• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 28.4°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.5°C / 28.8°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 27.1°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 27.9°C
  2 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.2°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.6°C
  3 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 26.6°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Θύελλα
  26°C 24.3°C / 28.2°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 26.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυτές που δεν λύγισαν

 • A-
 • A+
Υπόθεση Μπελογιάννη

Για την υπόθεση Μπελογιάννη συνηθίσαμε να πιστεύουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Οτι έχουν γραφτεί όλα ή τουλάχιστον τα περισσότερα. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Γνωρίζουμε πολλά για τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Για τον Νίκο Μπελογιάννη (του οποίου τον φάκελο στην Ασφάλεια έχουμε εκτενώς παρουσιάσει), την Ελλη Ιωαννίδου, τον Δημήτρη Μπάτση, τον Νίκο Καλούμενο και τον Ηλία Αργυριάδη. Γι’ αυτούς δηλαδή που εκτελέστηκαν και για την Ελλη που, πέρα από αγωνίστρια, υπήρξε και η μάνα του παιδιού τού Νίκου. Και γι’ αυτούς χρειάζεται να μάθουμε ακόμα πολλά, αλλά η υπόθεση Μπελογιάννη δεν είναι μόνο αυτοί.

Μέχρι να γίνουν οι εκτελέσεις χρειάστηκε να γίνουν δύο δίκες. Η πρώτη είχε 93 κατηγορούμενους και η δεύτερη 29. Τι ξέρουμε για αυτούς τους πάνω από 100 ανθρώπους, πλην των πέντε που προαναφέραμε; Ουσιαστικά τίποτα ή για κάποιους από αυτούς ελάχιστα πράγματα. Για τους περισσότερους μάλιστα δεν είναι καν γνωστό ότι είχαν εμπλακεί σε αυτή την τόσο συγκλονιστική υπόθεση. Οι ίδιοι όσο ζούσαν δεν μιλούσαν, είτε από σεμνότητα είτε για άλλους λόγους, κι έτσι στην καλύτερη των περιπτώσεων ίσως να τους συναντάμε σε βιβλία και κείμενα με μια απλή αναφορά του ονόματός τους, ενώ αξίζουν πολύ μεγαλύτερης προσοχής.

Η ερευνητική ομάδα της «Εφ.Συν.», που ασχολείται με την έρευνα, την επεξεργασία και τη δημοσιοποίηση φακέλων της Ασφάλειας, είναι πλέον σε θέση να φωτίσει αυτή την υπόθεση φέρνοντας στη δημοσιότητα άγνωστα στοιχεία και ντοκουμέντα για τη ζωή και τη δράση όλων αυτών των αφανών, για τη στάση που κράτησαν απέναντι στις διωκτικές αρχές, για τη συνεισφορά τους σε έναν αγώνα που αποτελεί σχολείο και μάθημα για όλους εμάς και κυρίως για τις νεότερες γενιές.

Στο αυριανό φύλλο Σαββατοκύριακου της εφημερίδας μας, σε ειδικό ένθετο, θα παρουσιάσουμε τη ζωή και τη δράση πέντε γυναικών, όπως καταγράφονται στους φακέλους τους που κρατούσε η Ασφάλεια. Πρόκειται για την Αφροδίτη Μανιάτη, τη Λίζα Κόττου, τη Δώρα Γεωργιάδου-Λιόντα, την Καλλιόπη Παπαδοπούλου και τη Βασιλική Γαλανοπούλου-Οικονόμου. Δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο στην πρώτη δίκη, δεν λύγισαν, δεν έκαναν παραχωρήσεις στους διώκτες τους και πορεύτηκαν στη ζωή τους με ψηλά το κεφάλι, χωρίς ποτέ να εξαργυρώσουν για προσωπικό όφελος έστω και στο ελάχιστο αυτή την προσφορά τους.

Σε αυτή την έκδοση δεν συμπεριλάβαμε την Ελλη Ιωαννίδου, καθώς εκείνη εντάσσεται στους πρωταγωνιστές της υπόθεσης Μπελογιάννη. Για αυτούς, τους πρωταγωνιστές, θα μιλήσουμε με άλλη ευκαιρία. Σε άλλη έκδοση θα παρουσιάσουμε επίσης και ορισμένες από τις γυναίκες της δεύτερης δίκης που εντάσσονται στην κατηγορία των αλύγιστων γυναικών αλλά και τους αφανείς άντρες της υπόθεσης που επίσης δεν γονάτισαν, ακόμη κι αν ορισμένοι για κάποια στιγμή παραπάτησαν. Εννοείται ότι σε επόμενες εκδόσεις θα μιλήσουμε -με την αρμόζουσα βεβαίως κατανόηση για κάθε περίπτωση χωριστά- και για εκείνες και εκείνους που δεν άντεξαν την πίεση των διωκτών τους.

Στόχος μας είναι όλο το υλικό που θα δημοσιοποιήσουμε να συμπληρώσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την εικόνα και το περιεχόμενο της υπόθεσης Μπελογιάννη με άγνωστα στοιχεία και ντοκουμέντα, που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην κατανόηση μιας εποχής και των ανθρώπων -επώνυμων και ανώνυμων- που τη σφράγισαν. Το οφείλουμε σε αυτούς που έφυγαν, που θυσιάστηκαν και δεν πρέπει να ξεχαστούν. Στους παλιούς που δεν πρέπει να ξεχνούν και ψάχνουν για να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους. Στις νεότερες γενιές για να μάθουν και να έχουν ιστορική συνείδηση. Γιατί τίποτα δεν χαρίστηκε ποτέ σε κανέναν και τίποτα δεν θα χαριστεί. Ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η ελευθερία εδώ έχει σκοτωθεί»
Με την «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου η άγνωστη, συγκλονιστική μαρτυρία του Βρετανού στρατιώτη Κόλιν Ράιτ για την Ελλάδα της απελευθέρωσης, τον Δεκέμβρη του 1944 και τη μεταβαρκιζανή τρομοκρατία.
«Η ελευθερία εδώ έχει σκοτωθεί»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Επανάσταση του 1821 και ο μαρξισμός
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά προσφέρει σε ένα βιβλίο την αντιπαράθεση δύο κορυφαίων Ελλήνων μαρξιστών και ηγετικών στελεχών του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας, του Γιάννη...
Η Επανάσταση του 1821 και ο μαρξισμός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Γνωριμία με τον Γκορμπατσώφ»
Στο φύλλο της «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου, οι αναγνώστες μας θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν την ταινία των Βέρνερ Χέρτζογκ και Αντρέ Σίνγκερ «Γνωριμία με τον Γκορμπατσώφ» («Meeting Gorbachev», παραγωγής...
«Γνωριμία με τον Γκορμπατσώφ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια απάντηση στην... απάντηση Καμμένου στην «Εφ.Συν.»
Απάντηση στο ρεπορτάζ της εφημερίδας επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Κι αντί να λύσει κάποιο από τα προβλήματα που ο ίδιος...
Μια απάντηση στην... απάντηση Καμμένου στην «Εφ.Συν.»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμηχανία για το ακροδεξιό συλλαλητήριο
Σε δύσκολη θέση βρέθηκαν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ και σε αμηχανία η Ν.Δ., μετά το χθεσινό βασικό θέμα της «Εφ.Συν.». Αρνούνται τώρα την...
Αμηχανία για το ακροδεξιό συλλαλητήριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας