• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 29.3°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 28.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.0°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.7°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.4°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 23.0°C / 27.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 23.4°C
  0 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 27.5°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 29.3°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.2°C / 27.8°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισχυρό πλήγμα στη διαχειριστική εικόνα της κυβέρνησης

 • A-
 • A+
Ο «Σφυγμός» του Μαρτίου από την Prorata για λογαριασμό της «Εφ.Συν.» ●Ανιχνεύεται για πρώτη φορά από την αρχή του τρέχοντος εκλογικού κύκλου μια σημαντική συσσώρευση ψηφοφόρων στην περιοχή της εκτίμησης ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι οριακό. ●Η εκτίμηση πρόθεσης ψήφου.

Μεταξύ του «Σφυγμού» Νοεμβρίου και Μαρτίου που δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει μεσολαβήσει ένα γεγονός-τομή για τη νεότερη ιστορία της χώρας: το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Και μοιάζει πως είναι δύο κυρίως οι ψηφίδες εκείνες που χρειάζεται κανείς να λάβει υπόψη για να κατανοήσει το αντίκτυπο της τραγωδίας στη διαμόρφωση του κλίματος της περιόδου. Το «μετά» διότι πλήττει την εμπεδωμένη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης και το «πριν» γιατί τραυματίζει την αξιοπιστία της, μέσω της διάψευσης της αφήγησης περί ταχύτατου εκσυγχρονισμού της χώρας. Και είναι κρίσιμα αυτά τα δύο στοιχεία ακριβώς επειδή αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κεφαλαίου της κυβέρνησης.

Ως προς το «μετά», οι χειρισμοί της κυβέρνησης περισσότερο όξυναν τη διευρυμένη οργή, παρά συνομίλησαν μαζί της, ενώ τα όσα πληροφορήθηκε η κοινή γνώμη ότι είχαν (ή δεν είχαν) γίνει πριν από το δυστύχημα δημιούργησαν την αίσθηση ότι η Ν.Δ. διέπραξε ύβρι για την οποία τώρα τιμωρείται: η σημερινή κυβέρνηση αγάπησε περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε τον εαυτό της, ενώ σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες από το 2010 και έπειτα είχε δημιουργήσει μία σε μεγάλο βαθμό εικονική πραγματικότητα, περίπου μιας 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η οποία κατέρρευσε με οδυνηρό τρόπο στα Τέμπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εικόνα του κυβερνώντος κόμματος έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα, ιδίως στους τομείς εκείνους που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με το δυστύχημα των Τεμπών, όπως η προσλαμβανόμενη από την κοινή γνώμη ικανότητά της να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών –δείκτη στον οποίο μέχρι πρότινος υπερείχε συντριπτικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.– αλλά και να διαχειρίζεται ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας, επί των οποίων η σύγκριση μεταξύ των δύο κομμάτων διευρύνθηκε περαιτέρω υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρόμοια τάση αποτυπώνεται και στη σύγκριση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη «τσαλακώνεται» σε όλους τους επιμέρους δείκτες, εν αντιθέσει με την αντίστοιχη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκρατεί ή και ενισχύει τα σχετικά ποσοστά του.

Ωστόσο, ο «Σφυγμός» του Μαρτίου αποτυπώνει και μια συνολικότερη έκρηξη απογοήτευσης και θυμού, καθώς και μια εντυπωσιακής κλίμακας επαναϊεράρχηση από την πλευρά της κοινής γνώμης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, κυρίως εις βάρος θεματικών πεδίων που παραδοσιακά ευνοούν την κυβέρνηση (π.χ. εθνικά θέματα) και προς όφελος άλλων, τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις αιτίες αλλά και τη διαχείριση του πολύνεκρου δυστυχήματος (π.χ. ζητήματα διαφθοράς και λειτουργίας του κράτους). Μάλιστα το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο τα ζητήματα Υγείας και Παιδείας επιλέγονται από ολοένα και περισσότερους πολίτες ως τα σημαντικότερα για τη χώρα προβλήματα, ίσως κυοφορεί μια νέα συνθήκη ριζικού, δομικού αναστοχασμού απέναντι στα πολιτικά πράγματα. Ενδεικτικό μιας τέτοιου τύπου ενδεχομένως εν εξελίξει διαδικασίας είναι και το εύρημα σύμφωνα με το οποίο η αξιοπιστία των κομμάτων που έχουν έως σήμερα κυβερνήσει (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), λιγότερο ή περισσότερο, τραυματίζεται, την ίδια στιγμή που τα κόμματα που προσλαμβάνονται ως «αντισυστημικά» (κυρίως το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 και δευτερευόντως οι σχηματισμοί δεξιότερα της Ν.Δ.) αυξάνουν σημαντικά το κοινό που τα θεωρεί αξιόπιστα ως μηχανισμούς.

Προσεγγίζοντας, τέλος, τον πυρήνα της τρέχουσας δημοσκοπικής τάξης πραγμάτων, ανιχνεύεται για πρώτη φορά από την αρχή του τρέχοντος εκλογικού κύκλου μια σημαντική συσσώρευση ψηφοφόρων (67%) στην περιοχή της εκτίμησης ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι οριακό, είτε υπέρ της Ν.Δ. (45%) είτε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (22%). Και οι εκλογείς ευθυγραμμίζονται με τους αριθμούς που προκύπτουν, καθώς πράγματι η απόσταση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει μειωθεί θεαματικά την τελευταία περίοδο στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου, καταγραφόμενη πλέον στο 3% και δημιουργώντας έτσι μια νέα συνθήκη κατά την οποία τίποτα πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οχι μόνο ως προς το bras de fer μεταξύ των δύο εκλογικά μεγάλων κομμάτων, αλλά και ως προς μια πιθανή εκλογική εκτόξευση μικρότερων κομμάτων της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση) ή άλλων εξωκοινοβουλευτικών ακροδεξιών σχηματισμών.


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: PRORATA A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56) ΕΝΤΟΛΕΑΣ: Εφημερίδα των Συντακτών ΤΥΠΟΣ: Ποσοτική Ερευνα με OnLine συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου (CAWI) Στρωματοποιημένη δειγματοληψία βάσει φύλου, ηλικίας, περιφέρειας διαμονής και πολιτικών χαρακτηριστικών ΔΕΙΓΜΑ: Ατομα άνω των 17 ετών με πρόσβαση στο διαδίκτυο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 1.085 άτομα ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 24-28 Μαρτίου 2023 ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΥΠΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: +/-3% Σταθμισμένα αποτελέσματα με την από κοινού κατανομή φύλου και ηλικίας βάσει της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ.


* Υπ. διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης / PhD, Candidate in Political Science, Επικεφαλής Πολιτικής & Κοινωνικής Ερευνας της Prorata / Prorata’s Head of Political & Social Research

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ντέρμπι «βλέπει» το Euractiv
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 33,45%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 32,92% και το ΠΑΣΟΚ 9,02%.
Ντέρμπι «βλέπει» το Euractiv
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
MRB: Στο 4,8% το προβάδισμα της Ν.Δ. - Δεν επηρεάζει την ψήφο η υπόθεση Γεωργούλη
Αυξάνει το προβάδισμά της η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Τι απαντούν οι πολίτες για την υπόθεση Γεωργούλη.
MRB: Στο 4,8% το προβάδισμα της Ν.Δ. - Δεν επηρεάζει την ψήφο η υπόθεση Γεωργούλη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άνοδος που ξαφνιάζει για τη Ν.Δ. σε νέα δημοσκόπηση
Μέσα σε μόλις έναν μήνα, το κυβερνών κόμμα φέρεται να κερδίζει πάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες, «διαγράφοντας» τη δυσαρέσκεια των πολιτών από την τραγωδία στα Τέμπη. 
Άνοδος που ξαφνιάζει για τη Ν.Δ. σε νέα δημοσκόπηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαλογή καρκινοπαθών, για να μειωθεί το νοσοκομειακό κόστος, προτείνει υποψήφιος της Ν.Δ.
Ο καθηγητής Ιατρικής Σπ. Πνευματικός δήλωσε, μεταξύ άλλων: «είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν...
Διαλογή καρκινοπαθών, για να μειωθεί το νοσοκομειακό κόστος, προτείνει υποψήφιος της Ν.Δ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με προεκλογικές υποσχέσεις για την υγεία στον «Άγιο Σάββα» - «Θερμή» η υποδοχή των εργαζομένων
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο αντικαρκινικό νοσοκομείο με σημαία τη «θετική ατζέντα» και τις προεκλογικές υποσχέσεις για το μέλλον.
Με προεκλογικές υποσχέσεις για την υγεία στον «Άγιο Σάββα» - «Θερμή» η υποδοχή των εργαζομένων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξηγήσεις για τα υπερβάλλοντα έσοδα από έμμεσους φόρους ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Στο αφήγημα με τους μειωμένους φόρους συνεχίζει να επενδύει η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερηφανεύεται από τη Θάσο: «Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι μειώνοντας τους φόρους έρχονται επενδύσεις και...
Εξηγήσεις για τα υπερβάλλοντα έσοδα από έμμεσους φόρους ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας