• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 26.3°C
  0 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.2°C / 22.8°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 24.3°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 22.1°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.4°C / 20.1°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.6°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 24.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  2 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 24.9°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 22.3°C
  0 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 21.7°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.8°C / 25.4°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.4°C / 26.5°C
  1 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.1°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 22.8°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  24%

Το συλλογικό έργο «Ενας αιώνας Διεθνών Σχέσεων 1919-2019» από τις εκδόσεις Πεδίο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

100 χρόνια Διεθνείς Σχέσεις

 • A-
 • A+
Το βιβλίο «Ενας αιώνας Διεθνών Σχέσεων 1919-2019», από τις εκδόσεις Πεδίο, των επιμελητών Α. Γκόφα, Γ. Λ. Ευαγγελόπουλου και Μ. Κοππά αποτελεί ορόσημο στην ελληνική επιστημονική βιβλιογραφία ● Επιχειρεί μια εκτενέστατη αποτίμηση της συνεισφοράς του κλάδου των Διεθνών Σχέσεων από τη συμβολική ίδρυσή του το 1919 μέχρι σήμερα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το συλλογικό έργο «Ενας αιώνας Διεθνών Σχέσεων 1919-2019» αποτελεί ορόσημο στην ελληνική επιστημονική βιβλιογραφία καθώς επιτυγχάνει ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Από τη μία πλευρά, ο τόμος επιχειρεί να αποτελέσει μια εκτενέστατη αποτίμηση της συνεισφοράς του κλάδου των Διεθνών Σχέσεων από τη συμβολική ίδρυσή του το 1919 –όταν και συστάθηκε η πρώτη έδρα διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αμπερίστγουιθ της Ουαλίας– μέχρι σήμερα.

Από την άλλη, κατορθώνει να οργανώσει και να συντονίσει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επιστημονικής ακαδημαϊκής κοινότητας στην υλοποίηση του παρόντος βαρυσήμαντου πονήματος με χαρακτηριστική επιτυχία. Το τελευταίο αποτελεί επίτευγμα των επιμελητών Α. Γκόφα, Γ.Λ. Ευαγγελόπουλου και Μ. Κοππά, οι οποίοι και το έφεραν εις πέρας. Ιδιαίτερος έπαινος πρέπει να απονεμηθεί και στο Πεδίο για ένα μεγαλεπήβολο εκδοτικό εγχείρημα που σε χαλεπούς καιρούς στηρίζει τον επιστημονικό κλάδο των Διεθνών Σχέσεων στην Ελλάδα.

Το βιβλίο διακρίνει τις ενότητές του σε επτά θεματικές του κλάδου των Διεθνών Σχέσεων. Ετσι, μεταξύ άλλων, η θεωρητική θεμελίωση, η οριοθέτηση, οι ερευνητικές περιοχές, η σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και με την εξωτερική πολιτική και η κοινωνιολογική εμβάθυνση των Διεθνών Σχέσεων ερευνώνται στο πλαίσιο πληθώρας αναλύσεων, οι οποίες συμβάλλουν με επιτυχία στην ανάδειξη και περαιτέρω εξέλιξη του κλάδου των Διεθνών Σχέσεων ως τομέα της Πολιτικής Επιστήμης με ιδιαίτερη σημασία στη διεθνή πολιτική του 20ού και του 21ου αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την ανάγνωση του έργου, διακρίνουμε θεωρητικές προσεγγίσεις σε σχέση με την εθνική ασφάλεια, τη γεωστρατηγική, τη διεθνή οικονομία, αλλά και την κριτική παρουσίαση κλασικών στοχαστών των Διεθνών Σχέσεων.

Ερευνώνται κρατο-κεντρικές αναλύσεις εξωτερικής πολιτικής, όπως της Τουρκίας, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ελλάδας αλλά και της Ρωσίας, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στην άρρηκτη σχέση μεταξύ των Διεθνών Σχέσεων και του Διεθνούς Δικαίου, στην πολυμερή διακυβέρνηση, στη συμβολή των ενοποιητικών διαδικασιών, στις δοκιμασίες και στους τρόπους εξέλιξης του κλάδου. Επιπρόσθετα, δεν παραλείπεται η αναφορά στον εθνοκεντρισμό, στις τάσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως και στη συνεισφορά της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας στη χάραξη της τελευταίας.

Τέλος, τονίζεται η προσθήκη της κοινωνιολογικής προσέγγισης ως νεοσύστατου άξονα του κλάδου των Διεθνών Σχέσεων, ο οποίος προσθέτει νέες μεταβλητές και γεφυρώνει τις προηγούμενες αναλύσεις με την εμβάθυνση της εξέλιξης και της επιρροής των Διεθνών Σχέσεων στο επίπεδο της κοινωνίας. Ετσι, παρατηρούμε επιστημονικές προσεγγίσεις οι οποίες πηγάζουν από την ενασχόληση με το φύλο στη διαδικασία θεμελίωσης των Διεθνών Σχέσεων, με το έργο της διεθνούς και ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στην ένταξη του κλάδου σε κρατικό επίπεδο, καθώς και με την ενσωμάτωσή του στο curriculum των πανεπιστημιακών τμημάτων.

Σημαίνουσα βαρύτητα στον παρόν έργο λαμβάνει και η τελευταία ενότητα, η οποία αναφέρεται στις πρόσφατες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων. Η ενότητα αυτή αναδεικνύει την ενσωμάτωση των νέων εξελίξεων του 21ου αιώνα στις προσεγγίσεις των επιστημόνων. Μερικά παραδείγματα των νέων ερευνητικών πεδίων στον κλάδο των Διεθνών Σχέσεων αποτελούν το προσφυγικό, η περιβαλλοντική πολιτική, οι νέες μορφές εδαφικότητας όπως εκφράζονται από το «Ισλαμικό κράτος», η στρατηγική των διαύλων επικοινωνίας, οι υγειονομικές μεταβλητές μιας πανδημίας, αλλά ακόμα και ο αθλητισμός ως μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Η περιεκτικότητα και η εξειδίκευση των ανωτέρω θεματικών αποτελεί απόρροια τόσο του αριθμού όσο και της επιστημονικής κατάρτισης των ερευνητών οι οποίοι συμμετέχουν στο συλλογικό έργο. Tο συλλογικό πόνημα αναδεικνύει τους επιστημονικούς προβληματισμούς, τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις προοπτικές της ελληνικής διεθνολογικής κοινότητας και, παράλληλα, επιτρέπει την κατανόηση των θεματικών του κλάδου των Διεθνών Σχέσεων από μη εξειδικευμένο κοινό.

Σε τελική ανάλυση, ο συλλογικός αυτός τόμος αποτελεί επισκόπηση μεγάλου μέρους του καταξιωμένου ελληνικού δυναμικού των ερευνητών του κλάδου των Διεθνών Σχέσεων οι οποίοι βρίσκονται εν ενεργεία σήμερα. Σε μια εποχή όπου η επιστημονική αλήθεια και η έρευνα απαξιώνονται ή παραμερίζονται προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων είναι καίριο τα έργα ανάλογου βεληνεκούς να απολαμβάνουν την απήχηση και το κύρος που τους αρμόζει.

* Διευθυντής έκδοσης στο Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κοινωνιολογία του φασισµού
Το βιβλίο «Ο φασιστικός ιός» του Καρλ Πολάνυι θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία τη Δευτέρα 12 Απριλίου από τις Εκδόσεις Τόπος.
Η κοινωνιολογία του φασισµού
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι σημερινοί νέοι είναι πολύ πιο ευθυγραμμισμένοι με το σύστημα»
Ο Κούμπιτσεκ στο μυθιστόρημά του «Σκίτσο ενός καλοκαιριού» (Κριτική, 2018) περιγράφει, μέσα από τις καλοκαιρινές περιπέτειες μιας εφηβικής παρέας, τη ζωή στην πρώην Ανατολική Γερμανία του 1985, με την άκαμπτη...
«Οι σημερινοί νέοι είναι πολύ πιο ευθυγραμμισμένοι με το σύστημα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πικρή γεύση των νεραντζιών
Με διαρκή φλας μπακ ο Ελληνοπολωνός δημοσιογράφος Δοινύσης Στούρης, στο βιβλίο του «Ελλάδα: πικρά πορτοκάλια» κινείται ανάμεσα στο σήμερα και το χθες, δίνοντας ένα καλειδοσκοπικό πανόραμα της ελληνικής...
Η πικρή γεύση των νεραντζιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Το εθνικό ζήτημα στην εποχή μας»
Στα βιβλιοπωλεία το νέο βιβλίο (εκδόσεις «Τόπος») του δημοσιογράφου Πέτρου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξετάζει την απορρύθμιση του ευρωπαϊκού σχεδίου και την επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στην Ανατολική...
«Το εθνικό ζήτημα στην εποχή μας»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Το καλοκαίρι που μας κυνηγάει ακόμα»
Ο Εκτορας μας παραδίδει την εξιστόρησή του για τα γεγονότα του 2002, όταν μια βόμβα έσκασε στα χέρια του Σάββα Ξηρού, μας μιλάει για την πρώτη ανάκρισή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, στα δώδεκα μόλις...
«Το καλοκαίρι που μας κυνηγάει ακόμα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αδικο και αδικαιολόγητο το χτίσιμο του τείχους»
Η μεγάλη κυρία των μεξικανικών γραμμάτων και ακτιβίστρια, Έλενα Πονιατόφσκα, μιλά στην «Εφ.Συν.» για το τελευταίο της μυθιστόρημα, για τη μνήμη των επαναστάσεων, για τη διαφθορά των κυβερνήσεων και για τους...
«Αδικο και αδικαιολόγητο το χτίσιμο του τείχους»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας