Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
32°C
32.2° 31.6°
3 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
30.8° 29.9°
2 BF
60%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
32.0° 30.5°
4 BF
59%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.9°
1 BF
42%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
30.7° 28.9°
3 BF
54%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
30.1° 30.1°
3 BF
53%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
29°C
29.4° 29.4°
2 BF
28%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.1° 29.1°
2 BF
47%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
31.4° 28.2°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
32.7° 31.9°
2 BF
46%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 29.8°
5 BF
51%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.7° 27.9°
2 BF
58%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 31.9°
2 BF
48%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
32°C
31.9° 30.7°
3 BF
37%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.5° 28.8°
2 BF
60%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.3° 28.8°
5 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
32.7° 31.8°
3 BF
37%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.3° 29.3°
0 BF
66%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
31°C
32.7° 30.8°
4 BF
65%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
29°C
28.9° 28.9°
2 BF
32%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
«Οσα έχετε κάνει στη Δημόσια Διοίκηση τα ζηλεύουν οι απόμαχοι των πιο σκληρών δεξιών κυβερνήσεων», είπε στον Μάκη Βορίδη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Δοτοί Γραμματείς και «γαλάζιοι» Φαρισαίοι

«Αποπολιτικοποίηση» κατά πώς μας βολεύει και κατά πώς ενισχύει τις «γαλάζιες» αποχρώσεις του κράτους! Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατων και επικείμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Ν.Δ., η οποία από τη μία περιορίζει την πολιτική αντιπαράθεση στα -αμιγώς πολιτικά ως όργανα- δημοτικά συμβούλια και από την άλλη επαναφέρει διορισμένα πολιτικά πρόσωπα στην κορυφή των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν ως επικεφαλής (συντονιστές) υπηρεσιακά στελέχη.

Στη χθεσινή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, όπου συζητήθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών με τις ρυθμίσεις ελαστικοποίησης των ελέγχων των εκλογικών δαπανών κομμάτων και υποψηφίων, ο αρμόδιος υπουργός, Μ. Βορίδης, αποκάλυψε τις πρώτες αλλαγές που θα επέλθουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και μάλιστα… διά τροπολογίας!

Σε θέση επικεφαλής των εν λόγω αποκεντρωμένων κρατικών δομών επανέρχεται ο γενικός γραμματέας, ο οποίος θα αποτελεί πολιτικό πρόσωπο με αναφορά στην εκάστοτε κυβέρνηση και, εν προκειμένω, θα είναι διορισμένος από την κυβέρνηση Ν.Δ. Θα παραμείνει ο συντονιστής, προερχόμενος από την υπηρεσιακή ιεραρχία, κάτω όμως από τον διορισμένο γενικό γραμματέα και με αρμοδιότητες περιορισμένες σε αμιγώς διοικητικά καθήκοντα, με τον υπουργό να υποστηρίζει ότι οι αλλαγές αυτές προωθούνται κατ’ αναλογία με το μοντέλο του «επιτελικού κράτους» στα υπουργεία.

Οι γενικοί γραμματείς των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα είναι επιλεγμένοι από την κυβέρνηση, όπως και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, ενώ ο ρόλος των συντονιστών θα παραπέμπει σε αυτόν των υπηρεσιακών γραμματέων υπουργείων. Το περιεχόμενο της τροπολογίας παρουσιάστηκε προφορικά. Επίκειται η κατάθεσή της, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηλιτεύουν τον συγκεκριμένο τρόπο νομοθέτησης.

Φίμωτρο στην αντιπολίτευση

Κι ενώ η κυβέρνηση έρχεται να διορίσει πολιτικά πρόσωπα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που έχουν ανάμεσα σε άλλες αρμοδιότητες και αυτήν της εποπτείας και του ελέγχου της νομιμότητας των αποφάσεων των δήμων, ταυτόχρονα περιορίζει τον πολιτικό διάλογο στα δημοτικά συμβούλια, αφαιρώντας από τις αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις τη δυνατότητα να εισάγουν προ ημερησίας διατάξεως κατεπείγοντα θέματα προς συζήτηση και λήψη απόφασης (άρθρο 44 στο κατατεθειμένο νομοσχέδιο).

«Συνεχίζετε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στους ΟΤΑ. Γνωρίζουμε ότι δεν σας αρέσει καμία αντιπολιτευτική φωνή, αλλά αυτή η διάταξη ξεπερνάει κάθε όριο. Μήπως θέλετε να καταργήσετε και τα δημοτικά συμβούλια;» εξανέστη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διον. Καλαματιανός.

Σε υψηλούς τόνους κατήγγειλε την προωθούμενη διάταξη και η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ευαγγελία Λιακούλη, καταλογίζοντας στον κ. Βορίδη «εμμονή στην επιβολή σιωπητηρίου στην αντιπολίτευση». Εφόσον και στελέχη της ΚΕΔΕ έχουν αντιδράσει απέναντι στη διάταξη-φίμωτρο, η κ. Λιακούλη ρώτησε ευθέως τον υπουργό: «Ποιος σας ζήτησε το άρθρο 44; Ποιον ενόχλησαν λίγο πριν από τη λήξη της αυτοδιοικητικής θητείας τα θέματα που εισάγει η αντιπολίτευση;» χωρίς βεβαίως να λάβει απάντηση!

Οπως οι παραπάνω, και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μαν. Συντυχάκης, ζήτησε άμεση απόσυρση της «εμβληματικού τύπου αντιδημοκρατικής και αυταρχικής διάταξης», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να επιβάλει άκρα του τάφου σιωπή στα δημοτικά συμβούλια, γιατί εκεί είναι που φτάνουν οι διεκδικήσεις του λαϊκού παράγοντα». «Ενα δομικό στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας η κυβέρνηση το βλέπει ως εμπόδιο», σχολίασε η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη.

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης άνοιξε «παράθυρο» τροποποίησης της προωθούμενης διάταξης, όχι όμως απόσυρσής της, καλώντας την αντιπολίτευση να καταθέσει «βελτιωτικές προτάσεις». Η επιχειρηματολογία του; Υποστήριξε ότι με το ισχύον καθεστώς και τη «δυνατότητα» (δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωση, καλύτερα) που έχουν οι επικεφαλής αντιπολιτευόμενων παρατάξεων να καταθέτουν κατεπείγοντα θέματα προς συζήτηση «ξεκινά μια συζήτηση από τον πόλεμο στην Ουκρανία και καταλήγει στους Σαντινίστας ή στην εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης…».

Κομματικές δαπάνες

Το αποτέλεσμα, κατά τον κ. Βορίδη, είναι να χάνονται ώρες συνεδριάσεων από τα δημοτικά συμβούλια που είναι «συλλογικά διοικητικά όργανα», όπως είπε, αφαιρώντας τον σαφή πολιτικό χαρακτήρα που έχουν τα εγγύτερα στον πολίτη αυτοδιοικητικά όργανα. Οι εκκλήσεις πάντως προς τον υπουργό ήταν σαφείς: «Οσα έχετε κάνει στη Δημόσια Διοίκηση τα ζηλεύουν οι απόμαχοι των πιο σκληρών δεξιών κυβερνήσεων. Μην προσθέσετε και το άρθρο 44 στο πολιτικό βιογραφικό σας», κάλεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης.

Κριτική ασκήθηκε προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών και για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που «χαλαρώνουν το πλαίσιο ελέγχων δαπανών πολιτικών κομμάτων και βουλευτών/ευρωβουλευτών. «Μειώνετε τις ποινές και λέτε ότι κάνετε εξορθολογισμό. Ομως όλα αυτά έρχονται προς ψήφιση εφόσον έχετε απορρίψει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τα “πόθεν έσχες”. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται», σχολίασε ο κ. Καλαματιανός (φωτ.), εκτιμώντας πως είναι «ξεκάθαρο πλέον ότι οι εκλογές έρχονται. Προφανώς, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βλέπουν δύσκολες μέρες».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δοτοί Γραμματείς και «γαλάζιοι» Φαρισαίοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας