• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 12.4°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 7.4°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.1°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 6.8°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.9°C / 1.2°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 11.8°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.1°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.2°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.5°C / 10.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 5.8°C / 12.7°C
  0 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.6°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 2.7°C / 8.3°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.7°C / 7.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  76%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προκλητικός για το ΑΣΕΠ

 • A-
 • A+
«Εγώ δεν είμαι άνθρωπος των συναινέσεων. Δεν συγκυβερνάμε» ήταν το σχόλιο του υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδη στην απαίτηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. να αποσυρθεί η «φωτογραφική» διάταξη που αλλοιώνει τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στην ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής, με στόχο την ανάδειξη προέδρου αρεστού στην κυβέρνηση.

Απόσυρση της «φωτογραφικής» διάταξης με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να χειραγωγήσει το ΑΣΕΠ, ευνοώντας την εξέλιξη προσώπου της αρεσκείας της στη θέση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής, απαίτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, όπου συζητήθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο Δημόσιο».

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για ωμή παρέμβαση στην αυτοτέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής που είναι επιφορτισμένη με τη διασφάλιση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο Δημόσιο. «Πρόκειται για μεγάλη θεσμική εκτροπή για τον θεσμό που στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων είναι αδιάβλητος» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτ. Χατζηγιαννάκης, με τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη να επιχειρεί απλώς να υποβαθμίσει το θέμα.

Οπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» στο χθεσινό της φύλλο, με προωθούμενη διάταξη (άρθρο 54) του νομοσχεδίου η κυβέρνηση επιδιώκει να αφαιρέσει ένα ισχύον κώλυμα (αποτυπώθηκε σε νόμο που εκδόθηκε σε ΦΕΚ μόλις στις 20 Φλεβάρη!) που εμποδίζει την εσωτερική εξέλιξη στελεχών του ΑΣΕΠ σε ανώτερη ιεραρχικά θέση.

Η προωθούμενη «απροκάλυπτα φωτογραφική» ρύθμιση, καταγγέλλουν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, ευνοεί σημερινό αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ, «πρόσωπο της αρεσκείας του Μαξίμου», να εξελιχθεί σε πρόεδρο για νέα και πλήρη εξαετή θητεία, ενώ το ισχύον πλαίσιο απαιτεί την επιλογή νέου προσώπου -που δεν διανύει ήδη θητεία στο ΑΣΕΠ- για τη θέση. Ολα αυτά, ενώ άλλος, επίσης πρόσφατος κυβερνητικός νόμος (ο νέος νόμος για το ΑΣΕΠ, που συντάχθηκε επί υπουργικής θητείας Τ. Θεοδωρικάκου) προέβλεπε ότι «η θητεία των μελών του ΑΣΕΠ είναι εξαετής χωρίς δυνατότητα ανανέωσης». Με την προωθούμενη ρύθμιση, ένα νυν στέλεχος, αν εξελιχθεί στη θέση του προέδρου, ανανεώνει την εξαετία.

Ο νυν πρόεδρος, Ι. Καραβοκύρης, έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας και στο αίτημά του για μονοετή παράταση της θητείας του -όπως προβλέπει ο νόμος- έχει λάβει αρνητική κυβερνητική απάντηση. Είναι δε πρωτοφανές ότι ο κ. Καραβοκύρης δεν έχει κληθεί να τοποθετηθεί για το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου γίνεται ακρόαση φορέων!

Σε κάθε περίπτωση ο νέος πρόεδρος θα επιλεγεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Απαιτείται συναίνεση 3/5, αναλογία που εξασφαλίζεται με τις ψήφους της Ν.Δ. και του μορφώματος του Κυρ. Βελόπουλου (σε σύνολο 25 μελών, η Ν.Δ. έχει 13 και η Ελληνική Λύση 2 μέλη). Η κυβέρνηση δείχνει να χειρίζεται το θέμα σαν να έχει εξασφαλισμένη αυτήν την πλειοψηφία. Αντί να επιδιώκει συναινέσεις με την αντιπολίτευση, όπως επιβάλλει η στελέχωση μιας τόσο κρίσιμης Ανεξάρτητης Αρχής, «τσαλακώνετε τις προτάσεις των κομμάτων. Δημιουργείτε ένα πολιτικό δεδομένο που θα μας ακολουθεί και θα μας γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω», τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ευαγγελία Λιακούλη. Χαρακτηριστική ήταν σχετική αποστροφή της τοποθέτησης του κ. Βορίδη: «Επειδή ακούω πολλά. Εγώ δεν είμαι άνθρωπος των συναινέσεων. Δεν συγκυβερνάμε». Αν και «προσωπική» θέση, μοιάζει να αποτυπώνει την κυβερνητική αντίληψη.

Ο υπουργός Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι η προωθούμενη διάταξη «αποσαφηνίζει» το ισχύον πλαίσιο και σχετικά με την επιλογή του νέου προέδρου παρέπεμψε στις εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων. Η προωθούμενη διάταξη για το ΑΣΕΠ αποτελεί «σαφές μήνυμα ότι μπορεί να κάνετε τα ίδια σε όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές», προειδοποίησε η κ. Λιακούλη. «Η “σκοτεινή” Δεξιά, που θεωρεί τον εαυτό της ιδιοκτήτη της χώρας, επιχειρεί να γίνουν αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς για να μην έρθει ξανά η Αριστερά στην εξουσία. Την αναγνωρίζετε αυτή τη δήλωση, κύριε Βορίδη;» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, έχοντας νωρίτερα τονίσει ότι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις καθίστανται ιδιαίτερα ανησυχητικές ενόψει του πανελλαδικού γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 2022 για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πραξικοπηματικές παρεμβάσεις στο ΑΣΕΠ
Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση επιδιώκει να τοποθετήσει πρόεδρο στο ΑΣΕΠ όχι με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, αλλά με την απαξίωση του θεσμικού της ρόλου.
Πραξικοπηματικές παρεμβάσεις στο ΑΣΕΠ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Έξυπνη», εθελούσια κινητικότητα με κίνητρα στους εργαζομένους
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για ένα νέο πλαίσιο κινητικότητας που θα στηρίζεται σε έναν συνδυασμό που θα...
«Έξυπνη», εθελούσια κινητικότητα με κίνητρα στους εργαζομένους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣτΕ: Νοθεύτηκε η εκφρασθείσα θέληση εκλογέων
Ενα πρώτο ηχηρό «ράπισμα» στις διατάξεις του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, με τις οποίες άλλαξε τον «Κλεισθένη» άμεσα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, δίνει το ανώτατο δικαστήριο της...
ΣτΕ: Νοθεύτηκε η εκφρασθείσα θέληση εκλογέων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες επιτελικές δομές «ημετέρων»
Ξεκίνησε από το υπουργείο Εσωτερικών η σύσταση «Υπηρεσίας Συντονισμού», όπως προβλέπει ο νόμος για το «επιτελικό κράτος» ● Από ποιους θα στελεχωθεί, ποιες αρμοδιότητες θα έχει, πώς αυξάνονται η γραφειοκρατία...
Νέες επιτελικές δομές «ημετέρων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπόνους με «θολά» σημεία
Ο υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης εξήγγειλε πως μέχρι το τέλος του έτους θα νομοθετηθεί ο μηχανισμός χορήγησης του «μπόνους» αποδοτικότητας στο Δημόσιο, ενώ υπάρχουν και σενάρια για ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη.
Μπόνους με «θολά» σημεία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εστησαν μέχρι και το ΑΣΕΠ!
Στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, εκτός από τον κ. Παπαϊωάννου, επελέγησαν και ο Ελ. Μακρυλάκης στη θέση του αντιπροέδρου αλλά και ακόμη 6 νέοι σύμβουλοι, στο πλαίσιο της αύξησης των μελών που...
Εστησαν μέχρι και το ΑΣΕΠ!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας