και είναι βαριά, ξέρετε, προσβλητικό και δύσκολο για εμένα, τη στιγμή που κλήθηκα να διαχειριστώ τη μεγαλύτερη τραγωδία που μπορούσε κάποιος να διανοηθεί εκείνο το βράδυ, ότι το μυαλό μας θα ήταν στο να συγκαλύψουμε, τι ακριβώς; Κάτι το οποίο στη συνέχεια μάθαμε, χωρίς να υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι ουσιαστικά στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης; Κάτι το οποίο δεν το έκρυψα ποτέ».

Ταυτόχρονα, η έμμεση αυτή κυβερνητική παραδοχή από τον πρωθυπουργό προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, στην συνέντευξή του στο Mega.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η επιμονή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, έκαμψε ακόμη μια πρωθυπουργική “βεβαιότητα”. Η κατηγορηματική και παρατεταμένη διάψευση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, για την μεταφορά εύφλεκτων υλικών, όπως το ξυλόλιο, από την μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία των Τεμπών, σήμερα έγινε μια θεαματική παραδοχή ότι “δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε”».  

Και προσθέτει: «Καθώς ο πρωθυπουργός πιάστηκε να λέει ψέματα για πολλοστή φορά, η κατηγορηματική διαβεβαίωσή του μετατράπηκε σε κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεν είναι η πρώτη φορά, δεν φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία. Άραγε, πόσα ψέματα θα ειπωθούν ακόμη, για πόσα πράγματα, για πόσο καιρό;»

Τι λένε τα έγγραφα

Το ρεπορτάζ του Dnews παρουσιάζει έγγραφα από την πρώτη έκθεση πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας και η οποία ξεκίνησε στις 2/3/2023 και παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2023.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του Χημείου του Κράτους, στο οποίο και εστάλησαν τα δείγματα που ελήφθησαν, μεταξύ των ουσιών που ταυτοποιήθηκαν ήταν και το ξυλόλιο. Αναφέρει ότι τα δείγματα ελήφθησαν από την Χημική Υπηρεσία Λάρισας, στις 29/3/2023, ένα μήνα μετά το δυστύχημα, και παρελήφθησαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους στις 6/4/2023. Σύμφωνα με το έγγραφο, στα δείγματα από την εξωτερική επιφάνεια της εμπορικής αμαξοστοιχίας ταυτοποιήθηκαν, εκτός άλλων, κυκλικά μεθυλοσιλοξάνια και ξυλόλιο, ενώ στο δεύτερο δείγμα, το οποίο ελήφθη επίσης στις 29/3/2023 και ήταν μέρος από τον υαλοβάμβακα της πρώτης ηλεκτράμαξας της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας, ταυτοποιήθηκε, επίσης ξυλόλιο.

Την ύπαρξη ξυλολίου επιβεβαιώνουν ακόμη τέσσερα έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι αρχές, ήξεραν από τις 3 Μαΐου την ταυτοποίηση του ξυλόλιου. Μέχρι σήμερα, οι αρχές και η κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν.

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο του ρεπορτάζ είναι ότι, σύμφωνα με την έκθεση, ότι από τις ηλεκτράμαξες των δύο τρένων, ανακτήθηκε το καταγραφικό μόνον της εμπορικής αμαξοστοιχίας, καθώς αυτό της επιβατικής, όπως σημειώνεται δεν βρέθηκε ποτέ και πως από την ανάλυση του καταγραφικού διαπιστώθηκε ότι «το συγκεκριμένο καταγραφικό ήταν απενεργοποιημένο από τις 19/06/2018, όταν ήταν και η τελευταία ημερομηνία καταγραφής δεδομένων».

«Δεν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας»

Η έκθεση είναι καταπέλτης και για τα συστήματα ασφαλείας, καθώς επισημαίνει ότι δεν λειτουργούσαν στο σημείο όπου έγινε το δυστύχημα. Όπως αναφέρεται, «τα συστήματα ελέγχου κατάληψης πεδίων γραμμής και η φωτοσήμανση αυτών, ενώ ήταν εγκατεστημένα, δεν λειτουργούσαν», με συνέπεια «να μην λειτουργεί επίσης και το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Λάρισας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει Κεντρικός Χειριστής που να επιτηρεί τον Σταθμάρχη Λάρισας και να μπορεί να παρέμβει, σε περίπτωση λανθασμένων χειρισμών. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή βλάβης του συστήματος ελέγχου κατάληψης πεδίου γραμμής, για να μην διακινδυνεύσει η ασφάλεια των συρμών, τα πεδία “μπαίνουν”, αυτόματα σε κατάσταση κατειλημμένου και φωτοσημαίνονται ερυθρά, έως ότου αρθεί η βλάβη. Για το λόγο αυτό η κίνηση των συρμών, στο συγκεκριμένο κομμάτι σιδηροδρομικής γραμμής, γίνονταν με εντολή υπέρβασης ερυθρών φωτοσημάτων, από τον εκάστοτε σταθμάρχη».

Και προσθέτει ένα σημαντικό στοιχείο, που αποδεικνύει ότι αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας, θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα: «Ο μηχανοδηγός, είναι αναγκασμένος, με εντολή σταθμάρχη, να κινείται κατά παράβαση των κανόνων κυκλοφορίας συρμών. Η ύπαρξη λειτουργούντων ελεγχόμενων πεδίων γραμμής, ή ορθή φωτοσήμανση και η συμμόρφωση του μηχανοδηγού με τους κανόνες κυκλοφορίας συρμών, θα απέτρεπαν το συμβάν».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση γνώριζε για το ξυλόλιο από τις 3 Μαΐου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας