• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  5 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 7.4°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 14.3°C
  3 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 10.6°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  75%
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «αγράμματος» σωφρονισμός της κυβέρνησης των «αρίστων»

 • A-
 • A+
Εγκύκλιος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταργεί το κίνητρο των ενήλικων κρατουμένων να μορφώνονται στις φυλακές, υπολογίζοντας σε 16 αντί 30 τα μεροκάματα για κάθε μήνα φοίτησης σε σχολεία των σωφρονιστικών καταστημάτων ● «Μίζερη, καχεκτική, εκδικητική και απάνθρωπη» θεωρεί τη διάταξη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Στενόμυαλη γραφειοκρατική λογική ή ακόμα μια πολιτική κατεύθυνση ενάντια στον σωφρονισμό; Το ερώτημα αυτό προκαλεί εγκύκλιος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Ευεργετικός υπολογισμός ημερών φοίτησης ενήλικων κρατουμένων σε σχολεία (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) καταστήματος κράτησης», η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς των σχολείων που λειτουργούν στις φυλακές και στους μαθητές-κρατούμενους.

Και αυτό επειδή ορίζει ότι «για τους ενήλικους κρατούμενους που φοιτούν σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάργησης, η μία μέρα απασχόλησης υπολογίζεται ώς 1 και ¾ ημέρες εκτιομένης ποινής».

Η διάταξη αυτή ανατρέπει ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα κυρίως στα Δημοτικά Σχολεία των καταστημάτων κράτησης και συγκεκριμένα στις Φυλακές Θήβας, Ναυπλίου, Κομοτηνής, Γρεβενών και Νιγρίτας. Επί Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε η λειτουργία ακόμα δύο Δημοτικών, σε Κορυδαλλό και Λάρισα, και αυτό αποτέλεσε την αφορμή για την έκδοση της εγκυκλίου καθώς από τις Φυλακές Λάρισας τέθηκε στο υπουργείο το ερώτημα: Πώς προσμετρώνται τα μεροκάματα των κρατούμενων μαθητών; Και το υπουργείο απάντησε ότι ένας μήνας σχολείο ισοδυναμεί με 16 μεροκάματα, ενώ μέχρι τώρα ισοδυναμούσε με 30!

Γιατί έγινε αυτό; Αφενός επειδή πλέον κάθε μέρα στο σχολείο δεν ισοδυναμεί με ένα μεροκάματο αλλά με τα τρία τέταρτα. Αφετέρου επειδή πλέον αφαιρούνται Σαββατοκύριακα, αργίες ή, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, «άλλες διακοπές». Τι αποτέλεσμα θα έχει; Σχεδόν κανένας κρατούμενος να μην επιλέγει τη φοίτηση καθώς αν, για παράδειγμα, εργαστεί στο μαγειρείο της φυλακής, θα έχει 30 μεροκάματα έναντι 16 αν πάει στο σχολείο.

Το θέμα ανέδειξε χθες στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον απολογισμό του έργου της. «Ενώ διάβαζα το νομοσχέδιο, πέφτω πάνω σε μια εγκύκλιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και έμεινα ενεός! Υπάρχει ένα έγγραφο από 28 Σεπτεμβρίου 2022, να τραβάμε τα μαλλιά μας!

«Κακοφορμισμένο κλίμα»

Ενώ μέχρι τώρα όλοι οι κρατούμενοι οι οποίοι ήταν σε εκπαιδευτήρια, σχολές, Δημοτικά Σχολεία, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ΙΕΚ κ.λπ. λάμβαναν 30 ημερομίσθια, με ευεργετικό υπολογισμό, τον μήνα, με διπλασιασμό δηλαδή της ημέρας από μία σε δύο, περιορίζεται το ένα ημερομίσθιο σε ¾! Μίζερη, καχεκτική, εκδικητική, απάνθρωπη διάταξη. Εάν έτσι νομίζουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά το κακοφορμισμένο αυτό κλίμα και σύστημα απονομής σωφρονιστικής πολιτικής, δεν πάμε πουθενά...», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «δεν υπάρχει ρητή αναφορά του θέματος από τον νομοθέτη». Ωστόσο, παγίως με την έγκριση του Συμβουλίου εργασίας κρατουμένων και του εισαγγελέα της φυλακής στους ενήλικους κρατούμενους δινόταν διπλό μεροκάματο επειδή η Πολιτεία είχε επιλέξει να δώσει κίνητρο στους κρατούμενους για την εκπαίδευσή τους και ως εκ τούτου την επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Και αυτό είναι ο ορισμός της σωφρονιστικής πολιτικής σε κάθε κράτος δικαίου.

Η δημιουργική κάλυψη του νεκρού χρόνου, η επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία, η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, η επαφή και η συνεργασία με εκπαιδευτές που έρχονται στη φυλακή από «έξω» επιδρούν ευεργετικά στην προσωπικότητα του κρατούμενου και, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της φυλακής, η εκπαίδευση ανοίγει ένα παράθυρο επικοινωνίας, αποφορτίζοντας τον κρατούμενο από τα δεινά του εγκλεισμού και λειτουργώντας ως δίαυλος προετοιμασίας για κοινωνική ενσωμάτωση.

Και πώς θα επιτευχθεί ο στόχος; Ιδίως όταν απευθύνεται σε άτομα που δεν μπόρεσαν να κρατηθούν στο σχολικό περιβάλλον εκτός φυλακής; Με τον ευεργετικό υπολογισμό μέτρησης της ποινής. Βέβαια βολεύει μια χαρά τα κυβερνητικά επιτελεία του «σωφρονιστικού» συστήματος να εκτελούνται οι καθημερινές δουλειές στις φυλακές δωρεάν από κρατούμενους με το «μπόνους» στην προσμέτρηση ποινής αντί για την πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού. Για ποιον λόγο άραγε να μαθαίνουν και γράμματα οι «ανάξιοι»; Πεταμένα λεφτά!

Η διεθνής εμπειρία τονίζει ότι η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκτός από τη μείωση του κινδύνου τής εκ νέου εμπλοκής των κρατουμένων στα γρανάζια του ποινικού μηχανισμού, περιορίζει τη χρήση βίας και παράλληλα συμβάλλει σημαντικά στον εξανθρωπισμό της φυλακής. Στη σημερινή κυβέρνηση, αντί για βελτιωτικές αλλαγές σύμφωνες με την ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή σύγχρονη αντίληψη και εμπειρία, αποθαρρύνονται οι ενήλικοι κρατούμενοι να μετέχουν της εκπαίδευσης και ναρκοθετείται η επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Σοφία Νικολάου θα κληθεί να επανορθώσει δικαστικά»
Ο Ν. Παρασκευόπουλος μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την απόφασή του να προσφύγει πλέον στη Δικαιοσύνη και απαντάει στη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής για την επιλογή της να μην ανακαλέσει ευθαρσώς τα...
«Η Σοφία Νικολάου θα κληθεί να επανορθώσει δικαστικά»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια ο Κουφοντίνας
Η διοίκηση του νοσοκομείου Λαμίας επέτρεψε τελικά να επισκεφτούν οι γιατροί της οικογένειας τον απεργό πείνας και ο ίδιος συναίνεσε στην παροχή ιατρικής βοήθειας για την ανάταξη της νεφρικής λειτουργίας.
Εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια ο Κουφοντίνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «ξέφραγο αμπέλι» της ενημέρωσης
Ενα μονόλεπτο βιντεάκι με έναν κρατούμενο που χόρευε τα Χριστούγεννα μόνος σε κάποιο διάδρομο των φυλακών Κορυδαλλού ήταν αρκετό για να προκαλέσει την οργή των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.
Το «ξέφραγο αμπέλι» της ενημέρωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στάχτη στα μάτια για την ασφάλεια των φυλακών
Επιλεκτική ενημέρωση, παραπληροφόρηση, κομπορρημοσύνη σε όλο της το μεγαλείο. Αυτό είναι το τρίπτυχο που ακολουθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την αρωγή φιλοκυβερνητικών μέσων μαζικής ενημέρωσης,...
Στάχτη στα μάτια για την ασφάλεια των φυλακών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θυμήθηκαν το «Noor 1» όχι για την ηρωίνη, αλλά για το τηλεφώνημα!
Και ξαφνικά η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διακίνησε τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που βρέθηκε ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος, έγινε πρωτοσέλιδο. Μερίδα του Τύπου που εδώ και 3 χρόνια, από τότε που...
Θυμήθηκαν το «Noor 1» όχι για την ηρωίνη, αλλά για το τηλεφώνημα!
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Μπακογιάννη: Όχι διάλογος στις φυλακές
Ερώτηση προς τον Νίκο Παρασκευόπουλο κατέθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγορώντας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για διάλογο με τρομοκράτες και το υπουργείο για χάραξη πολιτικής μετά από διαπραγματεύσεις μαζί τους. «Οι...
Ν. Μπακογιάννη: Όχι διάλογος στις φυλακές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας