• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.7°C
  3 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.6°C
  5 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.7°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 3.4°C
  3 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 9.0°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 5.7°C / 8.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  5 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 6.9°C
  2 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 7.3°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 7.1°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 8.7°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  63%

Ο Κ. Χατζηδάκης, η Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Κυρ. Πιερρακάκης, μαζί με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννη Βαρδακαστάνη

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χάντρες και καθρεφτάκια για τους πολίτες ΑμεΑ

 • A-
 • A+
Ως σχεδόν επαναστατική παρέμβαση παρουσίασαν χθες ο υπ. Εργασίας Κ. Χατζηδάκης με την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου την ψηφιακή κάρτα για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία ● Ωστόσο, όπως παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο, η εν λόγω κάρτα δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένα «πάσο» που αποδεικνύει «την ταυτότητα του κατόχου της και την ιδιότητά του ως ατόμου με αναπηρία, έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου». ● Η νέα κάρτα αφορά 500.000 ανθρώπους με πιστοποιημένες αναπηρίες.

Εν τέλει, αυτό που ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσίασαν, χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο υπουργείο Εργασίας, ως μία σχεδόν επαναστατική παρέμβαση για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, δεν είναι τίποτε άλλο από μια «έξυπνη κάρτα» (smart card) η οποία στην ολοκληρωμένη μορφή της –γιατί προς το παρόν υφίσταται μόνον ψηφιακά, όπως συμβαίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή ως εφαρμογή στο κινητό–, ένα αναγνωριστικό έγγραφο.

Κάτι σαν ταυτότητα αλλά σε ηλεκτρονική μορφή. Αλλωστε το ότι είναι απλώς ένα αποδεικτικό στοιχείο το παραδέχτηκαν όλοι, ακόμη και ο κ. Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, στο ινστιτούτο της οποίας ανατέθηκε ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης κάρτας. Ωστόσο κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει χθες αν, για να αναγνωστεί η συγκεκριμένη κάρτα από τις επιχειρήσεις ή τις υπηρεσίες στις οποίες θα απευθύνονται οι πολίτες με αναπηρία, θα απαιτείται να έχουν προμηθευτεί card raeder ή κάποιας μορφής ηλεκτρονικό υπολογιστή ή μόνο έναν απλό σαρωτή (scaner).

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι δεν θα χρειάζεται τίποτε το πολύ σύνθετο και η ψηφιακή κάρτα θα χρειάζεται απλώς ένα scaner.

Αλλωστε, η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από ένα «πάσο» όπως παραδέχεται και η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας: «Η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την εθνική συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) θα λειτουργεί όπως το φοιτητικό πάσο, αποδεικνύοντας την ταυτότητα του κατόχου της και την ιδιότητά του ως ατόμου με αναπηρία, έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου». Υποκαθιστά, δηλαδή, την όποια βεβαίωση έφερε μαζί του ο πολίτης με αναπηρία. Κι εκεί θα μπορούσε να τελειώσει η παράσταση που δόθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας.

Ωστόσο, η ψηφιακή κάρτα θα αποτελούσε όντως μια ρηξικέλευεθη απάντηση στις ανάγκες των αναπήρων εάν συνδεόταν με τον Ψηφιακό Φάκελο αναπηρίας, ο οποίος εκτός από την ενσωμάτωση όλων των προσωπικών στοιχείων του ανάπηρου πολίτη μπορεί να επικαιροποιεί αυτόματα όλες τις παροχές που δικαιούται με βάση τις εξετάσεις του στα ΚΕΠΑ ή τις γνωματεύσεις από τα νοσοκομεία. Το σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου λειτούργησε ομαλά στον ΟΠΕΚΑ, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα από το 2018. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2019 θα επεκτεινόταν σε όλη την Ελλάδα και θα κάλυπτε και τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ. Ομως η κυβέρνηση Μητσοτάκη το πάγωσε. Και τώρα υπόσχεται πως «σύντομα θα υλοποιηθεί και ο τέταρτος πυλώνας της εθνικής πύλης αναπηρίας που είναι το Μητρώο παροχών αναπηρίας».

Πάντως για την υλοποίηση ακόμη κι αυτής της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας σε μορφή PDF από την 1η Νοεμβρίου (εκδίδεται μέσω του karta.epan,gov.gr και αφορά 500.000 άτομα με πιστοποιημένες αναπηρίες) χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια από την πρώτη νομοθέτησή της. Παρ’ όλα αυτά, αντί μιας μεγάλης και ειλικρινούς συγγνώμης για όσα βιώνουν οι χιλιάδες ανάπηροι στη χώρα μας –στη μόνη χώρα της Ευρώπης όπου δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους γιατί ακόμη δεν υπάρχουν προσβάσεις και στην πρωτεύουσα της χώρας οι γούβες και τα κενά στην κακή πεζοδρόμηση θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ακόμη και των αρτιμελών Αθηναίων και τουριστών–, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, βρήκε το «θάρρος» χθες να αναφωνήσει: «Ηρθε, επιτέλους, το κράτος στον ανάπηρο πολίτη»! Λόγια, λόγια, λόγια...

