Καταπέλτης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της ΑΔΑΕ η Αικατερίνη Παπανικολάου, τακτικό μέλος της ανεξάρτητης αρχής.
Μετά τα μεσάνυχτα δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με θέμα «Διορισμός Αντιπροέδρου και Αναπληρωτή Αντιπροέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών» (ΑΔΑΕ), με υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, κίνηση ενδεικτική της σπουδής του Μαξίμου να περιφρουρήσει το κυβερνητικό «πραξικόπημα», με τη συνδρομή της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, ώστε να μην επιτραπεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΑΕ να συνεδριάσει, σήμερα, Παρασκευή, και να επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ για μη συνεργασία στη διερεύνηση του πολύκροτου σκανδάλου των υποκλοπών, που έχει προκαλέσει σάλο.
«Οι ανεξάρτητες αρχές λειτουργούν ως θεσμικά αντίβαρα και γι’ αυτό απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία. Χθες στη διάσκεψη δεν υπήρξαν τρία πέμπτα» τονίζει (Στο Κόκκινο, 105,5) η κ. Παπανικολάου συμφωνώντας με τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδη, που είχε μιλήσει για απροκάλυπτη παραβίαση του Συντάγματος σχετικά με τα περί πλειοψηφίας των 3/5 την μελών της Διάσκεψης των Προέδρων.
«Η θεσμική διάσταση της υπόθεσης με πονάει», πρόσθεσε το τακτικό μέλος της ΑΔΑΕ, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η διάσκεψη των προέδρων της Βουλης αντικατέστησε όσα μέλη της ανεξάρτητης αρχής είχε λήξει η θητεία τους.
«Η θητεία μας είχε λήξει από το Μάρτιο του 2022, υπήρχε εκκρεμής διαδικασία, αλλά ο τρόπος που οδηγηθήκαμε στην μεταμεσονύκτια έκδοση ΦΕΚ δεν είναι ένα ουδέτερο γεγονός», παρατήρησε με νόημα η κυρία Παπανικολάου, η οποία κατήγγειλε ότι παραβιάστηκε και ο συνταγματικός κανόνας των τριών πέμπτων: «Οι ανεξάρτητες αρχές λειτουργούν ως θεσμικά αντίβαρα και γι’ αυτό απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία. Χθες στη διάσκεψη δεν υπήρξαν τρία πέμπτα. Τα τρία πέμπτα του 27 είναι 16,2. Το κλάσμα, όταν αφορά πρόσωπα, στρογγυλοποιείται προς τον αμέσως επόμενο αριθμό, άρα χρειαζόταν 17 ψήφοι. Αυτό δεν είναι θέμα συνταγματικού δικαίου, είναι θέμα μαθηματικών τρίτης δημοτικού», συνέχισε η κυρία Παπανικολάου, τονίζοντας ότι «υπάρχει θέμα με την συγκρότηση του οργάνου».
«Γαλάζιες» αλχημείες
Kατά τη Διάσκεψη των Προέδρων επικράτησε ένταση, όταν ο πρόεδρος της Βουλής ισχυρίστηκε, με μαθηματικές «γαλάζιες» αλχημείες, πως τα 3/5 των 27 μελών είναι ο αριθμός 16, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και από τους Όλγα Γεροβασίλη και Διονύση Καλαματιανό που αντέτειναν ότι οι ψήφοι θα πρέπει να είναι 17 και όχι 16.
Και συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχει θέμα και για το κύρος των αποφάσεων που θα εκδίδει, η συγκρότηση του οργάνου είναι παράνομη», απαντώντας θετικά στο ερώτημα αν το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να θέσει ζήτημα ακυρότητας της συγκρότησης του οργάνου. «Είναι παρωχημένη η νομολογία του ΣτΕ ότι τα θέματα του κοινοβουλίου είναι εσωτερικά θέματα και φεύγουν του δικαστικού ελέγχου. Κατά τη γνώμη μου, επιβάλλεται να θέσει θέμα ακυρότητας το Συμβούλιο της Επικρατείας».
Σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα με την οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση της διάσκεψης, η Αικ. Παπανικολάου υπογράμμισε ότι θα μιλήσει με «πικρό χιούμορ»: «Δεν έχω υπόψη μου μέσα σε τόσο λίγες ώρες να έχουν γίνει οι διαδικασίες που συνήθως θέλουν μία – δύο εβδομάδες. Η ελληνική γραφειοκρατία απέδειξε ότι μπορεί να αριστεύσει», επισήμανε η έγκριτη νομικός.
Σχετικά με το τι επρόκειτο να συζητηθεί στην συνεδρίαση της ΑΔΑΕ, η Αικ. Παπανικολάου είπε ότι δε νοείται δημόσιος οργανισμός που να είναι ανέλεγκτος και πρόσθεσε με νόημα ότι «δεν είναι ταμπού έλεγχος της ΕΥΠ».
Αναφερόμενη στην καινούργια πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί η κ. Παπανικολάου κατεληξε: «Δυσκολεύομαι να φανταστώ πως η ΑΔΑΕ θα εξαιρέσει τον εαυτό της από τον έλεγχο της υπόθεσης (σ.σ. των παρακολουθήσεων)».
Τις πρακτικές Μαξίμου για να αποφευχθεί η τιμωρία της ΕΥΠ, των μεθοδεύσεων και του ρόλου της στην υπόθεση των υποκλοπών καυτηριάζει με ανάρτησή του ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, εκ των θυμάτων παρακολούθησης, τόσο από τις μυστικές υπηρεσίες που υπάγονταν απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας