Στο τρίπτυχο φόβου για τρίτες εκλογές, την φορο-τρομοκρατία που εξαπολύει σταθερά ο μηχανισμός της Ν.Δ. κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και στην εθνική ασφάλεια, πόνταρε απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εκβιάσει το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών της 25ης Ιουνίου, κατά τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. για άλλη μια φορά ζήτησε αυτοδυναμία, ρίχνοντας τα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το ότι δεν «βλέπει» περιθώριο σύμπραξης για σχηματισμό κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν πάρει αυτοδυναμία.
«Εμείς ζητούμε μια ισχυρή αυτοδυναμία, για σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να υλοποιεί τις μεγάλες αλλαγές» είπε και συνέχισε: «Δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έρχεται σήμερα και λέει ότι "και 149 βουλευτές να έχετε, αποκλείεται εγώ να συμπράξω, γιατί θέλω ντε και καλά να είμαι στην αντιπολίτευση"».
«Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά, κ. Κουβαρά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Μην κοροϊδευόμαστε» συμπλήρωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Και το ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο πως «δεν υπάρχει άλλο σενάριο».
Είπε ακόμα, ρίχνοντας πάλι το ανάθεμα στην απλή αναλογική, ότι «αυτή τη στιγμή πάμε σε δεύτερες εκλογές με κόστος για την χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια για το καπρίτσιο -γιατί περί τούτου επρόκειτο- το καπρίτσιο του κ. Τσίπρα, της απλής αναλογικής. Την οποία ψήφισε μόνο και μόνο -όχι γιατί πίστευε σ' αυτήν- για να κάνει τη δική μας τη ζωή πιο δύσκολη».
Σταθερά φορο-τρομοκρατία και διαστρέβλωση
Για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι δεν μπορεί η αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του αύξησε τους φόρους.
Για το θέμα του ΦΠΑ είπε ότι το 2019 είχε πει ότι θα ήθελε να φτάσουμε σε επίπεδο μόνιμων μειώσεων και να είναι η τελευταία μείωση. «Μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, σε υπηρεσίες, οι τιμές δεν έπεσαν. Το ίδιο συνέβη σε άλλες χώρες που το δοκίμασαν. Θα μας κόστιζε 1,5 δισ. το χρόνο. Αυτοί που το εισηγούνται πρέπει να πουν πού θα βρουν αυτά τα χρήματα. Μόνιμο χαρακτήρα μπορεί να έχουν οι αυξήσεις των μισθών. Εγώ δεν είμαι δογματικός, είμαι πολιτικός που μου αρέσει να βλέπω τα δεδομένα και να αξιολογώ την καλύτερη δυνατή επιλογή. Την εξετάσαμε και καταλήξαμε ότι θα ήταν μια τρύπα στον νερό ως προς τις τιμές και θα μείωνε τα έσοδα», συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η κυβέρνησή του φορολόγησε τα δύο μεγάλα διυλιστήρια για να χρηματοδοτήσει το market pass.
«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει έξτρα φορολογία. Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν μιλάει για νέους φόρους. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αγαπούν τους φόρους. Εμείς είπαμε ότι θα τους μειώσουμε και τους μειώσαμε. Όσο αυξάνεται το ΑΕΠ αυξάνονται τα έσοδα. Μία εταιρεία έχει κέρδη 100 ευρώ και πλήρωνε 29 ευρώ φόρο. Αν σήμερα έχει 200 ευρώ κέρδος θα πληρώσει σήμερα 44 φόρο. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι διαρκής προτεραιότητα. Αυτή τη στιγμή για επενδύσεις στην υγεία έχουμε δύο σημαντικά εργαλεία, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Αυτοί που λένε για επαναδιαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν παντελή ασχετοσύνη. Ελάχιστες αλλαγές μπορούν να γίνουν. Όταν με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα ξαναφτιάξουμε 156 κέντρα υγείας, θα αποκτήσουμε 36.000 διαδραστικούς πίνακες και θα χρηματοδοτηθεί το «Εξοικονομώ», αυτοί είναι οι μεγάλοι; Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα την επόμενη τετραετία», συμπλήρωσε.
Για τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης είπε ότι «τα έχουμε ξανακούσει αυτά» και σημείωσε πως υπάρχουν ορόσημα και βαριά γραφειοκρατία, καθώς τα λεφτά αυτά είναι ευρωπαϊκά. «Θα πω κάτι ακόμα για την αντιπολίτευση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε ένα νόμπελ θα ήταν το νόμπελ του οικονομικού λαϊκισμού. Αν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε ένα νόμπελ θα ήταν της οικονομικής ασυναρτησίας», συμπλήρωσε.
«Κι εγώ θα μπορούσα να πω ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι Τσίπρας με γραβάτα», πρόσθεσε.
Νέο άδειασμα σε Γεωργιάδη για το σύνταγμα
Ερωτηθείς για το αν στις επιδιώξεις του είναι η αναθεώρηση άλλων άρθρων πέραν του 16 για την Παιδεία είπε ότι «ναι, υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν και πρέπει, κατά την άποψη μας, να γίνουν σε πολλά σημεία του συντάγματος». «Όμως, αυτή η συζήτηση συνταγματικά δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από το 2025. Είναι μια συζήτηση που, όπως έχω εξηγήσει πολλές φορές, απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις» είπε.
Και στη συνέχεια διευκρίνισε εκ νέου, στον απόηχο των αλαζονικών δηλώσεων Γεωργιάδη για 180 βουλευτές πως «δεν θα ήταν -επειδή ακούστηκε και αυτό, ότι πάμε να πάρουμε 180 βουλευτές να αλλάξουμε μόνοι μας το Σύνταγμα- ούτε θεωρώ ότι είναι εφικτό, ούτε και θα ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να κάνω κάτι τέτοιο». «Από την ίδια τη φύση της η διαδικασία της αναθεώρησης προϋποθέτει τέτοιες ευρύτερες συγκλίσεις και συναινέσεις. Θα έχουμε, λοιπόν, αρκετό χρόνο να κάνουμε μία εξαντλητική συζήτηση για το τι Σύνταγμα χρειαζόμαστε και να μην «κάψουμε» τη συνταγματική αναθεώρηση με παρεμβάσεις σε ελάχιστα άρθρα, για να χρειαστούμε μετά πέντε χρόνια να περιμένουμε για να κάνουμε μία νέα αναθεώρηση», συμπλήρωσε.
Επιμένει για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε στα περί παρέμβασης του τουρκικού Προξενείου υπέρ υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη.
«Δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο αν δεν είχα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία, όμως, είναι και γνωστά, θα έλεγα ότι αναδεικνύονται και από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στη Ροδόπη και στην Ξάνθη» απάντησε στο ερώτημα αν διαθέτει στοιχεία για τις κατηγορίες αυτές περί ανάμειξης του προξενείου.
«Από εκεί και πέρα είναι θέμα του κ. Τσίπρα -γνωρίζοντας πια ακριβώς τι έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες- αν θέλει να κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του δύο βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία με την ανοιχτή στήριξη του τουρκικού Προξενείου», πρόσθεσε πετώντας το γάντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το ζήτημα δεν είναι εάν η Ροδόπη είναι «ροζ» ή «γαλάζια», ούτε πρόκειται να αλλάξει το αποτέλεσμα του εκλογικού χάρτη από το τι θα γίνει στη Ροδόπη ή στην Ξάνθη. Είναι όμως μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή να γνωρίζουμε ότι το τουρκικό Προξενείο ανοιχτά στηρίζει κάποιους υποψήφιους οι οποίοι συντάσσονται με την προπαγάνδα του τουρκικού Προξενείου, αυτό να είναι σε γνώση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μην κάνει τίποτα γι' αυτό» υπογράμμισε.
Στην απλή αναλογική το ανάθεμα και για τις αφίξεις προσφύγων στον Έβρο
Αναφερόμενος στις εισροές προσφύγων στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες είπε ότι δεν θεωρεί πως «αυτή τη στιγμή πίσω από αυτήν την κινητικότητα που υπάρχει στον Έβρο κρύβεται κάποιος οργανωμένος τουρκικός δάκτυλος». Έσπευσε όμως και γι' αυτό να αποδώσει την αιτία στην απλά αναλογική και στο τι δεν εξελέγη κυβέρνηση στις 21 Μαΐου.
«Είναι πιο πιθανό ότι ξεθάρρεψαν κάποιοι διακινητές, πιστεύοντας ότι επειδή στην Ελλάδα θα γίνουν εκλογές μπορεί να περάσουν πιο εύκολα κάποιους κατατρεγμένους εντός της πατρίδας μας και να βγάλουν κάποια περισσότερα χρήματα από αυτό το άθλιο εμπόριο ψυχών το οποίο κάνουν», υποστήριξε.
«Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι και οι διακινητές βλέπουν τι γίνεται στη χώρα μας. Και αν αισθάνονται ότι μπορεί να υπάρχει γι' αυτούς ένα "παράθυρο ευκαιρίας", επειδή υπάρχει σήμερα μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα σπεύσουν να το αξιοποιήσουν» είπε, σπεύδοντας να διευκρινίσει: «Προς Θεού, δεν λέω ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή της».
Και σε αυτό το σημείο επανέλαβε «ότι θα είχαμε αποφύγει όλη αυτήν την ταλαιπωρία αν κάποιοι δεν μας είχαν εγκλωβίσει στη φαντασίωση -μία ακόμα φαντασίωση- της απλής αναλογικής».
Μήνυμα σε Ερντογάν
Κατά την συνέντευξή του δήλωσε ότι θα ήθελε μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν για να επαναπροσδιορίσουν τον οδικό χάρτη στον οποίο θα κινηθούνε τους επόμενους μήνες, εφόσον επανεκλεγεί πρωθυπουργός.
«Αν είμαι πρωθυπουργός στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα την επιδιώξω» είπε ο κ.Μητσοτάκης τονίζοντας με νόημα: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η επαναπροσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας περνάει από συνολική θεώρηση της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση. Εμείς έχουμε ακολουθήσει συνεκτική εξωτερική πολιτική».
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά είπε ότι σήμερα η Τουρκία έχει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα υπηρεσιακή, επισημαίνοντας ότι εάν είχαν γίνει οι εκλογές με ενισχυμένη αναλογική θα είχε και η χώρα μας ισχυρή κυβέρνηση. Παραδέχθηκε ότι υπήρξε τους τελευταίους μήνες βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάτι που χαρακτήρισε «θετικό».
Επίσης, επανέλαβε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά για την οποία θα μπορούσε να πάει στη Χάγη, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. «Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα στρατιωτικοποίησης των νησιών ή κυριαρχίας. Θα πρέπει η Τουρκία να επανέλθει στην πολιτική των προηγούμενων ετών. Μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισε να προσθέτει η Τουρκία ζητήματα που κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει» υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς δε για το θέμα των εξοπλισμών, με αφορμή την προώθηση του θέματος των F35, είπε ότι «η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση να ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, διότι έχουμε απέναντί μας έναν πολύ μεγαλύτερο και γεωπολιτικά απρόβλεπτο γείτονα». «Προφανώς δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα με βάση τη συγκυρία της στιγμής. Σήμερα τα πράγματα μπορεί να είναι καλά, αύριο μπορεί να ξαναείναι δύσκολα», συμπλήρωσε και στη συνέχεια ανέφερε πως «η ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα της Ελλάδος είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε με την Τουρκία μια ουσιαστική συζήτηση για οριστική επίλυση της βασικής μας διαφοράς».