Σάμπως οι άνθρωποι που έχουν αναπηρίες δεν καταλαβαίνουν πότε η εξουσία προσφέρει εν μέσω προεκλογικής περιόδου χάντρες και καθρεφτάκια και πότε κάνει σοβαρή πολιτική.

Νέοι με αναπηρία στην Ελλάδα: στο περιθώριο, φτωχοί και μόνοι

● Μόνο το 10% των νέων με σοβαρή αναπηρία είναι ενταγμένοι στην εργασία. Το 71,4% των νέων με σοβαρή αναπηρία και ηλικία 25-34 ετών δεν έχει εργαστεί ποτέ.

● Το 46% των νέων με σοβαρή αναπηρία ώς 34 ετών δεν έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Μόνο το 13% των νέων με σοβαρή αναπηρία 30 έως 34 ετών είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ πανεπιστημιακό τίτλο διαθέτει το 45% των νέων χωρίς αναπηρία.

● Το 40,5% των νέων με σοβαρή αναπηρία ηλικίας 16-24 ετών και το 64,4% ηλικίας 25-34 ετών ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού.

● Μόνο το 22,5% των νέων με σοβαρή αναπηρία δαπανά ένα μικρό χρηματικό ποσό σε εβδομαδιαία βάση για να καλύψει προσωπικές του ανάγκες, ενώ οι νέοι χωρίς αναπηρία απολαμβάνουν αυτή τη δυνατότητα σε ποσοστό 58,1%. Μόνο το 25% των νέων με αναπηρία δηλώνουν τακτική συμμετοχή σε δραστηριότητες αναψυχής.

● 6 στους 10 νέους με αναπηρία, ηλικίας 16-24 ετών και 5 στους 10 ηλικίας 25-34 ετών έχουν αισθανθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών, ή και περισσότερο, άδικη μεταχείριση σε κάποιο τομέα της ζωής τους, ότι δεν έχουν, για παράδειγμα, ίσες ευκαιρίες με άλλα άτομα του περιβάλλοντός τους ή ότι βιώνουν κάποιας μορφής αποκλεισμό λόγω των περιορισμών ή των δυσκολιών της υγεία τους.

(Από το 12ο Δελτίο Στατιστικής Πληροφόρησης του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας / Οκτώβριος του 2022)

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Χωρίς προδιαγραφές τι να ελέγξουν οι κοινωνικοί σύμβουλοι;»
Στην απουσία προδιαγραφών για να μπορούν οι κοινωνικοί σύμβουλοι να κάνουν σωστά τον έλεγχο στις δομές παιδικής προστασίας αποδίδει η υφυπουργός Πρόνοιας τα ελλείμματα σε εκθέσεις που έβρισκαν άψογη τη...
«Χωρίς προδιαγραφές τι να ελέγξουν οι κοινωνικοί σύμβουλοι;»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Οι δημοσιογράφοι σαν ντεκόρ
Πρώτο θέμα στην επικαιρότητα, χθες, οι καταγγελίες για τη δομή «Κιβωτός του Κόσμου», και ως γνωστόν οι δομές φιλοξενίας εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου.
Οι δημοσιογράφοι σαν ντεκόρ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ουδείς κλείνει αλλά και ουδείς θα λειτουργεί χωρίς κανόνες»
Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε ψύχραιμες απαντήσεις από την Δόμνα Μιχαηλίδου μακριά από την τηλεοπτική φόρτιση και το συγκινησιακό κλίμα που συνοδεύει την αντιπαράθεση όταν αυτή εκδηλώνεται στις τηλεοπτικές εκπομπές.
«Ουδείς κλείνει αλλά και ουδείς θα λειτουργεί χωρίς κανόνες»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο κομματικός στρατός επελαύνει και οι πολίτες ετοιμάζονται για προσφυγές
Το τρίπτυχο της νομοθετικής παρέμβασης στον ΕΦΚΑ από το δίδυμο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη έχει συγκεκριμένη σύνθεση.
Ο κομματικός στρατός επελαύνει και οι πολίτες ετοιμάζονται για προσφυγές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόσκληση σε... γεύμα για ημετέρους
Απροκάλυπτη τροπολογία παρακάμπτει την ακύρωση διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναθέτει χωρίς διαγωνισμό προμήθεια 84 εκατ. ευρώ για τη διάθεση 210.000 γευμάτων σε μαθητές.
Πρόσκληση σε... γεύμα για ημετέρους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Ιδού η Ρόδος», κύριε Χατζηδάκη
Οχι μόνο δεν κοπάζει η πολιτική αντιπαράθεση για τα εργασιακά δικαιώματα των διανομέων, μετά και την πρωτοφανή μοτοπορεία των εργαζομένων της efood, αλλά μεταφέρεται, τώρα, και στη Βουλή με την κατάθεση...
«Ιδού η Ρόδος», κύριε Χατζηδάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας