• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.6°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.8°C
  0 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 12.3°C
  1 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.2°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 6.7°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 9.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 17.7°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.5°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.5°C
  0 BF
  92%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 10.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.7°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.2°C
  3 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.5°C
  4 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.9°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  93%

Από χθες ο I. Σαββίδης και επισήμως ο βασικός μέτοχος του λιμανιού Θεσσαλονίκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιβάν, ο απόλυτος κυρίαρχος του ΟΛΘ

 • A-
 • A+
Η εξαγορά –με άγνωστο τίμημα– του ποσοστού του γερμανικού fund, που ήταν ένας από τους τρεις εταίρους του λιμανιού, δημιουργεί νέα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα και διαψεύδει τα δημοσιεύματα που μέχρι πριν από λίγο καιρό τον ήθελαν να αποχωρεί από το λιμάνι.

Μοναδικός και αναμφισβήτητος κυρίαρχος της οικονομικής ζωής και δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης είναι και επισήμως από χθες ο Ιβάν Σαββίδης, καθώς μέσω της Belterra Investments καθίσταται βασικός μέτοχος του λιμανιού Θεσσαλονίκης.

Η επίσημη ανακοίνωση εξαγοράς –με άγνωστο τίμημα– του ποσοστού του γερμανικού fund, που ήταν ένας από τους τρεις εταίρους του λιμανιού, αφ’ ενός δημιουργεί νέα –τεκτονικής έντασης, σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες– δεδομένα σε όλα τα επίπεδα, αφ’ ετέρου διαψεύδει τα δημοσιεύματα εκείνα που μέχρι πριν από λίγο καιρό τον ήθελαν να αποχωρεί από το λιμάνι. Η χθεσινή εξέλιξη δικαιώνει όσα παρατηρούσε και κατέγραφε με ψυχραιμία η «Εφ.Συν.», κόντρα ακόμη και στο εξώδικο που μας είχε στείλει η ΟΛΘ Α.Ε. πριν από μόλις τρεις μήνες.

Απομένει φυσικά να εγκριθεί η αγοραπωλησία των μετοχών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν όμως στην εφημερίδα μας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Δύο ταυτόχρονες παρόμοιες ανακοινώσεις εκδόθηκαν χθες για να αναγγείλουν το γεγονός. Μία κοινή των Belterra Investments Ltd και Deutsche Invest Equity Partners GmbH και μία από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Από την πρώτη μαθαίνoυμε ότι υπάρχει συμφωνία «υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μεταξύ της Helanor Holdings Ltd (εταιρεία ιδιοκτησίας 100% της Deutsche Invest Equity Partners GmbH) και της Belterra, σύμφωνα με την οποία η Belterra θα αποκτήσει, και η Helanor θα πουλήσει, το 70% των μετοχών της, στην εταιρεία Melbery, σημαντικό έμμεσο μέτοχο της Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Και όταν ολοκληρωθεί το τυπικό, «η Belterra Investments Ltd θα καταστεί ο μοναδικός μέτοχος της Melbery (θα κατέχει το 100% των μετοχών της Melbery) και θα καταστεί ο μεγαλομέτοχος της SEGT με άμεσο ποσοστό 66,67%».

Στην ανακοίνωση του ΟΛΘ, που το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ανήκει στην κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki Ltd (SEGT), διευκρινίζεται πως «η πωλήτρια Helanor, καθώς και οι μέτοχοι αυτής, Deutsche Invest Equity Partners GmbH (DIEP) και Transconnect AG (σημ.: άγνωστη εταιρεία), έλαβαν την απόφαση αποεπένδυσης από τη Melbery και συνεπώς από την ΟΛΘ Α.Ε., δεδομένων των ευρύτερων συνθηκών στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επενδυτικό περιβάλλον, βάσει και της επενδυτικής τους πολιτικής. H αγοράστρια Belterra προχώρησε στην απόφαση αγοράς του ανωτέρω ποσοστού μετοχών υπό την ανωτέρω αίρεση έγκρισης, στα πλαίσια της συνεπούς επενδυτικής πολιτικής της για επέκταση σε συγκεκριμένους κλάδους στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και στη διαχείριση λιμένων».

Θυμίζουμε ότι μέχρι χθες η κοινοπραξία SEGT, που εξαγόρασε το 67% της ΟΛΘ Α.Ε., είχε ως μετόχους: κατά 66,67% τη Melbery και κατά 33,33% την Terminal Link. Η Melbery είχε ως μέτοχο κατά ποσοστό 70% του μετοχικού της κεφαλαίου την Helanor. Η Belterra εξαγοράζει από την Helanor το 70% της Melbery, γίνεται μοναδικός της μέτοχος και άρα κατέχει το 67% της κοινοπραξίας SEGT, η οποία κατέχει το 67% των μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε.

Εχει ενδιαφέρον η επίσημη εξήγηση από τα δελτία Tύπου ότι η Belterra Investments Ltd αγοράζει «στα πλαίσια της συνεπούς επενδυτικής πολιτικής της για επέκταση σε συγκεκριμένους κλάδους στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και στη διαχείριση λιμένων». Ευθεία αναφορά στο αληθινό ενδιαφέρον της εταιρείας που συμμετέχει στον διαγωνισμό για ιδιωτικοποίηση τριών περιφερειακών λιμανιών, με τον αμερικανικό παράγοντα να ενδιαφέρεται για την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα και τον ΟΛΘ για Ηγουμενίτσα.

Οι Γάλλοι της Terminal Link δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως καθώς έχουν μειοψηφική θέση πλέον στη SEGT. Επισήμως διαψεύδεται οποιαδήποτε σχέση με την προ εβδομάδος παραίτηση από το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΘ του αντιπροέδρου της κοινοπραξίας Boris Wenzel (κατά πληροφορίες, παραιτήθηκε και από την Terminal Link για προσωπικούς λόγους) και ο οποίος θα αντικατασταθεί τις επόμενες μέρες. Εννοείται ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ο όμιλος Σαββίδη επωμίζεται εξ ολοκλήρου, σχεδόν, και την ευθύνη για την πορεία του λιμανιού.

● Θυμίζουμε ότι στις 24.10.2020 η «Εφ.Συν.» στο άρθρο υπό τον τίτλο «ΟΛΘ: ακριβά γραφεία, εκκρεμείς επενδύσεις» και στην καταληκτική παράγραφο σημείωνε πως «…η είδηση από τη μελέτη της Grant Thornton προκύπτει από την «περιγραφή της σύνδεσης των εμπλεκόμενων μερών», από όπου φαίνεται ότι το 67% της South Europe Gateway Thessaloniki Ltd (SEGT), που είναι ο βασικός μέτοχος του ΟΛΘ, ανήκει στην εταιρεία Melbery Investments Ltd, της οποίας η μετοχική σύνθεση έχει ως εξής: 30% ανήκει στην εταιρεία Belterra Investments Limited, ενώ το υπόλοιπο 70%, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στο γερμανικό fund Deutsche Invest Equity Partners GmbH» και αναρωτιόμασταν: «Πρόκειται για απόδειξη όσων από την αρχή υποστήριζαν ότι η πλειοψηφία της κοινοπραξίας ελέγχεται ουσιαστικά από τον Ιβάν Σαββίδη και ότι για τους γνωστούς γεωπολιτικούς λόγους είχε επιλεγεί να εμφανιστούν δύο σχήματα; Πάσα εξήγηση δεκτή...».

Οχι, δεν ήμασταν προφήτες, αρκεί ένας «Μωυσής» στον τόπο. Απλώς είχαμε την απόσταση εκείνη από τα τεκταινόμενα που επιτρέπει την καθαρή ανάγνωση. Για το δημοσίευμα μάλιστα εκείνο είχαμε δεχθεί εξώδικο από τον ΟΛΘ στο οποίο κατηγορούσε ως «βλαπτικό έργο» τη χθεσινή μεταβολή στα ποσοστά της κοινοπραξίας και ερμήνευε το «πάσα εξήγηση δεκτή» ως υποκριτικό «τέχνασμα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχέδια για τον ΟΛΘ
«Σήκωσε το γάντι» απέναντι στις φήμες, αντεπιτέθηκε στους ανταγωνιστές και ταυτοχρόνως έτεινε χείρα συνεργασίας στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης η κοινοπραξία που είναι η πλειοδότρια στον διαγωνισμό...
Τα σχέδια για τον ΟΛΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιόδοξοι οι μεν, απαισιόδοξοι οι δε
​Μετρημένη κυβερνητική αισιοδοξία, επινίκιες υποσχέσεις του ομίλου Σαββίδη για ωφέλεια της Θεσσαλονίκης και εκφρασμένη απαισιοδοξία -για την ώρα- μόνο από τους εργαζομένους καταγράφηκαν την πρώτη μέρα μετά την...
Αισιόδοξοι οι μεν, απαισιόδοξοι οι δε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα 180 εκατ. ευρώ τους... κάθονται βαριά
Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ οδεύει προς νέα καθυστέρηση λόγω των διαφωνιών για το ύψος των επενδύσεων που πρέπει να κάνει ο αγοραστής. Οι Γερμανοί δηλώνουν έτοιμοι να τις πραγματοποιήσουν και δίνουν «μάχη» στο...
Τα 180 εκατ. ευρώ τους... κάθονται βαριά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Παιχνίδια» στο παρά πέντε
Μια σιωπηλή διελκυστίνδα παίζεται το τελευταίο εικοσαήμερο γύρω από την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, θέτοντας εν αμφιβόλω τον ίδιο τον διαγωνισμό, καθώς οι εταιρείες που έχουν προκριθεί...
«Παιχνίδια» στο παρά πέντε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεκάδες εκατομμύρια στην Ακτωρ για τις καθυστερήσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης
Χωρίς χρονοδιάγραμμα, με εκτίναξη του κόστους εις βάρος του Δημοσίου και με διαρκείς καταβολές αποζημιώσεων, βαδίζουν η κυβέρνηση και η Αττικό Μετρό.
Δεκάδες εκατομμύρια στην Ακτωρ για τις καθυστερήσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρώτη δικαστική νίκη
Yπάρχουν δικαστές στη... Θεσσαλονίκη. Η πρώτη δικαστική νίκη για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που μάχονται δυόμισι χρόνια τώρα να σώσουν τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό της πόλης είναι γεγονός...
Πρώτη δικαστική νίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας