Σε εντελώς αντίθετο κλίμα απ’ αυτό που καλλιεργεί η κυβέρνηση αναφορικά με την εμπλοκή της Ελλάδας στο ουκρανικό ζήτημα είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Prorata που παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.». Μόλις 1 στους 3 ερωτηθέντες δηλώνει σύμφωνος με το να σταλεί στην Ουκρανία «ανθρωπιστική βοήθεια και πολεμικό υλικό» - ποσοστό 32%, ενώ στο ερώτημα αν πρέπει να σταλεί «μόνο πολεμικό υλικό», θετικά απάντησε μόλις το 1%! Αντιθέτως, υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας και μόνο τάσσεται το 61% των ερωτηθέντων. Στο σχετικό ερώτημα ένα ποσοστό 5% τάσσεται κατά της οποιασδήποτε βοήθειας στην Ουκρανία.
Με βάση την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων, υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας και του πολεμικού υλικού τάσσονται το 73% των υποστηρικτών της Ν.Δ., το 43% του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κι ένα 5% εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα υπέρ της αποστολής πολεμικού υλικού και μόνο, τα ποσοστά κατανέμονται ως εξής: 2% από πλευράς της Ν.Δ., 4% από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛΛ. και 0% από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας και μόνο τάσσεται το 91% όσων υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, 52% με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και 25% από τη Ν.Δ.
Ενδιαφέρον ωστόσο έχουν και τα υπόλοιπα ερωτήματα της έρευνας. Ειδικότερα, στην ερώτηση «ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία;» το 47% των ερωτηθέντων ρίχνει μερίδιο ευθύνης σε όλους (Ρωσία, Ουκρανία, Ε.Ε., ΗΠΑ). Δεύτερη είναι η Ρωσία με ποσοστό 29%, στην τρίτη θέση οι ΗΠΑ με ποσοστό 17%, ακολουθεί η Ουκρανία με 3% και η Ε.Ε. με ποσοστό 2%. Το εντυπωσιακό σε αυτό το ερώτημα είναι ο διχασμός που επικρατεί ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. καθώς το 55% θεωρεί ότι φταίει η Ρωσία, ενώ το 38% υποστηρίζει όχι έχουν μερίδιο ευθύνης όλοι.
Επίσης, ένα ποσοστό 18% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ για την κατάσταση. Το τρίτο ερώτημα είναι επίσης ουσιαστικό, ειδικότερα για την επόμενη μέρα του πολέμου. Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση «αν η αποστολή πολεμικού υλικού μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την Ελλάδα», ένα συνολικό ποσοστό 63% απαντάει σίγουρα «ναι ή μάλλον ναι». Στον αντίποδα βρίσκεται ένα ποσοστό της τάξης του 34% που απαντάει «όχι ή μάλλον όχι». Σε επίπεδο ψηφοφόρων οι της Ν.Δ. σε ποσοστό 72% απαντούν «όχι-μάλλον όχι», ενώ το 25% δηλώνει «ναι-μάλλον ναι». Απόλυτα μοιρασμένοι είναι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που σε ποσοστό 49% λένε «ναι-μάλλον ναι» και 48% απαντούν «όχι-μάλλον όχι». Σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ το 91% απαντά «ναι-μάλλον ναι».
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: ProRata A.E. Ποσοτική έρευνα με online συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου. Πανελλαδικό δείγμα γενικού πληθυσμού με χρήση ποσοστώσεων σε φύλο, ηλικία και πολιτικά χαρακτηριστικά. ΔΕΙΓΜΑ: 802 άτομα (ελάχιστες βάσεις: 81 άτομα) στο χρονικό διάστημα 2-3 Μαρτίου 2022
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας