• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.4°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  0 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  3 BF
  74%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 21.5°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 19.2°C
  1 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 28.3°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 28.6°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.8°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  77%
Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κλήση σας... διαγράφηκε

 • A-
 • A+
Δεν κόβει μόνο κλήσεις ο Δήμος Αθηναίων, σβήνει κιόλας ● Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ενστάσεων που κάνει δεκτές η Οικονομική Επιτροπή ● Τα ελλιπή στοιχεία στις κλήσεις, η αναγραφή λάθος χρώματος και η αποστολή του ειδοποιητηρίου σε λανθασμένη διεύθυνση είναι οι συνηθέστερες αιτίες της διαγραφής ● Υπόνοιες και για «ρουσφετάκια» με επίκληση της καταστροφής αρχείων στα υπόγεια της δημοτικής αστυνομίας

Μπορεί ο Δήμος Αθηναίων να έχει καλέσει ετεροχρονισμένα χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. να σπεύσουν στα ταμεία του ώστε να πληρώσουν κλήσεις για προ ετών παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να κατηγορείται από τη δημοτική αντιπολίτευση για πρακτικές μη χρηστής διοίκησης, όμως την ίδια στιγμή διαγράφει κλήσεις και (κυρίως) προσαυξήσεις, επικαλούμενος το «πνεύμα χρηστής διοίκησης» που πρέπει να διέπει τις ενέργειές του, καθώς και «το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων, όργανο όπου προεδρεύει ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης, λαμβάνονται αποφάσεις για διαγραφές οφειλών από κλήσεις με αξιοποίηση σχεδόν κάθε δυνατότητας που επιτρέπει ο νόμος. Εχουν προηγηθεί σχετικά αιτήματα οφειλετών προς τον Δήμο που τεκμηριώνουν μη έγκαιρη ειδοποίησή τους ή λανθασμένα στοιχεία στις κλήσεις, αλλά και σχετικές εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών που αποδέχονται την υπαιτιότητά τους.

Πηγές εξοικειωμένες με αντίστοιχες υποθέσεις δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο να… διεισδύουν και ορισμένες εξυπηρετήσεις ή «χάρες» στο σύνολο των υποθέσεων που εισάγονται προς διαγραφή. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι ο Δήμος Αθηναίων έρχεται να δικαιώσει την κριτική που του ασκεί η αντιπολίτευση για την υπόθεση των κλήσεων, αλλά και τις ενστάσεις πολλών πολιτών για λάθη στα ειδοποιητήρια που έλαβαν.

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις που περιγράφουμε παρακάτω. Αφορούν διαγραφές προστίμων στις πιο πρόσφατες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Συχνό το φαινόμενο παραδοχής λαθών από πλευράς δημοτικών υπηρεσιών, σπάνια μεν, υπαρκτά δε, άλλα… παράξενα περιστατικά που οδηγούν σε διαγραφή προστίμων.

Σε έναν οδηγό (με ονοματεπώνυμο όμοιο με συνεργάτη πρώην πρωτοκλασάτου υπουργού κυβερνήσεων Ν.Δ. της δεκαετίας του 2000) διαγράφηκαν πρόστιμα 1.100,46 ευρώ από κλήσεις που κόπηκαν μεταξύ 1998 και 2005. Διαγράφηκαν για τρεις λόγους και «μετά από ενδελεχή έλεγχο»: α) κάποιες βεβαιώσεις παραβάσεων δεν βρέθηκαν, καθόσον το αρχείο «είχε μερικώς καταστραφεί λόγω διαρροής υδάτων στο τρίτο υπόγειο στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου 14, όπου φυλάσσονταν». Η σχετική αιτιολόγηση εμφανιζόταν πιο συχνά στο παρελθόν.

Η… επανεμφάνισή της, κατά ορισμένους, εγείρει ερωτήματα ευνοϊκής μεταχείρισης. β) Αλλες κλήσεις διαγράφηκαν, καθώς επαληθεύτηκε το βάσιμο των ισχυρισμών του οδηγού για «ελλιπή στοιχεία στις διαπιστωτικές πράξεις ως προς τη μη αναγραφή αρίθμησης στον τόπο παράβασης». γ) Διαγραφές κλήσεων υπήρξαν και λόγω λανθασμένης καταγραφής του χρώματος του αυτοκινήτου. Η κλήση κόπηκε για «λευκό/ασημί» όχημα που ήταν καταχωρισμένο στα σχετικά αρχεία ως «γκρι». «Με δεδομένο ότι οι ενέργειες της διοίκησης πρέπει να διέπονται από πνεύμα χρηστής διοίκησης και να ενεργεί σύμφωνα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα», ο Δήμος υιοθέτησε «έστω και εκ των υστέρων» το αίτημα του οδηγού και διέγραψε τις κλήσεις.

Οι διαγραφές κλήσεων λόγω αναντιστοιχίας χρώματος έχουν πλέον τερματιστεί, έπειτα από εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Μεταφορών στις 28-5-2019. Στην προκειμένη περίπτωση, οι παραβάσεις που διαγράφηκαν έγιναν πριν από την ισχύ της εγκυκλίου, διευκρινίζει το εισηγητικό που έφτασε στην Οικονομική Επιτροπή. Με το ίδιο σκεπτικό έχουν διαγραφεί κι άλλες κλήσεις που κόπηκαν πριν από την προαναφερόμενη ημερομηνία.

Κλήση στη... ΓΑΔΑ

Συχνότερη αιτία διαγραφής οφειλών αποτελεί η αποστολή ειδοποιητηρίων σε λανθασμένη διεύθυνση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αστυνόμου που απευθύνθηκε πριν ένα μήνα στον Δήμο λέγοντας ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για τις οφειλές του, καθώς οι ειδοποιήσεις για κλήσεις μεταξύ των ετών 2000 και 2011 στέλνονταν σε λάθος διεύθυνση κατοικίας. Υποστήριξε ότι το 2000 η διεύθυνση κατοικίας της ήταν η Λ. Αλεξάνδρας 173 (δηλαδή η ΓΑΔΑ) και τα επόμενα έτη κατοικούσε σε προάστιο της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος έστελνε τις κλήσεις σε διαφορετική διεύθυνση.

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε τη διαγραφή των προσαυξήσεων (ύψους 949,42 ευρώ), επομένως η οφειλέτρια καλείται να πληρώσει το αρχικό ποσό, ύψους 500,74 ευρώ. Αλλες αντίστοιχες περιπτώσεις κατέληξαν επίσης στη διαγραφή των προσαυξήσεων, όχι όμως της αρχικής οφειλής.

Αλλοι πολίτες μοιάζει να έπεσαν σε αστυνομικό «σαφάρι» πριν φτάσουν να ζητήσουν από τον Δήμο Αθηναίων διαγραφή κλήσεων. Για παράδειγμα, το 2011 ένας οδηγός «έφαγε» από την Τροχαία Καισαριανής δύο κλήσεις εντός τριών ωρών, για παράνομη στάθμευση στο ίδιο σημείο. Καθώς κάτι τέτοιο δεν υπακούει στον νόμο κι εφόσον επαληθεύθηκε ότι οι δύο κλήσεις δεν είχαν χρονική διαφορά μεγαλύτερη των τριών ωρών, ο Δήμος διέγραψε τη μία από τις δύο κλήσεις ύψους 80 ευρώ.

Αλλος οδηγός απευθύνθηκε στον Δήμο λέγοντας ότι δέχθηκε στο όνομά του κλήση του 2013 άλλου οχήματος, με πινακίδα που διέφερε κατά ένα γράμμα από αυτήν του δικού του οχήματος. Το λάθος εντοπίστηκε και επικαλούμενος «τα πλαίσια της χρηστής διοίκησης» ο Δήμος τού διέγραψε πρόστιμο ύψους 400 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετά τη θύελλα έρχεται η ρύθμιση
Αφού αιφνιδιάστηκαν χιλιάδες πολίτες από τις γιορτινές «λυπητερές» που έστειλε ο Κ. Μπακογιάννης, τώρα προσπαθεί να ανακόψει το σφοδρό κύμα αντιδράσεων ζητώντας επίσπευση της νομοθετικής ρύθμισης του υπ....
Μετά τη θύελλα έρχεται η ρύθμιση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις για την επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε Μετς, Ιλίσια και Μακρυγιάννη
Ο δήμος σχεδιάζει να θεσμοθετήσει την Γ’ φάση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε Μετς, Ιλίσια και την περιοχή του Μακρυγιάννη, δημιουργώντας συνολικά 682 θέσεις στάθμευσης με πληρωμή και 1.996 θέσεις για μόνιμους...
Αντιδράσεις για την επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε Μετς, Ιλίσια και Μακρυγιάννη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας