• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.8°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 24.0°C
  1 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 25.5°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 17.2°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 22.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 18.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.9°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  1 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 19.5°C / 26.7°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 24.9°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 24.4°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 22.8°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  87%
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διώξεις κατά Novartis στα αζήτητα των ειδήσεων

 • A-
 • A+
Κακουργημα­τικές κατηγορίες για οκτώ στελέχη της εταιρείας, ανάμεσά τους και ο Φρουζής, για το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω δωροδοκιών περίπου 5.000 γιατρών της Ελλάδας ● Παρά την κρίσιμη εξέλιξη, κυβέρνηση και στρατευμένα μέσα είδαν και άκουσαν μόνο τις καταθέσεις των πολιτικών που επανέλαβαν στους εισαγγελείς τις κατηγορίες περί σκευωρίας...

Αυλαία στον θεσμό της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και στην προαποφασισμένη απότομη λήξη της θητείας της Ελένης Τουλουπάκη έπεσε χθες με την άσκηση κακουργηματικών διώξεων σε βάρος οκτώ στελεχών της Novartis Hellas Α.Ε. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο πρώην ισχυρός άνδρας της εταιρείας Κωσταντίνος Φρουζής που φέρεται να «ενορχήστρωνε» τις πρακτικές της φαρμακευτικής στο να προσεγγίζει υπουργούς, δημοσιογράφους, γιατρούς κ.λπ., ενώ πρόσφατα επιστρατεύτηκε και αυτός ως όψιμος μάρτυρας προκειμένου η κυβέρνηση και τα γνωστά «παπαγαλάκια» της να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες σε βάρος εισαγγελέων και του πρώην υπουργού Δ. Παπαγγελόπουλου για οργάνωση σκευωρίας.

Οι διώξεις αφορούν το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω παράνομων αμοιβών (δωροδοκιών) περίπου 5.000 γιατρών της Ελλάδας. Αυτή ήταν η δεύτερη ογκώδης δικογραφία, η οποία και είχε ολοκληρωθεί ήδη τον Σεπτέμβριο του 2019 από την εισαγγελία κατά της διαφθοράς και που στη συνέχεια διαβιβάστηκε σε πταισματοδίκη προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις δηλαδή τις έγγραφες πλέον καταθέσεις. Τότε όμως η Novartis κατέθεσε προσφυγές στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο κρίνοντας τον εαυτό του αναρμόδιο παρέπεμψε την υπόθεση σε Συμβούλιο Εφετών. Στη συνέχεια το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι και το ίδιο ήταν αναρμόδιο και κατά συνέπεια επέστρεψε τις προσφυγές στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Επειτα από αυτή τη σύγκρουση αρμοδιοτήτων ζητήθηκε από τον Αρειο Πάγο κανονισμός αρμοδιότητας. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι προσφυγές έπρεπε να κριθούν τελικά από το Συμβούλιο Εφετών. Πράγματι και μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, το Συμβούλιο Εφετών εξέτασε και στη συνέχεια απέρριψε τις προσφυγές της Novartis μόλις δύο μέρες πριν η Ν.Δ. ψηφίσει την πλήρη κατάργηση της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς. Μάλιστα στη δικογραφία συμπεριλήφθηκε στο μεταξύ και ο συμβιβασμός που γνωστοποιήθηκε από την αμερικανική Δικαιοσύνη.

Τελικά η ολοκληρωμένη πλέον δικογραφία επέστρεψε τη Δευτέρα στην εισαγγελέα Ε. Τουλουπάκη, η όποια άμεσα -ως όφειλε- προχώρησε στην άσκηση των διώξεων. Ας σημειωθεί εδώ ότι η συγκεκριμένη δικογραφία δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ ως «σκευωρία» και μέχρι σήμερα παραμένει ως σκάνδαλο διαφθοράς,ενώ ακόμα και τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ ζητούν την απόδοση δικαιοσύνης!

Επιπλέον η πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία ζητείται να προχωρήσουν τα αρμόδια υπουργία σε αγωγές κατά της Novartis, πηγάζουν προφανέστατα από το περιεχόμενο και τα συγκλονιστικά στοιχεία που περιέχονται σε αυτή ακριβώς τη δικογραφία που τώρα αποτέλεσε τη βάση για τις διώξεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πολύ δύσκολα μπορεί λοιπόν να σταθεί το γνωστό αφήγημα της σκευωρίας. Μάλιστα σε αυτή τη δικογραφία δεν διερευνήθηκε από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς μόνο ένα «πρόγραμμα», όπως αυτό που εξέτασε η αμερικανική δικαιοσύνη, αλλά 10 διαφορετικά αντίστοιχα «προγράμματα» που αποτυπώνουν τις προσφιλείς μεθόδους κερδοφορίας της εταιρείας.

Κι όμως παρά αυτή την κρίσιμη εξέλιξη για το σκάνδαλο και την ανυπολόγιστη ζημιά του Δημοσίου φαίνεται ότι η κυβέρνηση και τα στρατευμένα Μέσα που τη συντρέχουν είδαν και άκουσαν μόνο τις καταθέσεις των πολιτικών που επανέλαβαν στους εισαγγελείς τις κατηγορίες περί σκευωρίας. Οσα δηλαδή είχαν καταθέσει στις μηνύσεις τους αλλά και στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να στοιχειοθετήσουν τις διώξεις κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου και των Εισαγγελέων. Συγκεκριμένα κατέθεσαν χθες δυο ακόμη πολιτικοί στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου.

Πρώτος κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος που δήλωσε: «Είναι βέβαιο ότι η υπόθεση Novartis σε ό,τι έχει να κάνει με την οργανωμένη δίωξη των πολιτικών προσώπων κλόνισε τους θεσμούς, υπέσκαψε το κύρος της Δικαιοσύνης και έθεσε σε διακινδύνευση την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» Ο αντιπρόεδρος μίλησε ακόμα για διχασμό και δηλητήριο που έσταξε στις ψυχές της ελληνικής κοινωνίας.

 Ελένη Τουλουπάκη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεύτερος κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και πρώην υπουργός Υγείας κατά την περίοδο που η φαρμακευτική με τα υπερτιμολογημένα φάρμακα εφάρμοζε τα περίφημα προγράμματά της. «Εχω έρθει να καταθέσω για να ξεσκεπάσουμε οριστικά τη μεγαλύτερη σκευωρία των τελευταίων ετών και τον μεγαλύτερο κίνδυνο που η Δημοκρατία μας είχε από μία ομάδα δολοπλόκων με φυσικό αυτουργό, κατά τη γνώμη μου, την κυρία Τουλουπάκη και ηθικό αυτουργό τον κύριο Παπαγγελόπουλο» είπε ο Αδ. Γεωργιάδης προδικάζοντας τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Πιο προσεκτική η δήλωση του συνηγόρου του και δικηγόρου μεγάλου αριθμού επωνύμων της «γαλάζιας» πολυκατοικίας, κ. Δημητρακόπουλου, που είπε ότι αναμένει τη Νέμεση τη δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία για τις τυχόν ευθύνες του Αδ. Γεωργιάδη δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί όπως και η τρίτη μεγάλη δικογραφία που αφορά μια σειρά μεγαλογιατρών που έλαβαν υπέρογκα ποσά από την εταιρεία. Μετά την άσκηση των διώξεων κατά των στελεχών της Novartis για αποδοχή και ξέπλυμα είναι βέβαιο ότι αναμένεται σύντομα το ΦΕΚ της αντικατάστασης της Ελένης Τουλουπάκη, όπως και της άρον άρον μεταλαμπάδευσης των εκκρεμών δικογραφιών από τα χέρια της «φυσικού αυτουργού» της σκευωρίας!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πηγαινέλα Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να ξεχαστεί το σκάνδαλο Novartis
Το σίριαλ της προανακριτικής συνεχίστηκε και χθες με αμείωτη ένταση και πηγαινέλα στον Αρειο Πάγο, αυτή τη φορά από τους βουλευτές της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του Κ. Βελόπουλου.
Πηγαινέλα Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να ξεχαστεί το σκάνδαλο Novartis
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μητσοτάκης και Γεωργιάδης προκαλούν τη Δικαιοσύνη
Ο πρωθυπουργός είδε κατηγορίες για «στήσιμο παραδικαστικού κυκλώματος» σε βάρος του Δημ. Παπαγγελόπουλου στο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, ενώ ο υπ. Ανάπτυξης, εξαπέλυσε ευθείες προσβολές στους δικαστές.
Μητσοτάκης και Γεωργιάδης προκαλούν τη Δικαιοσύνη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Συγγνώμη»... ήταν σκάνδαλο και όχι σκευωρία
Ενα περίεργο φαινόμενο είχαμε χθες, εκτός από τις επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Το φαινόμενο της σιωπής των ΜΜΕ και των δύο κομμάτων που επένδυσαν τόσο πολύ στη θεωρία της σκευωρίας. Μια εκκωφαντική...
«Συγγνώμη»... ήταν σκάνδαλο και όχι σκευωρία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπούμερανγκ η θεωρία της σκευωρίας
Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο μόνο τους Δημ. Παπαγγελόπουλο και Ελ. Τουλουπάκη και αυτούς με κατηγορία μια χρονική καθυστέρηση που δεν σχετίζεται σε τίποτα με την...
Μπούμερανγκ η θεωρία της σκευωρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατέρρευσε η θεωρία της σκευωρίας Novartis, σιγή ιχθύος από Μαξίμου και ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Καταπέλτης το Δικαστικό Συμβούλιο: Για άλλη υπόθεση παραπέμπονται Παπαγγελόπουλος-Τουλουπάκη •Παραίτηση Οικονόμου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Κατέρρευσε η θεωρία της σκευωρίας Novartis, σιγή ιχθύος από Μαξίμου και ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας