• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.8°C
  1 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.0°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.5°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 12.0°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 18.6°C
  0 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.7°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 9.9°C / 10.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 15.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 16.5°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.9°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  0 BF
  97%

Από δεξιά: Θανάσης Κουκάκης, Ελίζα Τριανταφύλλου, Σταύρος Μαλιχούδης στην επιτροπή PEGA

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασκηση διαφάνειας στις Βρυξέλλες

 • A-
 • A+
Υποδειγματική, με επαγγελματισμό και δημοσιογραφική συνέπεια η ακρόαση Θ. Κουκάκη, Στ. Μαλιχούδη και Ε. Τριανταφύλλου στην επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα ● «Χλομή» η παρουσία των εκπροσώπων της κυβέρνησης ● Εντονες αντιδράσεις ευρωβουλευτών στην τοποθέτηση του γ.γ. Δικαιοσύνης Π. Αλεξανδρή: «Γιατί είναι σκάνδαλο; Επειδή το λέει ο Τύπος;» ● Αντισυνταγματική η απαγόρευση της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους πολίτες, είπε ο πρόεδρός της Χρ. Ράμμος, μιλώντας «ως πολίτης και πρώην δικαστικός»

Μια ανοιχτή συζήτηση για όλες τις πτυχές του σκανδάλου των υποκλοπών στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε σαφή αντίθεση με όσα συνέβαιναν περίπου ταυτόχρονα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής. Ενώπιον της επιτροπής PEGA, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση των παρακολουθήσεων με λογισμικά κατασκοπίας στην Ε.Ε., βρέθηκαν τρεις Ελληνες δημοσιογράφοι, αλλά και τρεις αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης δεν κλήθηκε χθες να καταθέσει, αφού η επιτροπή άφησε τη δική του ακρόαση για άλλη συνεδρία, με τους Καταλανούς ευρωβουλευτές. Ο ίδιος με αναρτήσεις του στο twitter υπονόησε συμπαιγνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Πρασίνων.

Οι Θανάσης Κουκάκης, Σταύρος Μαλιχούδης και Ελίζα Τριανταφύλλου κατέθεσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους με επαγγελματισμό και ακρίβεια. Παρά το γεγονός ότι οι δυο πρώτοι εμπλέκονται προσωπικά με την υπόθεση, αφού υπήρξαν στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων, απάντησαν στα ερωτήματα των ευρωβουλευτών με δημοσιογραφική συνέπεια, αλλά και άποψη.

Λιγότερο πετυχημένη θεωρήθηκε η παρουσία του επίσημου ελληνικού κράτους από τους ευρωβουλευτές, αφού δεν κατάφεραν να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα επικαλούμενοι το απόρρητο της έρευνας. Ο Αθανάσιος Σταβέρης, γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων από υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Πάνος Αλεξανδρής, γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών περιέγραψαν το νομικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητές τους και υποστήριξαν τις αποφάσεις και κινήσεις της κυβέρνησης.

Καταστροφή φακέλων

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ αρνήθηκε ότι έχει κάνει οποιαδήποτε δήλωση στον Τύπο για τα περί καταστροφής των φακέλων Ν. Ανδρουλάκη και Θ. Κουκάκη. «Προσωπικά εγώ ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Προφανώς δεν έχω τη δικαιοδοσία να μιλήσω στον Τύπο και διαμαρτύρομαι για το γεγονός ότι οι πληροφορίες αυτές ακούστηκαν μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο», είπε. Ο Χρήστος Ράμμος τόνισε ότι η διαδικασία είναι μυστική (top secret όπως είπε) και πως, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, θα ενημερωθούν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Εντονες αντιδράσεις ωστόσο προκάλεσε η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνου Αλεξανδρή, ο οποίος δήλωσε: «Ακούω για σκάνδαλο. Και γιατί είναι σκάνδαλο; Επειδή το λέει ευρύτατα ο Τύπος; Γιατί κάποιοι πιστεύουν κάτι τέτοιο; Βασιζόμαστε στο τι λέει ο Τύπος, τι λέει κάποιος ως προσωπική άποψη και δεν περιμένουμε τα αποτελέσματα της ΑΔΑΕ και της Δικαιοσύνης;».

