• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.2°C / 34.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 33.6°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 35.9°C
  3 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.3°C / 34.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 32.0°C
  2 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.3°C / 35.3°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  4 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 32.2°C
  3 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.8°C / 35.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 27.7°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 33.3°C
  4 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  1 BF
  29%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα πρόσωπα «κλειδιά» πίσω από τις παρακολουθήσεις πολιτών

 • A-
 • A+
Νέες αποκαλύψεις για τη σύνδεση του Δημοσίου με την εταιρεία Intellexa που εμπορεύεται το λογισμικό Predator και στη χώρα μας ● Ξαναβλέπουμε στην έρευνα του inside story άτομα και εταιρείες απολύτως γνωστά στις κυβερνήσεις, στις κρατικές αρχές, στη Δικαιοσύνη, στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και προφανώς στην ΕΥΠ να εμπλέκονται τώρα και στις υποθέσεις των παρακολουθήσεων ● Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα οι συμβάσεις ● Γιατί κατέστη «στόχος» ο Θανάσης Κουκάκης

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διαψεύδει διά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι οι κρατικές υπηρεσίες της χώρας σχετίζονται με το πανίσχυρο και κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης πολιτών Predator, ωστόσο νέα στοιχεία συνδέουν το ελληνικό Δημόσιο με την εταιρεία Intellexa που εμπορεύεται το προϊόν και στη χώρα μας.

Οπως αποκάλυψε χθες έρευνα της ιστοσελίδας inside story, πρόσωπα που συνδέονται με την εταιρεία Intellexa σχετίζονται και με πρόσωπα που αποτέλεσαν επίσημους προμηθευτές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για συστήματα συνακροάσεων. Το κράτος ξέρει τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και τις νομικές οντότητες που σχετίζονται με τα λογισμικά παρακολούθησης, ωστόσο 1,5 μήνα μετά τις πρώτες αποκαλύψεις η αρμόδια Εισαγγελία δεν έχει συμπεριλάβει στην εντολή έρευνας την εταιρεία παραγωγής του Predator.

Η τελευταία συνδέεται με άλλη εταιρεία (ΚΡΙKEL), η οποία φέρεται να έχει συνάψει πανάκριβες συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο από το 2020 (για λογαριασμό της ΕΥΠ), οι οποίες δεν έχουν αναρτηθεί δημοσίως καθώς εμπίπτουν σε... «απόρρητες προμήθειες». Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το Predator χρησιμοποιήθηκε για να παγιδεύσει το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Ωστόσο δεν ήταν μόνο ένας ο στόχος παρακολούθησης, αφού αποκαλύφθηκε ένα σύνθετο πλέγμα μολυσμένων ιστοσελίδων, οι οποίες στήθηκαν ακριβώς για να παγιδεύσουν πολλούς «στόχους» εντός συνόρων.

Ενα από τα πρόσωπα-κλειδιά της υπόθεσης φαίνεται πως είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος, άτομο με μεγάλη περιουσία στο εξωτερικό, που έχει σχετιστεί με την εταιρεία Intellexa (αναπληρωτής σύμβουλός και διαχειριστής) και άλλες ελληνικές εταιρείες του πρώην αξιωματικού του ισραηλινού στρατού, Ταλ Ντίλιαν, που διαθέτει το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. Πρόκειται για το άλλοτε «πρόσωπο» του ομίλου Libra, συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη στην Ελλάδα, ο οποίος διετέλεσε πρώην διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου Libra στη χώρα μας. (Ο όμιλος Libra έχει κινηθεί νομικά εναντίον του Μπίτζιου και συνεργατών του από το 2020 για ανεξάρτητα ζητήματα.)

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης είχε δημοσιεύσει -πριν από τη διαπιστωμένη «μόλυνση» του κινητού του- θέματα που σχετίζονται με τον πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα και με τις παράτυπες δανειοδοτήσεις εταιρειών συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη, στις οποίες διαδραμάτιζε τότε κεντρικό ρόλο ο Φ. Μπίτζιος. Μια σειρά από μη σύννομες συναλλαγές έχουν περιγραφεί σε πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ ασκήθηκαν και διώξεις από την τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη.

Ενα δεύτερο πρόσωπο-κλειδί που συνδέεται με έναν δαίδαλο εταιρικών σχημάτων είναι ένας Πολωνός, ο Πελτσάρ Στάνισλαβ Σίμον. Δύο είναι οι βασικές ιδιότητές του που ενδιαφέρουν: πρώτον, αποτέλεσε τον διαχειριστή της περίφημης Krikel που συμβάλλεται με το ελληνικό Δημόσιο για αγορές συστημάτων νόμιμων συνακροάσεων· δεύτερον, ήταν μαζί με τον Φέλιξ Μπίτζιο στην (πλέον διαγραμμένη) σκιώδη εταιρεία BAYWEST BUSINESS, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2016 με σκοπό να λειτουργήσει ως εταιρεία διαχείρισης και μεταβίβασης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Πειραιώς. Η υπόθεση κατέληξε σε σκάνδαλο: μεταξύ άλλων τότε αποκτήθηκαν από την Baywest Business δάνεια ονομαστικής αξίας 630 εκατ. ευρώ στην τιμή των 320 εκατ. ευρώ και τελικά πληρώθηκαν περίπου 94 εκατ. ευρώ.

Συνοψίζοντας, ξαναβλέπουμε να εμπλέκονται τώρα και στις υποθέσεις των παρακολουθήσεων άτομα και εταιρείες απολύτως γνωστά στις κυβερνήσεις, στις κρατικές αρχές, στη Δικαιοσύνη, στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και προφανώς στην ΕΥΠ.

«“Μορφή χιονοστιβάδας” παίρνουν οι αποκαλύψεις για την προμήθεια από το ελληνικό Δημόσιο του λογισμικού παρακολούθησης “predator”», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώντας την κυβέρνηση αν «οι συμβάσεις που υπέγραψε το Δημόσιο με την εταιρία KRIKEL και κρατούνται απόρρητες έχουν να κάνουν με την προμήθεια του συστήματος παρακολούθησης που χρησιμοποιείται αποδεδειγμένα πλέον κατά πολιτών και δημοσιογράφων». Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα οι συμβάσεις, «διότι ό,τι και να πει πλέον ο κ. Μητσοτάκης δεν τον πιστεύει κανείς, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση του εκπροσώπου του με την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, κα Γιούροβα».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι την «προηγούμενη εβδομάδα, μετά την αποκάλυψη της Google ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν προμηθευτεί το “predator”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού».

Υπηρεσίες ασφαλείας

Ακολούθησε απάντηση του Γιάννη Οικονόμου, στην οποία κάνει λόγο για «μυθολογία ΣΥΡΙΖΑ», επαναλαμβάνοντας ότι «ισχύει απολύτως η διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας ούτε έχουν αγοράσει ούτε χρησιμοποιούν το λογισμικό παρακολούθησης Predator». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ «σκοπίμως διαστρεβλώνει ένα ούτως ή άλλως περιπεπλεγμένο δημοσίευμα στο οποίο διατυπώνονται ισχυρισμοί για μια εξ αντανακλάσεως σύνδεση εταιρειών ανάμεσα στις οποίες είναι και εταιρεία - προμηθευτής νόμιμου υλικού του δημοσίου», για τον οποίον αναφέρει ότι τον χρησιμοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, χωρίς να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο των συμβάσεων.

Το ζήτημα είναι -ανεξάρτητα αν βρίσκει περίπλοκη την ερευνητική δημοσιογραφία ο κ. Οικονόμου- γιατί οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν έχουν ακόμα δώσει εντολή έρευνας όλων των παραπάνω. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, μπροστά στην πρώτη δημόσια επιβεβαιωμένη περίπτωση κατασκοπίας εις βάρος δημοσιογράφου στην Ευρώπη με λογισμικό που χρησιμοποιούν κρατικές μυστικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη Βουλή επαναφέρει ο Γ. Ραγκούσης το θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων
Για ακόμη μία φορά, τα ερωτήματα σχετικά με τις παράνομες παρακολουθήσεις και τις «μπίζνες» του Μαξίμου, αντιμετωπίζονται με την πάγια γραμμή αρνήσεων ασαφειών και υπεκφυγών από την κυβέρνηση
Στη Βουλή επαναφέρει ο Γ. Ραγκούσης το θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη Βουλή οι αποκαλύψεις «Εφ.Συν.» και Reporters United για τον Γ. Δημητριάδη
Στη Βουλή φέρνει ο Γιάννης Ραγκούσης τις αποκαλύψεις των Reporters United και της «Εφ.Συν.» για τον ανιψιό του πρωθυπουργού και γενικό γραμματέα του Μαξίμου, Γρηγόρη Δημητριάδη.
Στη Βουλή οι αποκαλύψεις «Εφ.Συν.» και Reporters United για τον Γ. Δημητριάδη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θρασύτατη παραδοχή της κυβέρνησης για τα «φακελώματα»
Στην πλήρη παραδοχή ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί απλούς πολίτες προχώρησε χθες η κυβέρνηση, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος όχι μόνο δεν διέψευσε τις σχετικές αποκαλύψεις της...
Θρασύτατη παραδοχή της κυβέρνησης για τα «φακελώματα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΕΥΠ: Δύο ημέρες κυβερνητικής σιωπής για τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.»
Άλαλα τα κυβερνητικά χείλη απέναντι στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών». Πυρ ομαδόν από τον ΣΥΡΙΖΑ που απαιτεί εξηγήσεις.
ΕΥΠ: Δύο ημέρες κυβερνητικής σιωπής για τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.»
MEDIA
Στη Δικαιοσύνη ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης για την παρακολούθησή του μέσω Predator
Κατέθεσε μήνυση για να διαπιστωθεί ποια πρόσωπα παρακολουθούσαν το τηλέφωνό του μέσω του λογισμικού. Η υπόθεση που «αγγίζει» την ΕΥΠ και την κυβέρνηση.
Στη Δικαιοσύνη ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης για την παρακολούθησή του μέσω Predator

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας