Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έμαθε ότι παρακολουθείται «νόμιμα» με επισύνδεση από την ΕΥΠ στις 5 Αυγούστου 2022, μετά τις παραιτήσεις του επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Ο ίδιος δεν ενημερώθηκε ποτέ για τους λόγους παρακολούθησής του, αφού η ΑΔΑΕ απέρριψε το αίτημά του να λάβει γνώση του περιεχομένου του φακέλου του «για λόγους εθνικής ασφαλείας». Ετσι, τον Νοέμβριο του 2022 προσέβαλε την απόφαση της ανεξάρτητης αρχής με αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με το αίτημά του ζητούσε να ενημερωθεί για τους πραγματικούς λόγους της παρακολούθησής του, όπως και να αναγνωριστεί ότι η διάταξη του νόμου Τσιάρα του 2021, που απαγόρευσε τη δυνατότητα γνωστοποίησης των υποκλοπών στους θιγόμενους που παρακολουθούνταν για λόγους «εθνικής ασφάλειας», είναι αντισυνταγματική.
Πράγματι, με τη χθεσινή απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με προεδρεύουσα την Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, όχι μόνο υποχρεώνει την ΑΔΑΕ να επανεξετάσει εκ νέου το αίτημα, αλλά μάλιστα τονίζει πως η κυβερνητική διάταξη του 2021 που η ανεξάρτητη αρχή είχε επικαλεστεί στην απόφασή της αντιβαίνει το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω «υπέρμετρου περιορισμού του απαραβίαστου της επικοινωνίας».
Μάλιστα, το ΣτΕ χαρακτηρίζει «ανίσχυρη» την απαγόρευση ενημέρωσης του παρακολουθούμενου, ενώ σημειώνει πως «η πλήρης απαγόρευση της δυνατότητας ενημέρωσης του θιγόμενου», ακόμη και μετά τη λήξη της παρακολούθησής του και άρα με την προϋπόθεση ότι πλέον «δεν υφίσταται διακινδύνευση των σκοπών εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην επιβολή του», δεν δικαιολογείται. Αντίθετα, όπως επισημαίνουν, η ενημέρωσή του αποτελεί «απαραίτητο θεσμικό αντίβαρο, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου».
Συνέπεια της απόφασης είναι ουσιαστικά να ακυρώνεται η απορριπτική πράξη του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, κι έτσι η ανεξάρτητη αρχή δύναται να του χορηγήσει την απόφαση που τον καθιστούσε παρακολουθούμενο, χωρίς να δεσμεύεται από τη διάταξη περί «εθνικής ασφάλειας».
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η απόφαση αναφέρεται και στον νεότερο νόμο για τη λειτουργία της ΕΥΠ που τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2022 και αποτέλεσε μία οργανωμένη κυβερνητική προσπάθεια εκ των υστέρων νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών της ΕΥΠ, που υπάγεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τότε, μεσούντως του σκανδάλου των υποκλοπών, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις κατακλυσμιαίες αποκαλύψεις και την κριτική που της ασκούνταν, εισήγαγε κάποιες αλλαγές (λ.χ. για τη δυνατότητα ενημέρωσης του θιγόμενου, για τη σύνθεση του τριμελούς οργάνου που θα εξετάζει το αίτημά του και για τον νεότερο -πλην ασαφή- ορισμό της ήδη ξεχειλωμένης έννοιας της «εθνικής ασφάλειας», μεταξύ άλλων).
Αξίζει να αναφερθεί πως ο νέος νόμος του ’22 δεν ίσχυε όταν κατατέθηκε η προσφυγή από τον Ν. Ανδρουλάκη, όμως ίσχυε όταν οι δικαστές εξέτασαν το αίτημα, κάποιους μήνες αργότερα. Με τον νέο αυτό νόμο εισήχθη «ένα νέο νομοθετικό καθεστώς που καταλαμβάνει όλη τη διαδικασία επιβολής της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, από την υποβολή του σχετικού αιτήματος και την έγκριση του επίμαχου μέτρου έως τη γνωστοποίηση της άρσης του», σύμφωνα με τους δικαστές. Το νέο αυτό καθεστώς χαρακτηρίζεται από τους δικαστές ως «ένα σύστημα με εσωτερική συνοχή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας