Αθήνα, 14°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.8° 12.5°
3 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
10°C
11.4° 7.4°
1 BF
77%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 11.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
4°C
3.9° 3.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
4 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.2° 6.8°
1 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
4.5° 4.4°
1 BF
75%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.1° 9.1°
1 BF
81%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
2 BF
82%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
2 BF
82%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 14.9°
4 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
4 BF
82%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.7° 13.7°
3 BF
72%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
10.2° 8.9°
2 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 11.2°
1 BF
93%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.8°
0 BF
91%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.3° 12.0°
0 BF
90%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.9° 7.5°
2 BF
97%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.8° 6.8°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ιερό» real estate στο Σχιστό

Eκπληξη και ανησυχία εκφράζει ο Δήμος Περάματος για τα σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδος να αξιοποιήσει επενδυτικά έκταση 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό, που είναι μεν δική της ιδιοκτησία, ωστόσο περιλαμβάνει και χώρο ενταγμένο από το 1999 (ν. 2742/99) στη Α’ Ζώνη Προστασίας του όρους Αιγάλεω, χαρακτηρισμένου εδώ και πάνω από μισό αιώνα ως τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η αντίδραση του Δήμου Περάματος ήταν η πρώτη αντίδραση από πλευράς Αυτοδιοίκησης στις πληροφορίες για τα σχέδια ανάπτυξης του λεγόμενου «μικρού Ελληνικού της Εκκλησίας» στην περιοχή Σχιστού-Σκαραμαγκά, της έκτασης που διασχίζεται από τη λεωφόρο Σχιστού και προορίζεται για χρήσεις που περιλαμβάνουν από το παρακμάζον σήμερα Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής μέχρι γραφεία, κατοικίες, χώρους logistics, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, ήπιες βιομηχανικές δραστηριότητες, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, ακόμη και καύσης απορριμμάτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, μέσω εταιρικού σχήματος που έχει συστηθεί για την αξιοποίηση του «φιλέτου» των 3.000 στρεμμάτων («Σχιστό Α.Ε.»), κοντά στον «θρόνο του Ξέρξη» και απέναντι από τη Σαλαμίνα, έχει ήδη προχωρήσει σε σύναψη σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ και τη «Μονάδα Ωρίμασης Εργων» που έχει συσταθεί εντός του Ταμείου υπό τον Παν. Σταμπουλίδη για να «τρέξει» τον διαγωνισμό αξιοποίησης του ακινήτου, αλλά και την απαλλαγή του από «εκκρεμότητες, δουλείες και προσκόμματα».

Μάλιστα, το θέμα απασχόλησε και συνάντηση του αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό τον προηγούμενο μήνα (βλέπε «Εφ.Συν.» 26/2/2022, «Το μυστικό ραντεβού Μητσοτάκη-Ιερώνυμου»), αλλά και τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας την 1η Μαρτίου.

Η επένδυση, κατά τις εκτιμήσεις, στο «ιερό φιλέτο» θα υπερβεί τα 800 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί τόσο από πόρους της Εκκλησίας όσο και από άλλες πηγές.

«Είναι αυτονόητο πως ένας τέτοιος σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνεται εν κρυπτώ και παραβύστω και μέσω διαρροών στον Τύπο. Αντίθετα, απαιτείται από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημέρωση και διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς είναι σαφές πως ό,τι επιχειρείται επηρεάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Περάματος, ο οποίος υπενθυμίζει ότι έχει ζητήσει από την Εκκλησία την παραχώρηση έκτασης επί της λεωφόρου Σχιστού προκειμένου να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του δήμου, καθώς και για τη διαμόρφωση πάρκου φιλοξενίας αδέσποτων σκύλων.

«Είναι εκ των ων ουκ άνευ πως θα έπρεπε κατ’ ελάχιστον να είχαμε ενημερωθεί, εκφράζοντας παράλληλα και τις δικές μας απόψεις για όσα σχεδιάζονται να γίνουν στα γεωγραφικά και διοικητικά όρια της πόλης του Περάματος, σε έκταση που έχει χαρακτηριστεί δασική και αρχαιολογικός χώρος (Ζώνη Προστασίας Α’)», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης. Και φυσικά, την ίδια απαίτηση λογικά θα προβάλουν και οι άλλοι εμπλεκόμενοι δήμοι, όπως του Χαϊδαρίου.

Η αναφορά στο καθεστώς υψηλής προστασίας τής υπό αξιοποίηση περιοχής υπενθυμίζει ένα παρελθόν δικαστικής και διοικητικής διαμάχης μεταξύ Εκκλησίας και Δημοσίου, το οποίο φαίνεται να έχει διευθετηθεί ή να επιδιώκεται να διευθετηθεί οριστικά και μέσω της εμπλοκής της Μονάδας Ωρίμασης του ΤΑΙΠΕΔ. Πάντως, η εταιρεία που έχει συστήσει η Εκκλησία για την αξιοποίηση του «φιλέτου» των 3.000 στρεμμάτων («Σχιστό Α.Ε.») δεν κρύβει τις μεγάλες φιλοδοξίες της. Οπως αναφέρει το ίδιο το καταστατικό της, σκοπός της «είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή, ανάπτυξη, αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας και η παροχή συναφών υπηρεσιών και ιδίως η εκτέλεση κάθε δραστηριότητας σχετικής με την ανάπτυξη και αξιοποίηση του Κτήματος Σχιστού / Σκαραμαγκά σε όλη του την έκταση».

Και σε αυτή την αξιοποίηση περιλαμβάνονται: η επέκταση του Περιβαλλοντικού Πάρκου Αναψυχής, η πολεοδομική τακτοποίηση της ζώνης αμφίπλευρα της λεωφόρου Σχιστού με διεύρυνση των ορίων της και αξιοποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης για παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης ή η χωροθέτηση ζώνης με χρήση μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η εκμετάλλευση αποθηκευτικών και φορτοεκφορτωτικών χώρων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές διά της δημιουργίας Βιομηχανικής Περιοχής προς εξυπηρέτηση της ανάπτυξης του Λιμένος Πειραιώς, δραστηριότητες που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) ή από Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).

Το ερώτημα είναι ποιες από όλες αυτές τις ιερές επενδυτικές φιλοδοξίες είναι συμβατές με το καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Ιερό» real estate στο Σχιστό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας