Νηπιαγωγοί και φιλόλογοι που διδάσκουν παιδιά Δημοτικού, δάσκαλοι που αναλαμβάνουν νηπιαγωγεία, τμήματα ελληνικών επιπέδου Γυμνασίου που κλείνουν. Η κατάσταση με τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας στο Βέλγιο δεν φαίνεται να πηγαίνει και πολύ καλά, με τις καταγγελίες να φτάνουν… βροχή στην «Εφ.Συν.».
Παρόλο που ο ελληνικός πληθυσμός έχει αυξηθεί ραγδαία στο εξωτερικό κατά τα χρόνια μετά την κρίση, οι εκπαιδευτικοί που στέλνει το υπουργείο Παιδείας λιγοστεύουν συνεχώς, όχι μόνο στο Βέλγιο, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η γειτονική Ολλανδία και αλλού. Αποτέλεσμα, πολλοί γονείς αποθαρρύνονται από την ποιότητα των σπουδών και αναγκάζονται να οδηγούνται σε ιδιαίτερα για να μπορέσουν να κρατήσουν το νήμα σύνδεσης των παιδιών τους με την Ελλάδα.
Φαίνεται πως το κυβερνητικό δόγμα των αρίστων πιάνει σήμα μόνο… εντός Ελλάδας. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι στο τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς έφυγαν από το Βέλγιο τέσσερις δάσκαλοι και μία φιλόλογος, αλλά ήρθε μόνο ένας δάσκαλος;
Στο εξωτερικό, τα ελληνάκια -ναι, τα παιδιά των Ελλήνων του brain drain για τα οποία τόσο κόπτεται η κυβέρνηση- διδάσκονται όλα μαζί, σε συγχωνευμένα τμήματα, ανεξάρτητα από το επίπεδό τους. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει εγκύκλιος του γραφείου Βρυξελλών ότι στα ΤΕΓ μπορεί να διδάσκει οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός σε όλα τα επίπεδα.
Η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δραματική. Σε πολλά Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) των Βρυξελλών, νηπιαγωγός αναγκάζεται να διδάσκει παιδιά Δημοτικού. Το επίπεδο Γυμνασίου που λειτουργούσε στην περιοχή Σκάρμπεκ -μια παραδοσιακά εργατική περιοχή με Ελληνες από τη δεκαετία του ‘60, όταν δούλευαν στα ορυχεία και τα τούνελ του μετρό- κλείνει. Στο επίσης εργατικό Αντερλεχτ, η μία από τις τρεις μέρες καταργείται. Στη Λιέγη, τις γυμνασιακές τάξεις έχει αναλάβει ο δάσκαλος, σε τάξεις που είναι ταυτόχρονα και τα παιδιά Δημοτικού!
«Ενώ οι ανάγκες αυξάνονται, το υπουργείο Παιδείας επιβάλλει μείωση προσωπικού», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Βασσάλος, πρόεδρος του συλλόγου γονέων του ΤΕΓ Σκάρμπεκ. «Ποια είναι ακριβώς η επιδίωξη της κυβέρνησης; Θέλει να ξεχάσουν οι Ελληνες του εξωτερικού τη γλώσσα τους; Οι περικοπές αυτές σημαίνουν ότι κάποια παιδιά με ένα ή και δύο Ελληνες γονείς θα υποχρεωθούν απλώς να μη διδαχθούν τα ελληνικά. Η κυβέρνηση πρέπει να μας απαντήσει αν θεωρεί ότι η διδασκαλία των ελληνικών είναι δικαίωμα μόνο των παιδιών ευρω-υπαλλήλων. Κι αν θέλει να απαντήσει αρνητικά, ότι είναι δικαίωμα όλων των παιδιών, τότε θα πρέπει άμεσα να στείλει άλλους τέσσερις τουλάχιστον εκπαιδευτικούς στο Βέλγιο», συμπληρώνει ο Γ. Βασσάλος.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Ολλανδία. Οπως μας ενημέρωσε ο Δημήτρης Παυλόπουλος, πρόεδρος συλλόγου γονέων ΤΕΓ Χάγης, «στη Χάγη υπάρχουν 202 παιδιά και περίπου 10 ενήλικες μαθητές. Εξι ή εφτά τμήματα λειτουργούν με ωρομίσθιους που τους πληρώνουμε οι γονείς, αλλιώς θα διώχναμε 50-60 παιδιά από το σχολείο ή θα τα στοιβάζαμε σε 30άρες τάξεις».
Μάλιστα, οι σύλλογοι γονέων Χάγης, Aμστερνταμ και Ουτρέχτης έχουν στείλει επιστολή στο υπουργείο ζητώντας την κάλυψη των κενών αλλά δεν έχουν πάρει καμιά απάντηση.
Και να σκεφτεί κανείς ότι το υπουργείο Παιδείας έχει μία μόνο δουλειά: να στείλει εκπαιδευτικούς. Τα ενοίκια των αιθουσών, ακόμα και την αποστολή των δωρεάν βιβλίων από την Ελλάδα, τα καλύπτουν οι γονείς των μαθητών! Βέβαια, πολλοί εκπαιδευτικοί δεν έρχονται -ακόμα ένα πρόβλημα- αφού τα επιμίσθια συχνά είναι τόσο χαμηλά που δεν αρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση σε χώρες όπως το Βέλγιο ή η Ολλανδία. Οι δε εκπαιδευτικοί κάνουν… γύρους για να συμπληρώσουν τις διδακτικές ώρες της εβδομάδας.
Πρόβλημα υπάρχει και στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για τα παιδιά των Ελλήνων που υπηρετούν στη Συμμαχία, συνήθως για 3-5 χρόνια. Στη συνέχεια, οι μαθητές που θα πρέπει να επιστρέψουν στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας πρέπει να προετοιμαστούν αναλόγως. Και εκεί ο αριθμός των δασκάλων είναι μικρότερος από τον απαραίτητο.
Και για να συμπληρωθεί ο παραλογισμός: Την ίδια στιγμή που το υπουργείο φείδεται δασκάλων στα σχολεία της εργατιάς, στο Ευρωπαϊκό Σχολείο έχει ήδη στείλει φιλολόγους γαλλικών από την Ελλάδα! Κάτι που είναι ακόμα πιο παράλογο αν σκεφτεί κανείς ότι μία από τις δύο επίσημες γλώσσες του Βελγίου είναι τα γαλλικά και μάλλον τα παιδιά θα ήταν καλύτερα να μαθαίνουν από έναν καθηγητή που μιλά τη μητρική του γλώσσα!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας