• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 22.3°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.2°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  92%

Ερωτήματα είχε προκαλέσει πέρυσι η έκτακτη προαγωγή στενών συνεργατών του υφυπουργού Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, μεταξύ των οποίων και ο αξιωματικός που εγκαλείται για βαριά σεξουαλική παρενόχληση

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSΙ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περιστατικό #MeToo και στις Ενοπλες Δυνάμεις

 • A-
 • A+
Πειθαρχικά ελεγκτέο έκρινε η ΕΔΕ τον υψηλόβαθμο αξιωματικό που εγκαλείται για περιστατικό βαριάς σεξουαλικής παρενόχλησης στο 401 ΓΣΝΑ ● Ερωτήματα για την προαγωγή του πριν από έναν χρόνο ● Ελεγχος από ειδικό κλιμάκιο του Στρατού στο νοσοκομείο.

Ραγδαίες φαίνεται να είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση περιστατικού βαριάς σεξουαλικής παρενόχλησης που καταγγέλθηκε πριν από λίγο καιρό από γυναίκα υπαξιωματικό που υπηρετούσε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο και αφορά υψηλόβαθμο αξιωματικό του ίδιου νοσηλευτικού ιδρύματος. Το θέμα είχε αναδειχτεί από τον στρατιωτικό ιστότοπο armyvoice.gr.

Η «Εφ.Συν.» είχε αναφερθεί στο περιστατικό («Παρενοχλήσεις στο 401 ΓΣΝΑ», 30.12.2020), γράφοντας ότι η καταγγέλλουσα ανέλαβε υπηρεσία στο 401 ΓΣΝΑ πριν από έναν χρόνο και από την πρώτη στιγμή φέρεται ότι υπήρξε θύμα του ενδιαφέροντος του αξιωματικού, ο οποίος μάλιστα είχε εκφράσει τη διάθεση να την κάνει υπασπίστρια στο γραφείο του.

Τους τελευταίους μήνες του 2020 οι πιέσεις που φέρεται να της άσκησε ο αξιωματικός ξέφυγαν από τα όρια, με την υπαξιωματικό να απειλεί να προχωρήσει σε καταγγελία εάν συνεχιζόταν η εν λόγω κατάσταση. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δεν έγινε, με αποτέλεσμα η υπαξιωματικός να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία. Ακολούθως, διατάχθηκε ΕΔΕ την ώρα που η υπαξιωματικός έπαιρνε μετάθεση σε «καλή» θέση στο ΓΕΣ, ενώ ο εγκαλούμενος έπαιρνε απόσπαση σε άλλη μονάδα στο κέντρο της Αθήνας.

Οικονομικός έλεγχος

Ωστόσο, νέα δεδομένα έρχονται πλέον στο φως της δημοσιότητας. Οπως προκύπτει από πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η ΕΔΕ που έγινε από το ΓΕΣ ολοκληρώθηκε κι έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέο τον εν λόγω αξιωματικό. Μένει να δούμε αν θα συγκληθεί το πειθαρχικό συμβούλιο του Σώματος, στο οποίο ανήκει για να αποφασίσει για τα περαιτέρω. Στο ίδιο πλαίσιο έχει ξεκινήσει και σχετική έρευνα από τη στρατιωτική δικαιοσύνη καθώς το αδίκημα για το οποίο εγκαλείται ο εν λόγω αξιωματικός είναι ιδιαίτερα βαρύ.

Αποψη του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη λεωφόρο Παναγιώτη Κανελλόπουλου

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Την ίδια ώρα, όμως, ο εγκαλούμενος ελέγχεται και από κλιμάκιο του Στρατού, το οποίο εδώ και κάποιες μέρες έχει εγκατασταθεί στο νοσοκομείο και διεξάγει πλήρη έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το κλιμάκιο, μεταξύ άλλων, διερευνά όλες τις δωρεές που έγιναν στο νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια από εφοπλιστές, το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κ.ά., όπως επίσης και όλες τις απευθείας αναθέσεις σε τρίτους με τις οποίες σχετίζεται ο εν λόγω αξιωματικός.

Το θέμα όμως δεν σταματά εκεί. Δημιουργείται πλήθος ερωτημάτων από την υπουργική απόφαση που πάρθηκε πριν από ένα χρόνο και με την οποία προήχθη, παρά το γεγονός ότι ακριβώς την προηγούμενη χρονιά (2019) το άτομο αυτό είχε κριθεί διατηρητέο στον ίδιο βαθμό! Να σημειωθεί ότι η προαγωγή του εν λόγω, πέρυσι, δεν έγινε την ίδια περίοδο με τις τακτικές κρίσεις στο στράτευμα, αλλά με έκτακτη υπουργική απόφαση περίπου ένα μήνα πριν.

Στη συγκεκριμένη απόφαση περιλαμβάνονται 5 ονόματα αξιωματικών, 4 εκ των οποίων έχουν διατελέσει στενοί συνεργάτες του υφυπουργού Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Μάλιστα, την περίοδο που δημοσιεύτηκε η απόφαση ήταν αρκετά τα δημοσιεύματα από μέσα ενημέρωσης και ιστότοπους που ασχολούνται με τις Ενοπλες Δυνάμεις, τα οποία σχολίαζαν δηκτικά τις συγκεκριμένες προαγωγές. Ενας εκ των τεσσάρων ήταν και ο αξιωματικός που εγκαλείται για βαριά σεξουαλική παρενόχληση.

Το σκάνδαλο με τις TAVI

Στο μικροσκόπιο του κλιμακίου αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των ειδικών βαλβίδων που χρησιμοποιούνται από το νοσοκομείο για τις επεμβάσεις τύπου TAVI, θέμα που είχε αναδείξει στο παρελθόν η εφημερίδα μας με πλήθος δημοσιευμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι στο σχετικό πόρισμα του πρώην Σώματος Επιθεωρητών Υγείας που είχαν ελέγξει το 401 και, σε ό,τι αφορά το κόστος των βαλβίδων, σημείωναν μεταξύ άλλων πως: «Ολες οι επεμβάσεις TAVI έγιναν με βαλβίδα μιας και μόνο εταιρείας, της Medtronic».

Με λίγα λόγια, η σχέση του νοσοκομείου με την εταιρεία ήταν μονοπωλιακή, κατά παράβαση της νομοθεσίας περί υγιούς ανταγωνισμού. Το ίδιο πόρισμα ανέφερε πως όλα τα υλικά των επεμβάσεων εξοφλήθηκαν απευθείας από το νοσοκομείο στην εταιρεία. Ουδέποτε έγινε διαγωνισμός, ενώ ουδέποτε το νοσοκομείο κατέθεσε τα παραστατικά μέσω e-ΔΑΠΥ, ώστε να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Με απλά λόγια, το νοσοκομείο πλήρωσε τα υλικά των επεμβάσεων, γεγονός που αποτελεί σημαντική επιβάρυνση και διαφυγόντα έσοδα για το εν λόγω ίδρυμα.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, όταν έφτανε η εντολή στο γραφείο προμηθειών του νοσοκομείου για παραγγελία βαλβίδας, συνοδευόταν από ένα χαρτάκι όπου χειρόγραφα ήταν γραμμένο το όνομα της εταιρείας Medtronic, ενώ το νοσοκομείο χρησιμοποιούσε διαφορετικούς κωδικούς για να τις χρεώνει, από αυτές που ορίζονταν από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ). Υπενθυμίζεται πως το κόστος μιας τέτοιας βαλβίδας φτάνει τις 20.000-25.000 ευρώ και εκτινάσσεται στα 30.000-35.000 ευρώ, αν συνυπολογίσει κανείς και τα συνοδευτικά υλικά που απαιτούνται για την τοποθέτησή της.

Εκείνο το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ είχε σταλεί σε τρεις Εισαγγελίες (Στρατού, Οικονομική και Πρωτοδικών) χωρίς να υπάρχουν νεότερες πληροφορίες για την τύχη του έκτοτε. Ισως τώρα να ήρθε η ώρα διερεύνησης και αυτού...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πώς η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις μας για τα μεταπτυχιακά του Αλκιβιάδη Στεφανή
Δύο χρόνια μετά τις ερωτήσεις που είχε θέσει η «Εφ.Συν.», με βάσιμα στοιχεία, σχετικά μεταπτυχιακούς τίτλους του τότε υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.
Πώς η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις μας για τα μεταπτυχιακά του Αλκιβιάδη Στεφανή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε εμφυλιοπολεμική εκδήλωση κατά των «κομμουνιστοσυμμοριτών»
Στα τέλη Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών πραγματοποιεί στο Γράμμο και στο Βίτσι της δική της επέτειο για τον Εμφύλιο....
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε εμφυλιοπολεμική εκδήλωση κατά των «κομμουνιστοσυμμοριτών»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα «μετέωρα» drones του Αλκιβιάδη Στεφανή
Απόστρατος πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού, υποψήφιος σε δήμο των βορείων προαστίων και φίλα προσκείμενος στη Νέα Δημοκρατία, είναι ο διευθύνων...
Τα «μετέωρα» drones του Αλκιβιάδη Στεφανή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανάρτηση-γρίφος του Αλ. Στεφανή
Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, φέρεται ότι δημοσιοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook το βίντεο που έχει κάνει θραύση στο Διαδίκτυο και στο οποίο ο περιφερειάρχης Βορείου...
Ανάρτηση-γρίφος του Αλ. Στεφανή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολεμοχαρής και σκληρά απάνθρωπος
Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και συντονιστής στο μεταναστευτικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, επανέλαβε τις γνωστές κορόνες περί αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην Τουρκία αλλά και τις ακραίες...
Πολεμοχαρής και σκληρά απάνθρωπος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας