Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.6°
4 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
9°C
11.3° 7.4°
1 BF
75%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
18.7° 17.7°
6 BF
82%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
9°C
12.9° 9.4°
2 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.9° 15.7°
6 BF
94%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
11.0° 6.8°
1 BF
84%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.4° 4.5°
2 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
3 BF
88%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.8° 16.6°
4 BF
65%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
14°C
15.1° 13.9°
5 BF
88%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 17.8°
6 BF
77%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.7° 14.6°
4 BF
67%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 17.5°
4 BF
77%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
10°C
12.3° 9.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.1° 13.5°
2 BF
83%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 15.8°
2 BF
75%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
18°C
19.3° 17.8°
3 BF
54%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 12.3°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
9.7° 7.5°
1 BF
82%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
5.5° 5.5°
1 BF
98%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην Αρχή Διαφάνειας το «μπαλάκι» των υποκλοπών

Εναν χρόνο σχεδόν μετά το πρώτο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) το οποίο προσπάθησε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να υποστηρίξει πως δεν έχει καμία σχέση με το Predator, η ηγεσία της ΕΑΔ καλείται για δεύτερη φορά να εξετάσει τους στενούς δεσμούς των επιχειρηματιών που συνδέονται με την εμπορία, τη χρήση και την εξαγωγή του παράνομου λογισμικού τόσο με το μέγαρο Μαξίμου, όσο και με στελέχη που υπηρετούσαν στην ΕΥΠ μέχρι να ξεσπάσει το σκάνδαλο.

Θανάσης Κουκάκης

Πριν από λίγες μέρες υποβλήθηκε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας αίτημα επανελέγχου της υπόθεσης, το οποίο συνέταξε ο δικηγόρος Ζαχαρίας Κεσσές, ο συνήγορος του Θανάση Κουκάκη και της Αρ. Σίφορντ, δύο εκ των πολλών θυμάτων του παράνομου λογισμικού Predator.

Με το εν λόγω αίτημα, που βρίσκεται ήδη στα χέρια της αναπληρώτριας διοικήτριας της ΕΑΔ Αλεξάνδρας Ρογκάκου, ζητείται να υπάρξει επανέλεγχος της υπόθεσης με διευρυμένη εντολή, ώστε να εξεταστούν όλα τα νέα στοιχεία που έχουν έλθει στο φως από τον προηγούμενο Ιούλιο έως σήμερα.

Να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί

Το 33 σελίδων αίτημα επανελέγχου που υποβλήθηκε στην ΕΑΔ παραθέτει όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη δημοσιογραφική έρευνα των τελευταίων 12 μηνών και αποκαλύπτουν την ανθρωπογεωγραφία των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Αρτεμις Σίφορντ

«Η Αρχή Σας ανέλαβε να ελέγξει την υπόθεση σε εκτέλεσή της, χωρίς όμως να εξετάσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την υπόθεση, κάποιες από τις οποίες φαίνεται να συνδέονται με τις εθνικές υπηρεσίες ασφάλειας» τονίζεται στο αίτημα προς την ΕΑΔ.

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να ελέγξει διεξοδικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών Krikel και Intellexa, στις τράπεζες Optima Bank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα και να εξετάσει επίσης τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελληνικών εταιρειών Apollo Technologies, Hermes Technologies και Feroveno Limited, που σχετίζονται με τους μετόχους της Intellexa Φέλιξ Μπίτζιο και Ταλ Ντίλιαν.

Το αίτημα αυτό δεν υποβλήθηκε τυχαία, καθώς στοιχεία των τραπεζικών συναλλαγών που έχουν υποβληθεί στη Βουλή δείχνουν πως η Krikel του Γιάννη Λαβράνου είχε τραπεζικές συναλλαγές με την Intellexa, την ίδια περίοδο που λάμβανε πληρωμές μεγάλου ύψους από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για προμήθειες συστημάτων ασφαλείας!