Στην αναφορά αυτή αντέδρασε τόσο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όσο και άλλοι ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες που επέμεναν στο σκάνδαλο. «Είμαι σοκαρισμένη που δεν το θεωρείτε σκάνδαλο. Για εμάς είναι σκάνδαλο να παρακολουθούνται Ευρωπαίοι πολίτες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί», είπε χαρακτηριστικά η Καταλανή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντιάνα Ρίμπα Γκίνερ.

Μία δήλωση ευρωβουλευτή που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ήταν αυτή της Πολωνής ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων Ρόζα Tουν. Είπε ότι ακούγοντας τους δημοσιογράφους ταυτίστηκε, αισθάνθηκε ότι ξαναζεί όσα έχει βιώσει στην Πολωνία! Πέρα από τη σοκαριστική σύγκριση μίας χώρας που έχει επανειλημμένως καταγγελθεί από την Κομισιόν για προβλήματα στο κράτος Δικαίου με την Ελλάδα, η αναφορά αποκάλυψε το πώς αντιμετωπίζουν πλέον οι Βρυξέλλες την κατάσταση στη χώρα μας.

Την ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε να υπερασπιστεί στο δεύτερο πάνελ ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ Χουάν Ιγνάθιο Ζοϊδό, Ισπανός ευρωβουλευτής, ο οποίος πάντως νωρίτερα είχε πει στους Ελληνες δημοσιογράφους πόσο λυπάται για όσα πέρασαν και πως κανείς δημοσιογράφος δεν πρέπει να παρακολουθείται.

Σημαντικά ερωτήματα έθεσε και η πάντα ενημερωμένη ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων της Ολλανδίας Σοφί Ιντ’Βελντ, η οποία σημείωσε σε ανάρτησή της για το πάνελ των Ελλήνων αξιωματούχων ότι «δυστυχώς θυμίζει τη φράση-κλισέ “Computer says No”. Σχεδόν καμία απάντηση, γιατί “δεν είναι μέσα στις δυνατότητές μας”, “κανένα σχόλιο για υποθέσεις”, “η εθνική ασφάλεια επομένως αποτελεί άκρως απόρρητο”».

Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο Χρήστος Ράμμος της ΑΔΑΕ μιλώντας «ως πολίτης και πρώην δικαστικός», όπως είπε, δήλωσε ότι η απαγόρευση της ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους παρακολουθήθηκαν είναι αντισυνταγματική. Ωστόσο, είπε, ως πρόεδρος Αρχής οφείλει να τηρεί αυτόν τον νόμο.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά θα πάει και στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσιογράφοι υπό παρακολούθηση
Περισσότερους από 12 δημοσιογράφους, πρόσωπα της τηλεόρασης και εκδότες παρακολουθούσε το μέγαρο Μαξίμου, μέσα από την ΕΥΠ ή/και με το Predator.
Δημοσιογράφοι υπό παρακολούθηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σοβαρές ενστάσεις της ΑΔΑΕ για το νομοσχέδιο συγκάλυψης των παρακολουθήσεων
Φύλλο και φτερό κάνει η Αρχή το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την ΕΥΠ που συγκαλύπτει το «Κυριάκος-Gate».
Σοβαρές ενστάσεις της ΑΔΑΕ για το νομοσχέδιο συγκάλυψης των παρακολουθήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεκατρείς δημοσιογράφοι στα δίχτυα του Predator
Να ερευνηθούν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως τουλάχιστον 13 Ελληνες δημοσιογράφοι βρίσκονται σε καθεστώς παρακολούθησης από το Predator, ζητούν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.
Δεκατρείς δημοσιογράφοι στα δίχτυα του Predator
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Ηλιόπουλος: Να απαντήσει για τις υποκλοπές ο Μητσοτάκης - Η φυγή δεν θα τον σώσει
«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης εμποδίζει την ΑΔΑΕ να κάνει έρευνα για τις υποκλοπές, κρύβει μάρτυρες μην τυχόν και τον "καρφώσουν", κρύβεται πίσω από το απόρρητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ν. Ηλιόπουλος: Να απαντήσει για τις υποκλοπές ο Μητσοτάκης - Η φυγή δεν θα τον σώσει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας