• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.5°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.6°C
  7 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.0°C
  5 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 11.1°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.6°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  4 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.7°C
  6 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 12.9°C / 16.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  6 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.8°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.0°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.6°C
  3 BF
  47%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.8°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  5 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.1°C
  4 BF
  50%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 3.1°C / 3.1°C
  2 BF
  79%

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μαθήματα» Συνταγματικού Δικαίου στον Χρήστο Ράμμο

 • A-
 • A+
Νέα διευκρινιστική επιστολή έστειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, τονίζοντας πως προέκυψαν πολλές εσφαλμένες ερμηνείες σχετικά με το αρχικό κείμενο που έστειλε στον υπ. Δικαιοσύνης ● Ο Κ. Τσιάρας, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο κ. Ράμμος δεν έχει κατανοήσει τον νόμο και πως, αν τον μελετήσει, θα βρει όλες τις απαντήσεις...

Αφού επί μία ολόκληρη ημέρα όλα τα πρόθυμα ΜΜΕ παρερμήνευαν συμπτωματικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την πολύ καθαρή επιστολή του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, και μάλιστα κάποιοι εκτιμούσαν ότι «κατέστη σαφής η βούληση του κ. Ράμμου να εφαρμόσει τον νόμο», λες και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ δεν γνωρίζει τις αρμοδιότητες της Αρχής και έστειλε την επιστολή όχι ζητώντας ουσιαστικές απαντήσεις στις ασάφειες, αλλά για να δηλώσει τη «συμμόρφωσή» του.

Φυσικά, χθες το πρωί, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ αναγκάστηκε να επανέλθει με διευκρινιστική και σαφέστατη δήλωση: «Επειδή διακινήθηκαν πολλές εσφαλμένες ερμηνείες σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής μου προς τον κ. υπουργό της Δικαιοσύνης, θέλω να διευκρινίσω ότι η επιστολή αυτή, όπως σαφώς προκύπτει από απλή ανάγνωσή της, ως μόνο και αποκλειστικό περιεχόμενο έχει το αίτημα της ΑΔΑΕ να πληροφορηθεί από τους υπουργούς, που εισηγήθηκαν τον νέο νόμο 5002/2022, πως αντιλαμβάνονται τις λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 4 § 7 του εν λόγω νόμου, η οποία περιέχει αοριστίες και ασάφειες και η οποία πρέπει να τύχει αποσαφηνίσεως, για να μπορέσει να αρχίσει να εφαρμόζεται». Αναφέρεται στη διάταξη που επικρίθηκε ως αντισυνταγματική και η οποία ορίζει την «ασφαλή» για την κυβέρνηση σύνθεση της τριμελούς επιτροπής που θα κρίνει αν ο πολίτης που παρακολουθείται θα μπορεί να το πληροφορηθεί ύστερα από 3 χρόνια!

Η διάταξη, ουσιαστικά, στερεί από τους πολίτες το συνταγματικό δικαίωμά τους να ενημερώνονται για τυχόν άρση του απορρήτου των συνομιλιών τους, ώστε να έχουν και τη δυνατότητα προσφυγής σε ένδικα μέσα. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ συνεχίζει: «Η επιστολή, όμως, ουδόλως έχει την έννοια ότι συνομολογείται με αυτήν ότι οι διατάξεις του άρθρου 6 § 1 του ν. 3115/2003, πoυ προβλέπουν τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, έχουν παύσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να ισχύουν. Οπως είχε καταγραφεί στο δελτίο Τύπου που εξέδωσα στις 10.1.2023, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Είναι άλλο θέμα η ενημέρωση των πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν έχει αρθεί κατά το παρελθόν το απόρρητο των επικοινωνιών τους για λόγους εθνικής ασφάλειας και εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των ελέγχων που διεξάγει η ΑΔΑΕ αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας σε παρόχους, στην ΕΥΠ κ.λπ., προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρείται η νομιμότητα στον τομέα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και αν εφαρμόζονται όλες οι σχετικές εγγυήσεις για τη διασφάλισή του (άρθρο 6 § 1 του ν. 3115/2003, το οποίο ουδέποτε καταργήθηκε και εξακολουθεί να ισχύει)».

Σχεδόν ταυτόχρονα με την παραπάνω διευκρίνιση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, στο φιλόξενο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ρωτήθηκε από τον Π. Τσίμα για την επιστολή και «για το θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα πολύ και είναι το περίφημο θέμα των υποκλοπών και της διερεύνησης της υπόθεσης και δικαστικής και πολιτικής πλευράς».

Ο υπουργός, στην απάντησή του και αφού, καλού κακού, έσπευσε να πει ότι η επιστολή κοινοποιήθηκε και στον κ. Γεραπετρίτη (σ.σ. κατασκευαστή του νόμου) και στον κ. Ντογιάκο, ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο κ. Ράμμος δεν έχει κατανοήσει τον νόμο και ότι, αν τον μελετήσει καλά, θα βρει εκεί όλες τις απαντήσεις που χρειάζεται! «Αλλά νομίζω ότι οι απαντήσεις –και το λέω πολύ ειλικρινά– βρίσκονται μέσα στον ίδιο τον νόμο.

Δηλαδή ο ίδιος ο νόμος περιγράφει ακριβώς ποια είναι τα βήματα, ποιες είναι οι κινήσεις, ποιες είναι οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να κινηθεί κανείς, ώστε να βρει όλες αυτές τις απαντήσεις», είπε ο γιατρός κ. Τσιάρας στον ανώτατο δικαστικό και πρώην αντιπρόεδρο του ΣτΕ και διαβεβαίωσε ότι καμια αντιδικία της κυβέρνησης με την ανεξάρτητη Αρχή δεν υπάρχει, εφόσον όλα έχουν λυθεί. «Εκτιμώ ότι από δω και πέρα έχουμε έναν νέο, σύγχρονο νόμο, έναν λειτουργικό νόμο που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, δημιουργεί τις συνθήκες της ομαλής λειτουργίας της ΕΥΠ (;), με συγκεκριμένο πλαίσιο, κι απ’ την άλλη πλευρά έχει εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ ΕΥΠ, ΑΠΔΠΧ και ΑΔΑΕ και νομίζω ότι όλα αυτά, λίγο πολύ, έχουν ολοκληρωθεί ως συζήτηση τον Δεκέμβριο», ισχυρίστηκε ο υπουργός, φέρνοντας στον νου μας τη λαϊκή θυμοσοφία που λέει «έτσι είναι, αν έτσι νομίζεις!»

Για την τριμελή επιτροπή με την προκαθορισμένη πλειοψηφία, που γύρευε πότε θα συγκροτηθεί και πότε θα συνεδριάσει, δεν είπε λέξη, φυσικά, ούτε βέβαια και για τους ελέγχους που νόμιμα και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της θα πραγματοποιήσει η ΑΔΑΕ στους παρόχους. Δεν είπε λέξη για τη δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη, μετά τις μηνύσεις των παρακολουθούμενων «εθνικά υπόπτων» ούτε για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου, που έγινε εν μέσω δικαστικών διαδικασιών, στις οποίες συμμετέχει ακόμα και ο ίδιος, ψάχνοντας βέβαια μόνο τους υπαίτιους των διαρροών και όχι των παράνομων υποκλοπών. Ο υπουργός εκλείσε την αναφορά του -με την απαραίτητη αντισύριζα δόση- προειδοποιώντας: «Βεβαίως, οι Αρχές με βάση το Σύνταγμα λειτουργούν πάντα με το όριο που θέτει ο νομοθέτης. Αυτή είναι η πραγματικότητα από κει και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια άλλου είδους συζητήσεων και θέμα που να μπορεί να μας προβληματίσει».

Ομως, κ. υπουργέ, εφόσον ισχύει το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ, θα σας προτείναμε εκεί να αναζητήσετε κι εσείς όλες τις απαντήσεις για τυχόν στρεβλή νομοθέτηση που οδηγεί στην «αποψίλωση» των ανεξάρτητων Αρχών και στην παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.

Η ΑΔΑΕ ζητάει να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΑΔΑΕ με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Μπούρα ζήτησε να συγκληθεί η επιτροπή, ούτως ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή διά του προέδρου της, Χ. Ράμμου, να ενημερώσει τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους για τους ελέγχους και τα ευρήματα που προέκυψαν. Η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών γίνεται σήμερα με θέμα τις υποκλοπές συνομιλιών του Περισσού από άγνωστο ιδιώτη και είναι βέβαιο ότι ακόμα κι αν ο πρόεδρος της Βουλής δεν είχε μέχρι χθες το απόγευμα ενημερώσει τα κόμματα, θα τεθεί το θέμα της ενημέρωσης. Αυτό που μένει να αποδειχτεί είναι το αν θα γίνει από την κυβερνητική πλειοψηφία προσπάθεια αναβολής της ενημέρωσης με στόχο η κυβέρνηση να προλάβει να αλλάξει τη «μη αρεστή» σύνθεση της ΑΔΑΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Κατασκοπευτική Δημοκρατία
Καχεκτική δημοκρατία στην πιο οργουελική μορφή της. Όπως ακριβώς το έθεσε ο πολλάκις -και χυδαιότατα- στοχοποιημένος από την κυβέρνηση πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος.
Κατασκοπευτική Δημοκρατία
ΒΟΥΛΗ
Ο Κ. Τασούλας, ο Χρ. Ράμμος και μια επιστολή από τις 30/8/2022
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής από τον Αύγουστο, ενημερώνοντάς τον ότι είναι έτοιμος να τον ενημερώσει για τις υποκλοπές.
Ο Κ. Τασούλας, ο Χρ. Ράμμος και μια επιστολή από τις 30/8/2022
ΒΟΥΛΗ
Γνωμοδότηση-χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής εμμένει τυπικό και, ενώ δεν διαπιστώνει παρανομία του προέδρου της ΑΔΑΕ, μιλά για «παρατυπίες» του Χρήστου Ράμμου, υιοθετώντας και τη θέση του Κ. Τασούλα, ότι «δεν υπάρχουν...
Γνωμοδότηση-χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η απάντηση Ράμμου στην προσβλητική και πολιτικά απαράδεκτη ανακοίνωση
Με μια επιστολή η οποία επικεντρώνεται σε 9 σημεία απάντησε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, στην προσβλητική και πολιτικά απαράδεκτη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου σχετικά με το...
Η απάντηση Ράμμου στην προσβλητική και πολιτικά απαράδεκτη ανακοίνωση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κουβέντα για τις αποκαλύψεις από Μητσοτάκη - Κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ, στοχοποιεί Ράμμο
Μια πρόγευση για το πώς θα κινηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο πρωθυπουργός.
Κουβέντα για τις αποκαλύψεις από Μητσοτάκη - Κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ, στοχοποιεί Ράμμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας