ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Δημήτρης Τερζής
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Eνας ανόητος χρήστης ή οργανωμένο σχέδιο συγκεκριμένων τρολ του διαδικτύου προκειμένου να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πατώντας πάνω σε ένα επίκαιρο όσο και διαχρονικό θέμα όπως είναι οι γυναικοκτονίες; Την απάντηση θα τη δώσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην οποία προσέφυγε η αξιωματική αντιπολίτευση μόλις διαπίστωσε ότι διακινείται στο διαδίκτυο, και πιο συγκεκριμένα στο Τwitter, ένα πλαστό έγγραφο που φερόταν να υπογράφει ο Αλέξης Τσίπρας και με το οποίο υποτίθεται ότι έδινε οδηγίες στην… ομάδα social media του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το πώς να συμπεριφέρονται σχετικά με τις γυναικοκτονίες και τις απόπειρες βιασμών.

Δεν χρειαζόταν να είναι κανείς ειδήμονας στα του διαδικτύου για να αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή ότι το έγγραφο ήταν πλαστό. Το photoshop που χρησιμοποιήθηκε ήταν τόσο ερασιτεχνικό που οι τεχνικές του ατέλειες έβγαζαν μάτι. Από την άλλη, το κείμενο που περιλαμβανόταν είχε επίσης χοντροκομμένα λάθη. Ως προς το περιεχόμενο, ο εμπνευστής αυτής της χυδαίας προπαγάνδας παρουσίαζε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά από την ομάδα social media του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρεται στα περιστατικά γυναικοκτονιών και βιασμών ή απόπειρας βιασμών των τελευταίων ημερών, καλύπτοντας όσους αλλοδαπούς κατηγορούνται γι’ αυτά και να τονίζουν τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι θύτες είναι Ελληνες.

Ταυτόχρονα τον εμφάνιζε να τους ζητά να καταγγέλλουν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον πρωθυπουργό. Αλλά όπως είπαμε, τα λάθη που περιέχονταν έβγαζαν μάτι. Για παράδειγμα ανέφερε το Μπανγκλαντές ως «Μπαγκλαντέζ», δεν υπήρχαν σχεδόν πουθενά τόνοι κ.λπ., ενώ ακόμα και η «κομματική γλώσσα» που επιχειρήθηκε να δοθεί στο κείμενο ήταν για τα πανηγύρια, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ουδέποτε θα ξεκινούσε με τη φράση «αξιότιμοι σύντροφοι».

Την ίδια ώρα, το πόσο χοντροκομμένη και γελοία ήταν η προσπάθεια αποδεικνυόταν και από το γεγονός ότι ο εμπνευστής και δημιουργός της θεώρησε σωστό -πιθανότατα για να την κάνει πιο πιστευτή- να βάλει πάνω δεξιά τη σφραγίδα του ειδικού γραμματέα της Βουλής και να συμπληρώσει και αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων!

Ηταν τέτοια η ανοησία και η ασχετοσύνη του δημιουργού, ο οποίος προφανώς δεν γνωρίζει πως οποιοδήποτε κομματικό έγγραφο που απευθύνεται στο κόμμα και δη στην υποτιθέμενη ομάδα των social media δεν περνάει από τη Βουλή, καθώς αποτελεί κομματική και μόνο διαδικασία.

Αντιδράσεις

Μόλις έγινε αντιληπτή η απάτη, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να βρεθεί ο/η δημιουργός ή δημιουργοί της. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Βουλή σημειώνοντας ότι: «Εγγραφο, που είδε το φως της δημοσιότητος πριν λίγο και φέρεται να προέρχεται από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας σφραγίδα εισερχομένου εγγράφου στην Ειδική Γραμματεία Προέδρου της Βουλής με αριθμό πρωτοκόλλου 86646/2.8.2022, ουδέποτε υπεβλήθη στη Βουλή, καθώς και ότι ο εν λόγω αριθμός πρωτοκόλλου είναι ανύπαρκτος». Σύμφωνα με νομικές πηγές αυτό σημαίνει πως οι δημιουργοί αυτής της χυδαιότητας έρχονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της διασποράς ψευδών ειδήσεων, πλαστογραφίας και νόθευσης.

Από την άλλη, ο χρήστης του Τwitter που ανέβασε το έγγραφο με το ψευδώνυμο i_love koulis έως χθες το απόγευμα δεν είχε κατεβάσει την ανάρτηση από τον λογαριασμό του παρά τα δεκάδες αποδοκιμαστικά σχόλια που δεχόταν από άλλους χρήστες. Μάλιστα, σε νεότερες αναρτήσεις του υποστήριζε πως «το έγγραφο είναι αληθινό, έχει έρθει στα χέρια μου από αξιόπιστη πηγή», ενώ σε άλλη αναρωτιόταν πού είναι η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα, γράφοντας (σ.σ. ορθογραφία και τόνοι του χρήστη): «Οι ιδιοι ανθρωποι που υποστηριζουν ότι στη χωρα μας “δεν υπαρχει ελευθερια τυπου” έχουν γεμισει αυτή τη δημοσιευση με απειλες για μηνυσεις. Αυτή την ελευθερια θελετε; Καντε μηνυσεις λοιπον να δουμε αν υπαρχει πραγματικα ελευθερια ή οχι».

Λογικά ένας καλός δικηγόρος θα του εξηγήσει, εάν δεν το αντιλαμβάνεται, τη διαφορά ελευθεροτυπίας και πλαστογραφίας…