Στο σημείο αυτό το αίτημα επανελέγχου προς την ΕΑΔ γίνεται ακόμη πιο αναλυτικό. Ζητείται να επανελεγχθεί το εάν η εταιρεία Krikel σχετίζεται με το Predator ή και με άλλα συστήματα παρακολούθησης της ΕΥΠ. Η αναφορά αυτή γίνεται διότι η έρευνα του Inside Story κατέδειξε πως η Λίνα Κατσούδα, στενή συνεργάτιδα του Φέλιξ Μπίτζιου -μετόχου του 35% της Intellexa- υπέγραφε τα αιτήματα που υπέβαλε η Krikel προς το υπουργείο Εξωτερικών για την εξαγωγή του κακόβουλου λογισμικού σε τρίτες χώρες. Η «Εφ.Συν.» ήταν η πρώτη που είχε αποκαλύψει πως οι εισαγγελείς είχαν κάνει έφοδο στην οικία της κ. Κατσούδα, η οποία από το 2021 εμφανίζεται εργαζόμενη στην Krikel του Γιάννη Λαβράνου και θεωρείται βαθιά γνώστρια των συναλλαγών Μπίτζιου και Λαβράνου ήδη από το 2014.

Ακόμη η ΕΑΔ καλείται να εξετάσει το ποια είναι η σχέση της ιταλικής εταιρεία RCS Lab, από την οποία έχει προμηθευτεί η ΕΥΠ το νέο σύστημα συνακροάσεων με την Krikel. Τόσο το Inside Story όσο και η ιταλική εφημερίδα L'Espresso έχουν καταδείξει πως η Krikel ήταν o local partner της RCS Lab, κάτι που η ιταλική φίρμα δεν έχει διαψεύσει. Ακόμη έχει καταδειχτεί πως ο τεχνικός διευθυντής της Krikel, Σωτήρης Ντάλας, επισκεπτόταν για μεγάλο διάστημα για εργασίες την ΕΥΠ. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Οπως προέκυψε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, κατά τη μετάβαση από το παλαιό σύστημα σε εκείνο της RCS Lab «διαγράφηκαν εκ παραδρομής» το 2021 όλα τα στοιχεία των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη.

Οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.»

Στηριζόμενο σε μεγάλο βαθμό και στις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» το αίτημα επανελέγχου προς την ΕΑΔ εστιάζει στις συναλλαγές της Krikel με την «αμαρτωλή» χωματουργική εταιρεία Ιονία Τεχνική, η οποία εξέδιδε εικονικά τιμολόγια εκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα τροφοδοτούσε με εικονικά τιμολόγια και τη δημοσκοπική Marc.

Συγκεκριμένα το αίτημα ζητεί να ληφθούν από την ΥΕΔΕΕ και το Ελεγκτικό Κέντρο οι εκθέσεις ελέγχου των Krikel, Intellexa και Ιονία Τεχνική, για να διαπιστωθεί εάν το Δημόσιο συναλλασσόταν για λογισμικά ασφαλείας όπως αυτό της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. με άγνωστους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που κρύβονταν πίσω από παράκτιες εταιρείες και κυπριακά trusts.

Επιπλέον το αίτημα εστιάζει σε μια πληρωμή που έκανε η Krikel προς την τσεχική εταιρεία American International Radio στις 14/4/2020, όπου ζητείται να εξεταστούν τα τιμολόγια της σχετικής συναλλαγής για να διαπιστωθεί πού πήγαν τα χρήματα και εάν σχετίζονται με το σύστημα Predator.

Στη βάση αξιοποίησης δημοσιογραφικών πληροφοριών που δόθηκαν στις εισαγγελικές αρχές ζητήθηκε από την ΕΑΔ να εξετάσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και το «πόθεν έσχες» του υπηρετούντος ως πρόσφατα στη φύλαξη του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, αστυνομικού Μ. Κ., ώστε να καταδειχτεί εάν είχε κάποια σχέση με τις εταιρείες Krikel και Intellexa, αλλά και της Ε.Γ. που υπηρετούσε ως Β' υποδιευθύντρια της ΕΥΠ και η οποία είχε συνυπογράψει το αίτημα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τέλος, αξιοποιώντας τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» ζητείται από την ΕΑΔ να εξετάσει το εάν οι Λαβράνος και Μπίτζιος είχαν συνεργασία με μέλη της οικογένειας του εμπόρου αμυντικών συστημάτων Σταύρου Κομνόπουλου, ιδιοκτήτη της εταιρείας ΚΕΣΤΡΕΛ, και εάν μετείχαν την τελευταία τριετία ως «αφανείς διαμεσολαβητές» σε διαγωνισμούς όπως αυτοί των νέων ταυτοτήτων και της δημιουργίας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας, όπως επίσης και σε άλλες προμήθειες μεγάλου ύψους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στην Αρχή Διαφάνειας το «μπαλάκι» των υποκλοπών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας